weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Σαμαράς: Ακόμα ένα βήμα πιο μακριά από τον Καραμανλή

«Για πολλά χρόνια επικράτησε η εσφαλμένη αντίληψη ότι η ΝΔ δεν πρέπει να εκφέρει στέρεο ιδεολογικό λόγο γιατί είναι πολυσυλλεκτικό κόμμα» είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι «για να διατηρήσουμε την πολυσυλλεκτικότητά μας δεν δίναμε ιδεολογικές μάχες, απλώς προβάλαμε τις πολιτικές μας θέσεις που έτσι κατάντούσαν διαχειριστικές απόψεις. Από την πολύ πολυσυλλεκτικότητα χάσαμε σημαντική μερίδα των ψηφοφόρων μας». 

Ο πρόεδρος της ΝΔ συνέχισε λέγοντας ότι «τα περισσότερα ιδεολογήματα του ΠΑΣΟΚ διαψεύστηκαν ή αποδείχθηκαν κάλπικα, αλλά ποτέ δεν έπαψε να αναζητά νέα ιδεολογήματα. Οι δικές μας ιδέες δικαιώθηκαν παντού στον κόσμο αλλά εμείς δεν τις προβάλαμε για να μην χάρουμε τους ταλαντευόμενους ψηφοφόρους. Εμείς εγκαταλείψαμε για χρόνια την ιδεολογία μας», είπε αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά του Κώστα Καραμανλή. 

Με τον ιδεολογικό αφοπλισμό θα φθάσουμε και στον πολιτικό αφοπλισμό είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε: «Κρύψαμε την ιδεολογία μας και το πληρώσαμε. Στην Ελλάδα κυριαρχεί η άποψη ότι κατά 60% είναι κεντροαριστεροί και ότι αν και εμείς κρύψουμε ότι είμαστε κεντροδεξιοί θα κερδίσουμε κάποιους από τους ταλαντευόμενους». Η μεγάλη πλειονότητα δεν προτιμά αυτό που υποστηρίζουν τα κεντροαριστερά κόμματα, υποστήριξε ο πρόεδρος της ΝΔ και ως παράδειγμα έφερε «το σχέδιο Ανάν, όπου ο Κώστας Καραμανλής αποενοχοποίησε το «όχι». Στο Μακεδονικό τα κόμματα της Αριστεράς άσκησαν ιδεολογική τρομοκρατία και απομονώθηκαν. Το ίδιο και στο θέμα του πανεπιστημιακού ασύλου και στο μεταναστευτικό, όπου η πλειοψηφία είναι αντίθετη με τις απόψεις της κεντροαριστεράς».

Ο λαός μας εξέλεξε για να αλλάξουμε την Ελλάδα και μας καταψήφισε γιατί δεν την αλλάξαμε, είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι «στην Ελλάδα βιώνουμε την χρεοκοπία ενός συστήματος 30 χρόνων που έφερε την σφραγίδα της κεντροαριστεράς. Λαϊκισμός είναι το σύνθημα του ΠΑΣΟΚ, δώστα όλα έλεγε τη δεκαετία του 80, λαϊκικισμός είναι και τώρα δώστα όλα φώναζε στις τελευταίες εκλογές». 

Η ιδεολογία της ΝΔ είναι ο κοινωνικός φιελελευθερισμός δήλωσε ο κ. Σαμαράς και εξήγησε: «είναι φιλελευθερισμός γιατί έχει στόχο την απελευθέρωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, την αποενοχοποίηση της επιχειρηματικότητας, την αλλαγή παραγωγικού μοντέλου και είναι κοινωνικός γιατί παραπέμπει στην διαφύλαξη του κοινωνικού κράτους και λειτουργεί σαν ασπίδα προστασίας των πολιτών. Η ΝΔ είναι κόμμα λαικό όχι ταξικό, απευθύνεται στους πολίτες κάθε κοινωνικής κατηγορίας και θέσης, εκφράζει τις ανάγκες τους φόβους και τις φιλοδοξίες της κοινωνίας». 

Αναφερόμενος στην πολιτική της ΝΔ είπε ότι «ως εξωτερική πολιτική δεν εννοούμε μόνο κόκκινες γραμμές αλλά ότι η Ελλάδα πρέπει να επιδιώκει συγκλίσεις και ρόλους παντού και να προωθεί τα συμφέροντά της εντός και εκτός ευρώπης με όλα τα μέσα». 

Επίθεση στο ΠΑΣΟΚ

Επίθεση στην κυβέρνηση και σε όσους στήριξαν το μνημόνιο Κυβέρνησης-ΕΕ και ΔΝΤ εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ λέγοντας, «Φανταστείτε να είχαμε υπερψηφίσει και εμείς τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ που δέσμευε την χώρα για τέσσερα χρόνια χωρίς να ξέρει τι ψηφίζει. Τί έχουν να μας πουν τα λίγα εξαπτερυγα το Παπανδρέου που ψήφισαν μαζί με το ΠΑΣΟΚ τώρα που αποδεικνύεται ότι ούτε οι ίδιοι οι υπουργοί του δεν ήξεραν το περιεχόμενο του περιβόητου μνημονίου;»

Συνεχίζοντας την επίθεση, είπε ότι «το ΠΑΣΟΚ βάζει την λάσπη στον ανεμιστήρα θέλοντας να δείξει ότι όλοι ίδιοι είμαστε. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι, σήμερα όλα ευτελίζονται, η πολιτική υποβαθμίζεται σε καφενειακό επίπεδο, η μικρότητα καταβροχθίζει την σύνεση και την τόλμη. Η κρίση φέρνει γενικευμένη ανασφάλεια και η κοινωνία θα αναζητήσει στέρεες δοκιμασμένες αρχές. Δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή όταν κόβονται συντάξεις των 480 ευρώ». 

Γ. Πεταλωτής: «Η αξιωματική αντιπολίτευση είναι κατώτερη των περιστάσεων»

Απαντώντας στις δηλώσεις κ. Σαμαρά, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι αντιλαμβάνεται την ανάγκη του προέδρου της ΝΔ να απολογηθεί στον ελληνικό λαό για την άρνηση της παράταξής του να ψηφίσει τη συμφωνία στήριξης της ελληνικής οικονομίας. «Η ΝΔ απέδειξε για άλλη μια φορά ότι η ανευθυνότητα απέναντι στα κρίσιμα προβλήματα και η επιλογή του εύκολου λαϊκισμού που χαϊδεύει αυτιά μπορούν να αποβούν καταστροφικές για τη χώρα», είπε ο κ. Πεταλωτής. «Αντιλαμβανόμαστε όμως και τη δυσχέρεια του κ. Σαμαρά να ανταποκριθεί στο πρόσταγμα των καιρών για πλήρη διαφάνεια και καταλογισμό όλων των ευθυνών, ανεξαιρέτως προσώπων», πρόσθεσε. 

«Είναι καιρός να αντιληφθεί ο κ. Σαμαράς και η ΝΔ ότι με την απαξίωση θεσμών και προσώπων όχι απλώς δεν διαφεύγουν αλλά δημιουργούν ακόμη περισσότερη οργή και αγανάκτηση στον Έλληνα πολίτη, που βλέπει για άλλη μια φορά ότι η αξιωματική αντιπολίτευση είναι κατώτερη των περιστάσεων», τόνισε στη δήλωσή του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Είναι τουλάχιστον υποκριτικό και επικίνδυνο όσοι ενεπλάκησαν ενεργά ή τουλάχιστον συγκάλυπταν τις έκνομες ενέργειες της προηγούμενης κυβέρνησης, χαρίζοντας τη δημόσια περιουσία, σήμερα να παριστάνουν τους τιμητές της», ανέφερε ο Γ. Πεταλωτής και κατέληξε: «Ας ψάξει αλλού ο κ. Σαμαράς για συμψηφισμούς και ανθρωποφαγίες. Εμείς τολμούμε και είμαστε αποφασισμένοι να φθάσουμε αυτή τη διαδικασία ως το τέλος».

Γ. Καρατζαφέρης: «Ο κ. Σαμαράς ως εξαπτέρυγο έριξε την κυβέρνηση της ΝΔ»

Σκληρή επίθεση κατά του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. με αφορμή τα όσα είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, για όσους ψήφισαν υπέρ του σχεδίου διάσωσης της Ελληνικής Οικονομίας. «Ο κ. Σαμαράς χρησιμοποίησε τη φράση «εξαπτέρυγα». Προφανώς, κρίνει εξ’ ιδίων τα αλλότρια, όταν ως εξαπτέρυγο έριξε την κυβέρνηση της Ν.Δ με κεφάλαια τα οποία ακόμα δεν μας έχει γνωστοποιήσει», είπε σε δηλώσεις του ο κ.Καρατζαφέρης. Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. υπερασπίστηκε την απόφασή του να στηρίξει τα μέτρα της κυβέρνησης λέγοντας ότι «ψηφίσαμε ό, τι οι ευρωβουλευτές του στο Ευρωκοινοβούλιο. Ψηφίσαμε, ότι ο ίδιος, πηγαίνοντας στις Βρυξέλλες και παρακαλώντας τον κ. Μπαρόζο, τον κ. Όλι Ρεν αλλά και την κα Αγγέλα Μέρκελ, να βοηθήσουν με το μνημόνιο την Ελλάδα». 

Ενότητες
#TAGS MM