Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Σάλος από την παραδοχή Χρυσοχοΐδη: “Δεν το είπα με καμάρι ότι δεν διάβασα το Μνημόνιο – Υποκριτική η στάση της ΝΔ”

– Σε ανακοίνωσή του επαναλαμβάνει ότι δεν διάβασε το Μνημόνιο και ότι το θεωρεί από τα σημαντικότερα λάθη της πολιτικής του διαδρομής – Όλη η ανακοίνωση στο Newsit
– Διευκρινιστική ανακοίνωση και από την Λ.Κατσέλη η οποία είχε πει ότι το διάβασε λίγο πριν ψηφιστεί για 3 ώρες
– Πρώτο στην λίστα του twitter στα Worldwide trends το: #den_diabasa_to_mnimonio_giati
– Μιχελάκης: Θράσος, ανευθυνότητα και επικίνδυνες αντιλήψεις οι δηλώσεις Χρυσοχοΐδη

Ο σάλος που προκλήθηκε από το πρωί από την παραδοχή Χρυσοχοϊδη, ότι δεν διάβασε το Μνημόνιο δεν λέει να καταλαγιάσει. Ο κ. Χρυσοχοϊδης το είπε αυτό όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ.

Με ανακοίνωση που εξέδωσε επιμένει ότι όντως δεν διάβασε το Μνημόνιο αλλά αυτό δεν το είπε με καμάρι, ούτε για να διώξει τις ευθύνες από πάνω του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ:

“Θέλω να ξεκαθαρίσω τη θέση μου και να επιβεβαιώσω τη στάση μου. Ναι, επαναλαμβάνω ότι το μνημόνιο δεν το διάβασα. Δεν ασχολήθηκα, όχι με το κείμενο, αλλά ούτε καν με τις διαδικασίες της δήθεν διαπραγμάτευσης. Αυτό δεν το δήλωσα ούτε το είπα με καμάρι. Πολύ περισσότερο δεν το λέω για να αποσείσω ευθύνες από πάνω μου. Ίσα-ίσα το αντίθετο.

Το θεωρώ από τα σημαντικότερα λάθη της πολιτικής μου διαδρομής. Γιατί δεν εκτίμησα σωστά την κρισιμότητα των στιγμών και απορροφήθηκα με το μερικό, το έργο μου σαν υπουργός, αντί να ασχοληθώ με το μείζον, την ευθύνη μου σαν μέλος της ηγεσίας της χώρας. Το είπα για να τονίσω το πόσο όλοι μας χρειάζεται να αλλάξουμε. Είχαμε μάθει να εμπιστευόμαστε τον κάθε αρχηγό, πρωθυπουργό. Και στην Βουλή να ψηφίζουμε και στην διακυβέρνηση να συναινούμε.
Αυτοί οι καιροί πέρασαν και το μοντέλο εξαντλήθηκε. Χρειάζεται συλλογικότητα, ατομική ευθύνη και συνεισφορά.
Οι βουλευτές αντέδρασαν στην πρόταση Πετσάλνικου και έσωσαν τη χώρα. Μακάρι να το είχα κάνει, μακάρι να το είχαμε κάνει και για το μνημόνιο. Σε αυτές τις στιγμές ο τόπος χρειάζεται καθαρά λόγια και γενναία αυτοκριτική. Μόνο έτσι θα φτιάξουμε ηγεσίες και θα βοηθήσουμε την πατρίδα. Λένε πως στην πολιτική υπάρχουν πράγματα που γίνονται και δεν λέγονται. Τέτοιοι κανόνες σιωπής, η υποκρισία του πολιτικά ορθού, πρέπει να σπάσουν. Αυτοί οι κανόνες μας οδήγησαν
σε αυτή την κατάσταση. Είμαι αποφασισμένος να δώσω όλες τις δυνάμεις μου σ’ αυτό.”

Ν.Δ: Θράσος και ανευθυνότητα οι δηλώσεις Χρυσοχοΐδη

«Η δήλωση Χρυσοχοΐδη ότι δεν διάβασε το Μνημόνιο, γιατί… “είχε άλλες υποχρεώσεις” και “δεν ήταν δουλειά του να το μελετήσει”, αποκαλύπτει θράσος, ανευθυνότητα και επικίνδυνες αντιλήψεις. Και προφανώς δεν ήταν η μόνη τέτοια περίπτωση”, σχολίασε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης, τη σχετική δήλωση του υπουργού Ανταγωνιστικότητας στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι.

Παράλληλα επισήμανε ότι η δήλωση Χρυσοχοϊδη επιβεβαιώνει ότι «πήραν μοιραίες αποφάσεις για τη χώρα, χωρίς να διαπραγματευτούν με την τρόικα, αλλά και χωρίς καν να γνωρίζουν τι ενέκριναν στο υπουργικό συμβούλιο και τι ψήφιζαν στη Βουλή».

Αμέσως ήρθε και η απάντηση του Μ. Χρυσοχοΐδη ο οποίος σημείωνε πως η ΝΔ και ο κ. Μιχελάκης αρνούνται για μία ακόμη φορά να μιλήσουν με ειλικρίνεια. Η δήλωσή που έχω κάνει είναι «δεν διάβασα το μνημόνιο, δεν το λέω με καμάρι. Ίσα, ίσα το αντίθετο. Πολύ περισσότερο δεν το λέω για να αποσείσω ευθύνες από πάνω μου». Η δήλωση αφορά το σύνολο του πολιτικού συστήματος. Δείχνει ότι πρέπει να αναγνωρίζουμε τα λάθη μας, να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας και να λέμε την αλήθεια.

Ακριβώς δηλαδή αυτά που ούτε μέχρι το 2009 έπραξε σαν κυβέρνηση η ΝΔ, η οποία ακόμη και τώρα παραμένει αδιόρθωτη επιμένοντας σε δήθεν υποσχέσεις επαναδιαπραγμάτευσης όρων της δανειακής σύμβασης ή σε τυφλό αντιμνημονιακό αγώνα. Είμαι σίγουρος ότι και στη ΝΔ πολλοί συμμερίζονται την ουσία των δηλώσεών μου γιατί η ειλικρίνεια και η ανάληψη των ευθυνών έχει οπαδούς παντού. Και μόνο σ’ αυτή τη βάση θα ξαναχτίσουμε την Ελλάδα.

Ανακοίνωση και από την Λούκα Κατσέλη

Η κα Κατσέλη είχε ανοίξει τον ασκό του αιόλου το βράδυ της Δευτέρας, όταν σε τηλεοπτική εκπομπή είχε πει ότι δεν είχε πολύ χρόνο στην διάθεσή της για να μελετήσει το Μνημόνιο. “Εγώ προσωπικά”, είπε, “το διάβασα ένα Σάββατο πρωί για τρεις ώρες”.
Μπορεί η δήλωσή της να μην είχε “την τύχη” εκείνης του κ. Χρυσοχοϊδη, όμως αναγκάστηκε κι εκείνη να εκδώσει διευκρινιστική ανακοίνωση. Αν και την απευθύνει προς τα blogs – γιατί εμείς μόνο blog δεν είμαστε – την παραθέτουμε:

“Σχετικά με αναφορές και δημοσιεύματα σε blogs που αφορούν στο χρονικό διάστημα που είχαμε στη διάθεσή μας για την επεξεργασία του Μνημονίου – και προς αποφυγή κάθε παρεξηγήσεως – θα ήθελα να ξεκαθαρίσω τα εξής:
Ως Υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας επεξεργάστηκα τις διατάξεις του Μνημονίου που αφορούσαν στον τομέα ευθύνης μου μέσα στο ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο ωρών που είχε τεθεί εξαιτίας της ανάγκης ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων προκειμένου η χώρα να κάνει χρήση του Μηχανισμού Στήριξης.
Ωστόσο, πριν την ψήφιση του για το σύνολο των όρων του αρχικού Μνημονίου και των μέτρων που αυτό περιελάμβανε, έγινε διεξοδική συζήτηση τόσο στο Υπουργικό Συμβούλιο όσο στη Βουλή, κατά την οποία όλοι εκθέσαμε τις απόψεις μας.
Είναι γνωστό ότι σε όλη αυτή τη διαδικασία και μετά την ψήφιση του Μνημονίου, κατά τις αναθεωρήσεις αυτού, έχω επανειλημμένα καταθέσει, είτε τη διαφωνία μου με συγκεκριμένες διατάξεις, είτε βελτιωτικές ρυθμίσεις για σειρά μέτρων, με γνώμονα την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων της ύφεσης, την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της οικονομίας και τη δίκαιη κατανομή των βαρών.”

Με μια ανακοίνωση δεν σβήνονται όλα!

Από το πρωί συζητάμε ότι δυο από τους κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης Παπανδρέου ομολόγησαν ότι ψήφισαν το Μνημόνιο, χωρίς να γνωρίζουν επι της ουσίας τι περιείχε!
Ότι έβαλαν την υπογραφή τους σε μια δέσμη μέτρων που έχουν γονατίσει την Ελλάδα! Ομολόγησαν ότι δεν διάβασαν ίσως το πιο σημαντικό νομοθέτημα που έχει περάσει από την Ελληνική Βουλή και που μας έχει σημαδέψει για τις επόμενες δεκαετίες!
Το Μνημόνιο, που έχει βυθίσει στην ανέχεια εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες. Το Μνημόνιο εξαιτίας του οποίου παρέλυσε για εβδομάδες η χώρα από τις απεργίες και από τον κόσμο που είχε βγεί στους δρόμους.

Δυο, από τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, δυο μέλη του κινήματος που έχουν δηλώσει ότι θα είναι και υποψήφιοι για την Προεδρία, αποκηρύσσουν το Μνημόνιο, που ψήφισαν, εκπροσωπώντας τους δεκάδες χιλιάδες ψηφοφόρους τους. Και το αποκηρύσσουν εκ των υστέρων! Πρώτα το ψήφισαν και μετά το μελέτησαν! Αλήθεια το μελέτησαν;

Ο κ. Χρυσοχοϊδης μιλώντας το πρωί στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ είπε ευθέως ότι δεν διάβασε το Μνημόνιο!

«Δεν διάβασα το μνημόνιο, γιατί είχα άλλες υποχρεώσεις, είχα άλλα καθήκοντα. Είχα να αντιμετωπίσω το έγκλημα ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη, δεν ήταν δική μου δουλειά να μελετήσω το Μνημόνιο», είπε χαρακτηριστικά.

Δήλωσε επίσης ότι συμφωνεί με την ομιλία Σημίτη στο Βερολίνο, λέγοντας μάλιστα ότι το Μνημόνιο υπογράφηκε κάτω από συνθήκες πανικού γιατί υπήρχε ενδεχόμενο στάσης πληρωμών.

Η κα Κατσέλη από την άλλη μιλώντας σε εκπομπή στο Mega, ομολόγησε ότι είχε πολύ λίγο χρόνο στην διάθεσή της για να το διαβάσει.

“Εγώ προσωπικά το διάβασα ένα Σάββατο πρωί για τρεις ώρες”, είπε και πρόσθεσε ότι το ίδιο χρονικό διάστημα για να το μελετήσουν πριν το ψηφίσουν στη Βουλή είχαν στη διάθεσή τους και άλλοι υπουργοί, κατά τη δική της εμπειρία.

Η δήλωση Χρυσοχοϊδη έχει κάνει ήδη μεγάλη αίσθηση και στα social media. Στο Twitter, στα Worldwide trends είναι πρώτο το: #den_diabasa_to_mnimonio_giati.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:


Χρυσοχοϊδης: “Δεν διάβασα το Μνημόνιο”


ΝΔ: Θράσος και ανευθυνότητα από τον κ.Χρυσοχοϊδη

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε