Παρασκευή, 26 Απρ.
14oC Αθήνα

Ρομπάι: «Δε φταίμε που δεν κάνατε μεταρρυθμίσεις νωρίτερα»

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

«Το πρόγραμμα προσαρμογής απαιτεί μεγάλες θυσίες και πρέπει να τις αναλάβουν όλοι» το μήνυμα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στον ελληνικό λαό μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό.

Ο Χέρμαν βαν Ρομπάι πέρασε το μεσημέρι της Τρίτης την πόρτα του Μέγαρου Μάξιμου και συναντήθηκε με τον Γιώργο Παπανδρέου. Και στις δηλώσεις που ακολούθησαν μας είπε πως στηρίζει τις προσπάθειές μας, αλλά μόνοι μας φταίμε που φτάσαμε ως εδώ…

«Οι αλλαγές είναι αναπόφευκτες και θα έπρεπε να είχαν γίνει νωρίτερα αλλά δε φταίει η Ευρώπη γι’ αυτό» είπε ο Ρομπάι αλλά έστειλε και μήνυμα στήριξης στον ελληνικό λαό.

«Το μήνυμα που στέλνω είναι ότι στηρίζουμε τη δουλειά που γίνεται και πρόκειται να γίνει οι μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες για να γίνει η Ελλάδα στο μέλλον ανταγωνιστική και με καλύτερη ανάπτυξη και θέσεις εργασίας. Το πρόγραμμα προσαρμογής απαιτεί μεγάλες θυσίες και πρέπει να τις αναλάβουν όλοι, καθώς η δικαιοσύνη στην κατανομή των βαρών είναι μεγάλης σημασίας», τόνισε, επισημαίνοντας ταυτόχρονα την ανάγκη να καταπολεμηθεί η απάτη, η γραφειοκρατία και η διαφθορά και να ενισχυθεί η κοινωνική συνοχή.

Χαρακτήρισε δε «δείγμα εμπιστοσύνης στην Ελλάδα» την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ και τη μείωση του επιτοκίου.

Ο Γιώργος Παπανδρέου ανέφερε από την πλευρά του ότι «οι προσπάθειες των πολιτών για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων είναι δύσκολες, αλλά αρχίζουν να δίνουν καρπούς», ενώ υπογράμμισε ότι «οι μεγάλες αλλαγές που εφαρμόζονται εγγυώνται και τις προϋποθέσεις ανάπτυξης της οικονομίας».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στην πορεία υλοποίησης των αποφάσεων που έλαβαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες σε συνδυασμό με το αίτημα για ένταξη στο μηχανισμό στήριξης της Πορτογαλίας και έστειλε το μήνυμα ότι «δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού και όλοι πρέπει να κάνουμε την Ευρώπη πιο δυνατή για να αποτραπούν τέτοια φαινόμενα στο μέλλον».

Οι δύο άνδρες συζήτησαν επίσης το χρονοδιάγραμμα των επόμενων κινήσεων της ΕΕ, μέχρι το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στις 24 Ιουνίου, καθώς και τους τρόπους αύξησης των κεφαλαίων του προσωρινού μηχανισμού (EFSF) μέχρι το 2013 και του μονίμου (ESM), μετά 2013.

Οι κ.κ. Παπανδρέου και Ρομπάι αναφέρθηκαν και στις νέες διαστάσεις που παίρνει το πρόβλημα των μεταναστών για την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με τον Έλληνα πρωθυπουργό ζητάει από την ΕΕ, την περαιτέρω ενίσχυση στην FRONTEX και τροποποίηση της συνθήκης Δουβλίνο 2 για τους τρόπους χορήγησης ασύλου και τον Βαν Ρομπάι να τονίζει ότι «η Ευρώπη με την συγκρότηση της ανωτέρω δύναμης δείχνει εμπράκτως την αλληλεγγύη της».

Ο Γιώργος Παπανδρέου αναφέρθηκε ακόμη στη κρίση στις αραβικές χώρες της Μέσης Ανατολής και ειδικότερα στη Λιβύη, επαναλαμβάνοντας ότι σταθερή θέση της Ελλάδας είναι να επιτευχθεί διπλωματική λύση και τονίζοντας ότι υποστηρίζει τις πολιτικές πρωτοβουλίες στο πλαίσιο του ΟΗΕ.

Με αφορμή το πυρηνικό δυστύχημα στην Ιαπωνία ο Έλληνας πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι “η Ελλάδα είναι αντίθετη στη χρήση πυρηνικής ενέργειας” και ζήτησε να γίνει αυστηρός έλεγχος για τις πυρηνικές εγκαταστάσεις που λειτουργούν ή σχεδιάζεται να λειτουργήσουν σε γειτονικές χώρες στην περιοχή.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε