Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Σαμαράς στο Mega: Αν η κυβέρνηση δεν πληρώσει, το Grexit επιστρέφει

Σαμαράς στο Mega: Αν η κυβέρνηση δεν πληρώσει, το Grexit επιστρέφει

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικός ως προς τη στρατηγική που θα ακολουθήσει τόσο στο εσωτερικό του κόμματος του όσο και στην αντιπολιτευτική τακτική εμφανίστηκε ο Πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, στην πρώτη μετεκλογική τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή Online του Mega με την Όλγα Τρέμη και το Νίκο Ευαγγελάτο.

Όσον αφορά τα εσωτερικά της ΝΔ ο Αντώνης Σαμαράς διεμήνυσε προς τους αντιφρονούντες ότι “συνέδριο θα γίνει όταν έρθει η ώρα” ενώ προσπάθησε παράλληλα να υποβαθμίσει τις πληροφορίες για συλλογή υπογραφών αμφισβήτησης λέγοντας ότι “ξέρετε πόσο καιρό το ακούω αυτό;”.

Παράλληλα επεσήμανε ότι “η εσωστρέφεια είναι “αντινεοδημοκρατική και ενάντια στο συμφέρον της χώρας”.

Επανέλαβε το επιχείρημα ότι στην πολιτική επιτροπή και την κοινοβουλευτική ομάδα “ο αρχηγός του κόμματος ζήτησε να θέσει όποιος θέλει θέμα ηγεσίας, αλλά κανείς δεν το έθεσε”, αναφερόμενος στον εαυτό του σε τρίτο πρόσωπο.

Στη συνέχεια μίλησε σε πρώτο ενικό υποστηρίζοντας ότι “εάν έφευγα από την ηγεσία της Ν.Δ θα είχα καταφρόνια και κατηγορία από όλους ότι την ώρα την πιο κρίσιμη εσύ που γνωρίζεις τα θέματα και ξέρεις τους ξένους ηγέτες φυγομαχείς”.

´Οσον αφορά στην πίεση για συνέδριο, ο κ.Σαμαράς απάντησε προβάλλοντας τις περιοδείες που θα πραγματοποιήσει σε 13 περιφέρειες (“θα μιλήσουμε με τη βάση”, είπε) και την εθνική συνδιάσκεψη που θα ασχοληθεί με τα σημαντικά θέματα όπως η αντιπολιτευτική τακτική, προσθέτοντας ότι “από εκεί και πέρα συνέδριο θα γίνει όταν κρίνουμε ότι είναι κατάλληλη η στιγμή”.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέμεινε στη σκληρή αντιπολιτευτική γραμμή προς την κυβέρνηση.
Δεν κατάφερε όμως να κρύψει την ανησυχία του για το παίζοντας το …χαρτί της σωτηρίας της χώρας.

“Η κυβέρνηση ή θα πρέπει να συγκρουστεί με τον εαυτό της είτε με τους πιστωτές της χώρας. Η χώρα είναι απομονωμένη. Αν η κυβέρνηση δεν πληρώσει, το Grexit επιστρέφει. Πρέπει να υπάρχει συμφωνία”,
δήλωσε ο κ.Σαμαράς κάνοντας λόγο για “εικόνα μίας χώρας που συνορεύει με τη χρεοκοπία”, με αφορμή τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομιών Δημήτη Μάρδα ότι λείπουν 400 εκατομμύρια ευρώ για την καταβολή μισθών και συντάξεων.

Για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου

Σε ερώτηση πολίτη για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τα ταμειακά διαθέσιμα των δήμων και περιφερειών, ο κ. Σαμαράς θύμισε πως ο κ. Τσίπρας και η κα Κωνσταντοπούλου γι αυτές τις πράξεις δήλωναν πως αυτές οι πρακτικές είναι πραξικοπηματικές και χουντικές, ενώ σημείωσε πως το 40% των νομοθετημάτων της κυβέρνησης είναι μέσω ΠΝΠ.

Για το θέμα δήλωσε πως είναι μία πράξη απελπισίας και κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να δει τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες και έθεσε το ερώτημα κατά πόσο υπάρχει εγγύηση από το Δημόσιο για αυτά τα χρήματα. Μάλιστα, δήλωσε πως είναι αναγκαία μία δημόσια παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα που να εγγυάται τα χρήματα των δήμων και των περιφερειών.

Χαρακτηριστική ήταν και η απάντηση που έδωσε ο κ. Σαμαράς στο ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ να προσφύγει σε εκλογές, υποστηρίζοντας ότι θα το κάνει μόνο γιατί ζητά νομιμοποίηση της δραχμής και ότι θα έκανε δημοψήφισμα μόνο “για να γίνει πιο αυστηρός με τον εαυτό του”, προβλέποντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα υποκύψει στην αριστερή του πτέρυγα.

Πάντως ο πρόεδρος της ΝΔ ξεκάθαρισε ότι δε ζητά εκλογές καθώς όπως είπε θα ήταν σε βάρος της χώρας, ενώ στο ερώτημα εάν θα συμμετείχε σε μία κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, αφού επισήμανε “είναι τόσο μεγάλο αυτό, δεν είναι εύκολο να απαντηθεί” δήλωσε πως θα συνέβαλε σε “οτιδήποτε είναι για αυτό που λέγεται πατρίδα”.

Ο κ. Σαμαράς προέβη και σε μια δήλωση που θα συζητηθεί λέγοντας ότι:

“Σε ενάμιση χρόνο μπορούμε να βγούμε από Μνημόνιο, αλλά αν αυτό το πισωγύρισμα κρατήσει κι άλλο δεν ξέρω τι θα γίνει”.

Επιπλέον όμως ο πρώην πρωθυπουργός κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν αποδέχεται τα αιτήματα των δανειστών ώστε να κλείσει η συμφωνία με κίνδυνο ρήξης ενώ από την άλλη υπεραμύνθηκε την επιλογή της δικής του κυβέρνησης να μην κλείσει την αξιολόγηση με το επιχείρημα ότι δεν ενέδωσε στις πιέσεις των εταίρων. Ενώ υπογράμμισε ότι το email Χαρδούβελη “Δεν είχε ούτε ένα επιβαρυντικό μέτρο πλην του ΦΠΑ”.

Για ένα πιθανό δημοψήφισμα, ο κ. Σαμαράς υποστήριξε πως η κυβέρνηση δεν έχει τη νομιμοποίηση να σύρει τη χώρα έξω από το ευρώ και μάλιστα κάλεσε την κυβέρνηση να δηλώσει από τώρα εάν ένα δημοψήφισμα είναι στα σχέδιά της. Μάλιστα, σημείωσε πως οι δανειστές δεν έχουν πάρει στα σοβαρά την κυβέρνηση γιατί όλοι έχουν υιοθετήσει το στυλ Βαρουφάκη, που το πρωί “μισούμε τους Γερμανούς και το βράδυ τους αγαπάμε”, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως υπάρχουν διαρκώς αντιφατικές δηλώσεις.

Γιατί δεν έκλεισε την αξιολόγηση η κυβέρνηση Σαμαρά

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικός υπήρξε και για τις σχέσεις του με τους ευρωπαίους ηγέτες τους τελευταίους μήνες της διακυβέρνησής του λέγοντας ότι “περίμενα περισσότερη βοήθεια απο τους εταίρους”. Ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε πως οι δανειστές μεγάλωναν συνέχεια το δημοσιονομικό κενό και σήκωναν συνέχεια τον πήχυ. Ενώ υπιστήριξε πως οι δανειστές “κουμπώθηκαν” μπροστά στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και τις πιθανές εκλογές και εξέφρασε την πεποίθηση πως εάν τα ξαναέβλεπαν τα πράγματα δεν θα έκαναν το ίδιο.

Στη συνέχεια όμως κατηγορώντας το ΣΥΡΙΖΑ και δη το Γιάνη Βαρουφάκη ότι δημιουργεί εχθρούς, αναφέρθηκε στις φιλίες που είχε δημιουργήσει εκείνος προς όφελος της χώρας και ξεχωριστά στον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι.

Ο πρώην πρωθυπουργός προέβη και σε αυτοκριτική για λάθη που έγιναν απο την κυβέρνησή του ομολογώντας σε σε πρώτο πρόσωπο ότι “επικοινωνιακά έκανα λάθος με τον ΕΝΦΙΑ, δεν εξήγησα ότι οι φόροι αυτοί ηταν προσωρινοί. Δε μου αρέσουν οι φόροι αλλά έβαλα τα αναγκαία πατήματα. Είμαι ταγμένος κατά των φόρων”.

Σε ερώτηση για τις τρεις καλύτερες μεταρρυθμίσεις, ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε πως η προηγούμενη κυβέρνηση κατάφερε να βγάλει τη χώρα στις αγορές, τη δημιουργία ηλεκτρονικού κράτους και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα που έγινε πιλοτικά σε συγκεκριμένους δήμους, το οποίο θα γινόταν σε όλη τη χώρα από το 2017. Μίλησε και για άλλες μεταρρυθμίσεις, λέγοντας για άλλη μία φορά πως δεν τις διαφημίσαμε όπως θα έπρεπε. Σημαντικές χαρακτήρισε επίσης τις κινήσεις με τον αγωγό ΤΑP και την αξιοποίηση του Ελληνικού.

Η πρόταση στον Κουβέλη για την Προεδρία της Δημοκρατίας

Αίσθηση προκάλεσε και η αναφορά του Μεσσήνιου στην προεδρική εκλογή που οδήγησε σε πρόωρες κάλπες, αποκαλύπτοντας για πρώτη φορα δημοσίως ότι μία ημέρα πριν προτείνει το Σταύρο Δήμα είχε στείλει τον τότε υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη στο γραφείο του Φώτη Κουβέλη, αλλά ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ αρνήθηκε. “Εάν είχε δεχθεί ο Κουβέλης, θα βγαίναμε από το μνημόνιο, αλλά δεν επιρρίπτω ευθύνες” είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση τηλεθεατή από το twitter για το αν μετάνιωσε που η ΝΔ ψήφισε τη Ζωή Κωνσταντοπούλου για Πρόεδρο της Βουλής ο κ. Σαμαράς είπε ότι εάν ήξερε όλα αυτά που θα συνεβαιναν στη συνέχεια, η Ν.Δ δε θα ψήφιζε τη Ζωή Κωνσταντοπούλου για Πρόεδρο της Βουλης.

Για το μεταναστευτικό ο πρόεδρος της ΝΔ επέμενε στην άποψη ότι για την αύξηση των μεταναστευτικών ροών φέρει κύρια ευθύνη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και δήλωσε πως “πρέπει να ενεργοποιηθούν τα κέντρα κράτησης που θα έδιναν θέσεις εργασίας”. Ακόμη σκληρή κριτική άσκησε στην κυβέρνηση αναφορικά με τους χειρισμούς της στην υπόθεση Ξηρού καθώς όπως τόνισε “έβαλε ένα δολοφόνο πάνω απο το συμφέρον της πατρίδας”.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε και ο διάλογος του κ. Σαμαράς με φουρνάρισσα την οποία ρώτησε εάν με την αύξηση του κατώτατου μισθού θα απολύσει προσωπικό για να λάβει αρνητική απάντηση, αλλά και με συνταξιούχο ναυτικό ο οποίος του είπε: “εσείς με κάνατε να ψηφίσω ΣΥΡΙΖΑ, 40 χρόνια ψηφιζα ΝΔ, σας ψήφισα και στην ΠΟΛΑΝ”.

Στο κλείσιμο της εκπομπής απαντώντας σε ερώτηση μέσω twitter για το αν διόρισε πολλούς Μεσσήνιους σε κυβερνητικές θέσεις ο κ. Σαμαράς με αρκετή δόση χιούμορ είπε “και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που είναι Μεσσήνιος εγώ τον διόρισα”.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε