Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Σαμαράς: Ανατρέπουμε το κλίμα – Μέρκελ: «Πείσε με, να σε στηρίξω» – Το παρασκήνιο και οι διάλογοι του 40λεπτου τετ α τετ

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

– «Βλέπω ότι προσπαθείτε, προχωρήστε, σας στηρίζουμε» είπε η Γερμανίδα καγκελάριος στον Έλληνα πρωθυπουργό
– Ικανοποιμένος ο Σαμαράς: “Μου ζήτησαν αποδείξεις κι όχι λόγια” είπε
– Γιατί άλλαξε η στάση της Άνγκελα Μέρκελ προς τον Αντώνη Σαμαρά
– Ο Σόιμπλε έδωσε το κινητό του στον Στουρνάρα
– «Να τηλεφωνείς όποτε θέλεις» του είπε

Δεν είναι μυστικό πως με την πολιτική του ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την περίοδο της κυβέρνησης Παπανδρέου, ο Αντώνης Σαμαράς δεν είχε τις καλύτερες σχέσεις με την Άνγκελα Μέρκελ. Αλλά, φαίνεται, πως αυτό αποτελεί πια ένα μακρινό παρελθόν.

Η επίσκεψη του κ. Σαμαρά (ως πρωθυπουργού της Ελλάδας πια) «έσπασε τον πάγο» που τον χώριζε από την Γερμανίδα καγκελάριο έγραψαν τα γερμανικά ΜΜΕ. Φάνηκε και από την 40λεπτη συνάντηση που είχαν οι δυο ηγέτες, στο γραφείο της Άνγκελα Μέρκελ, χωρίς την παρουσία των αντιπροσωπειών των δυο χωρών.

Και ο ίδιος ο Έλληνας πρωθυπουργός, μιλώντας στη ΝΕΤ FM, εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα του ταξιδιού του. “Ζήτησαν αποδείξεις για την αλλαγή πορείας” είπε και επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη και θα δώσει τη μάχη της “πέρα και πάνω από κόμματα και φωνές”.

Είναι πάρα πολύ σημαντικό η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ, να παραμείνει στην Ευρωζώνη, τόνισε ο πρωθυπουργός, από το Παρίσι, μιλώντας στη ΝΕΤ FM και στον δημοσιογράφο Α.Βαγιάνο, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του για αναστροφή του κλίματος υπέρ της χώρας μας στην Ευρώπη και ανάκτησης της αξιοπιστίας της.

«Εμείς αυτήν τη μάχη δίνουμε, πέρα και πάνω από κόμματα και φωνές που ακούγονται. Εμείς αυτή τη μάχη θα συνεχίσουμε να τη δίνουμε, γιατί αυτό απαιτεί σήμερα η πατρίδα μας και αυτό είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς, ενώ αναφερόμενος στις επαφές του με Γιούνκερ, Μέρκελ και Ολάντ, έκανε λόγο για «συναντήσεις που ήταν καλά προετοιμασμένες και οι οποίες μας επέτρεψαν σιγά σιγά να ανατρέψουμε ένα κλίμα που υπήρχε σε βάρος του τόπου μας. Επαναλαμβάνω: σιγά σιγά, και το λέω αυτό διότι οι πάντες ζητούν αποδείξεις γι’ αυτή την αλλαγή πορείας».

Δόθηκε ευκαιρία και προς τον διεθνή Τύπο, συνέχισε ο πρωθυπουργός, «με τον οποίον ήρθα σε επαφή, να αποκτήσει μια πραγματική γνώση, ώστε να επέλθει και κάποια κατανόηση των προβλημάτων και να μπορέσει ο κόσμος που μας ακούει στο εξωτερικό, που ακούει για την Ελλάδα, να έχει μία καλύτερη δυνατότητα προσέγγισης από εκείνη που είχε μέχρι τώρα».

Πίσω από τις κλειστές πόρτες της καγκελαρίας

«Έλα από ‘δω. Πάμε μέσα» είπε η Γερμανίδα καγκελάριος στον Έλληνα πρωθυπουργό, προσκαλώντας τον στο γραφείο της για το 40λεπτο τετ α τετ τους, γράφει το Βήμα της Κυριακής.

«Κάντε ό,τι πρέπει και τα λέμε» ήταν το μήνυμα της Μέρκελ, που επανέλαβε (με μεγαλύτερη πειθώ ίσως) πως θέλει την Ελλάδα εντός ευρωζώνης.
ΦΩΤΟ REUTERS
«Πρέπει να μας πείσετε» είπε η Άγκελα Μέρκελ στον Αντώνη Σαμαρά, σύμφωνα πάντα με το Βήμα. Και η απάντηση από πλευράς του πρωθυπουργού ήταν αυτή που ήθελε κι εκείνη να ακούσει: «θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να γίνει η Ελλάδα αξιόπιστη. Θέλουμε ανάκαμψη. Είμαστε αποφασισμένοι».

Στόχος του ταξιδιού Σαμαρά στο Βερολίνο ήταν να βελτιωθούν οι σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας και κυρίως να πείσει την καγκελάριο ότι η κυβέρνηση συνεργασίας θα προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται και δε θα ξεφύγει από το οικονομικό πρόγραμμα.

«Παρατηρώ αλλαγή στάσης και βλέπω κάποιες κινήσεις, Εκτιμώ ότι η Ελλάδα προσπαθεί. Προχωρήστε, μην υποκύπτετε και θα σας στηρίξουμε» φέρεται να είπε η Άνγκελα Μέρκελ.

Ανάλογα θερμή ήταν και η αντιμετώπιση που είχε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας από τον Γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Να τηλεφωνείς όποτε θέλεις» φέρεται να είπε ο Γερμανός υπουργός στον Έλληνα, δίνοντάς του τον αριθμό του κινητού του ώστε να υπάρχει μεταξύ τους ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αλλαγή κλίματος; Πάνω από 3 ώρες έμεινε ο Α. Σαμαράς στην Καγκελαρία! – Μέρκελ: Σου δίνω χρόνο – Έχω πειστεί ότι προσπαθείτε!

«Ο νέος γάλλο-γερμανικός άξονας περνά από την Ελλάδα»

«Η Μέρκελ θέλει νέα συνθήκη για την Ε.Ε.»

“Φιλί ζωής” από τη Γαλλία – Ολάντ: Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει στο ευρώ

”Τρόπαια” στις βαλίτσες Σαμαρά οι δηλώσεις Ολάντ και Μέρκελ για παραμονή της χώρας μας στην ευρωζώνη

Επιμένει ο Σόιμπλε: Οχι στην επιμήκυνση

Βεστερβέλε: Σταματήστε να βομβαρδίζετε την Ελλάδα

Antoine a Paris… – Όσα “είδε” το φωτογραφικός φακός! ΦΩΤΟ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε