Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Σαμαράς για τους αγρότες: Σύνταξη στα 62 και ρύθμιση των “κόκκινων” αγροτικών δανείων

Σαμαράς για τους αγρότες: Σύνταξη στα 62 και ρύθμιση των “κόκκινων” αγροτικών δανείων

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από το βήμα της Βουλής σχετικά τα προβλήματα των αγροτών τόνισε πως προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι οι αγρότες να αναβαθμίστουν οριστικά και όχι μία προσωρινή λύση απλά για να  πειστούν να φύγουν από τους δρόμους.

Μέτρα βραχυπρόθεσμης, άμεσης απόδοσης αλλά και μακροπρόθεσμης στήριξης των αγροτών ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Στο επίκεντρο του κυβερνητικού σχεδιασμού έτσι όπως τον παρουσίασε απόψε στη Βουλή ο πρωθυπουργός, είναι η ενθάρρυνση της αγροτικής επιχειρηματικότητας, η εξάλειψη των στρεβλώσεων που δημιουργεί εμπόδια στο εμπόριο των αγροτικών προϊόντων και η απαλλαγή από επιβαρύνσεις κατά τη διαδικασία κυρίως της παραγωγής. Την ίδια ώρα η Κυβέρνηση εργάζεται προκειμένου οι επιδοτήσεις αυτή τη φορά να στοχεύουν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των αγροτικών προϊόντων, ενώ ετοιμάζεται και ρύθμιση για τη συνταξιοδότηση στα 62 έτη των αγροτών που έχουν 40 χρόνια ασφαλιστικών εισφορών.

«Ασκούμε την αγροτική πολιτική υπό τους περιορισμούς της σημερινής κρίσης. Μας απασχολεί πως θα καταφέρουμε παράλληλα με τις θυσίες να ανοίξουμε το δρόμο της ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας», ανέφερε ο πρωθυπουργός και χαρακτήρισε κεντρική επιλογή την αναβάθμιση της επιχειρηματικότητας για τους αγρότες. Τωρινή επιλογή, όπως είπε, είναι να γίνουν οι αγρότες επιχειρηματίες εξαλείφοντας τις στρεβλώσεις στην εμπορία και με επιδοτήσεις να φέρουμε πιο κοντά με τις επιδοτήσεις τους αγρότες στην μεταποίηση.

Ειδικά για τις επιβαρύνσεις στο στάδιο της παραγωγής ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα κάνει πράξη την δέσμευση που έχει αναλάβει για τη μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά προϊόντα μέσα στην 4ετία. Ο κ. Σαμαράς είπε ότι θα πρέπει να πέσει το κόστος της παραγωγής στον αγροτικό τομέα για να επισημάνει ότι κάθε ενίσχυση και κίνητρο θα πρέπει να πηγαίνει πλέον στους πραγματικούς παραγωγούς ώστε να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα και να εξυγιανθεί το σύστημα από το χωράφι έως τον καταναλωτή. «Ψάχνουμε τρόπους να βοηθήσουμε τον παραγωγό άμεσα αλλά ταυτόχρονα να του δοθούν και ευκαιρίες», είπε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στη δημιουργία του Ταμείου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας με κεφάλαια που ξεπερνούν τα 350 εκατομμύρια ευρώ. Επισήμανε ταυτόχρονα ότι με την καθιέρωση Βιβλίων εσόδων και εξόδων θα καταπολεμηθεί η ψαλίδα των τιμών από το χωράφι έως το ράφι και ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση εργάζεται για την καθιέρωση των αγροτικών αγορών ώστε να μπορούν οι αγρότες να μπορούν να πουλάνε απευθείας και την εφαρμογή ηλεκτρονικής αγοράς προϊόντων μέσω του διαδικτύου.

Σε ό,τι αφορά τη συνταξιοδότηση των αγροτών, όπως είπε ο πρωθυπουργός, τα 67 χρόνια είναι το γενικό όριο που ισχύει για όλους τους Έλληνες. «Και για τους αγρότες, όμως, θα υπάρξει ρύθμιση ότι όποιος έχει 40 χρόνια ασφαλιστικών εισφορών, μπορεί να βγει στη σύνταξη στα 62. Και ειδικά για τους Συνταξιούχους του ΟΓΑ, θα κατατεθεί νομοσχέδιο με πρόβλεψη όσοι έχουν φτάσει το όριο συνταξιοδότησης, αλλά οφείλουν μέχρι 4.000 ευρώ στον ΟΓΑ, να βγαίνουν στη σύνταξη με σταδιακή παρακράτηση του οφειλόμενου ποσού. Τέλος, ειδικά για όσους αγρότες έχουν γεννηθεί το 1948, είχαν βγει σε πρόωρη σύνταξη και κινδύνευαν να μείνουν μετέωροι, δώσαμε τη λύση να επεκταθεί το πρόγραμμα από τα 10 στα 12 χρόνια, ώστε να τους καλύψει και φέτος και για του χρόνου, οπότε θα προστεθούν και οι γεννηθέντες το 1949».

Τα δάνεια της ΑΤΕ

Ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στην αγροτική πίστη και ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση προωθεί τη μείωση υποθηκών πολλαπλάσιας αξίας των δανείων που είχαν λάβει οι αγρότες από την ΑΤΕ ενώ επισπεύδεται ακόμη και η εξάλειψη της υποθήκης σε ορισμένες περιπτώσεις. Αλλά και για τα κόκκινα χρέη των αγροτών, προανήγγειλε νομοθετική ρύθμιση ώστε να διασφαλιστεί ότι η αγροτική γη θα παραμείνει στον αγρότη.

Ταυτόχρονα ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι θεσπίζεται το νυχτερινό αγροτικό ρεύμα και ότι ειδική επιτροπή θα εισηγηθεί μειωμένο αγροτικό πετρέλαιο κίνησης που θα αντικαταστήσει το σημερινό καθεστώς επιστροφής ΦΠΑ.

Επιδοτήσεις

«Οι Έλληνες αγρότες την περίοδο 2014-2020 θα πάρουν σχεδόν τα ίδια χρήματα που έπαιρναν και πριν από την κρίση», είπε ο πρωθυπουργός για τις κοινοτικές επιδοτήσεις επισημαίνοντας ότι στα κονδύλια αυτά θα προστεθούν και άλλα 3,8 δισ. ευρώ τα οποία θα κατευθυνθούν για αναπτυξιακά έργα στον αγροτικό τομέα. «Κάνουμε ότι μπορούμε. Πρέπει όμως να καταστήσουμε τους αγρότες ανταγωνιστικούς με επενδύσεις, με καινοτομία, με αναδιάρθρωση της παραγωγής, με σύγχρονη μεταποίηση που θα δώσει θέσεις εργασίας», περιέγραψε το μοντέλο για το οποίο θα πρέπει να κατευθυνθούν οι επιδοτήσεις και υπογράμμισε ότι «η Κυβέρνηση ποντάρει στους αγρότες, δεν τους καταδημαγωγεί».

Οι «ανώνυμοι κουκουλοφόροι»

Ο πρωθυπουργός αξιοποίησε την πρωτολογία του προκειμένου να καταγγείλει τους «ανώνυμους κουκουλοφόρους που πάνε βράδυ και καίνε εγκαταστάσεις». «Η Κυβέρνηση προσπαθεί να φέρει επενδύσεις και κάποιοι προσπαθούν να τις διώξουν και διώχνουν τους επενδυτές. Κάποιοι προσπαθούν να τα τινάξουν όλα στον αέρα. Δεν τους δείχνω με το δάχτυλο αλλά αν αυτό δεν είναι εθνική υπονόμευση, αν αυτό δεν είναι εθνική δολιοφθορά τότε τι είναι;», αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός επικαλούμενος και την περίπτωση της απεργίας των ΜΜΕ κατά την επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου Φ. Ολάντ στην Αθήνα, «απεργία που έγινε για να μην μάθει ο λαός την έμπρακτη στήριξη που έχει και τη μάχη που δίνει η κυβέρνηση», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε. Στο κλίμα αυτό ο κ. Σαμαράς προειδοποίησε ότι «αυτή η καταστροφική μανία θα αντιμετωπιστεί όπως της αξίζει» και ότι δεν θα υπάρξει «καμία ανοχή στο έγκλημα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τσίπρας: Η Deutsche Bank μάς έδινε 14 εκατ. ευρώ κι εσείς δώσατε άδειες στους κολλητούς

Σε ποιούς νομούς οι αγρότες θα λάβουν αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε