Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Σαμαράς: Η Ελλάδα, το success story της Ευρώπης

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Μήνυμα πως σύντομα η Ελλάδα όχι μόνο θα βγει από την κρίση αλλά θα κάνει και δυναμικό… come back έστειλε ο πρωθυπουργός από το βήμα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Λίγο πριν ταξιδέψει στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Αντώνης Σαμαράς βρέθηκε στο Βουκουρέστι για τη σύνοδο του ΕΛΚ. Κι από εκεί, έστειλε το μήνυμα πως η Ελλάδα, έχει ήδη κάνει πάρα πολλά!

«Σπάμε απανωτά ρεκόρ Γκίνες» είπε ο κ. Σαμαράς αναφερόμενος στα μέτρα λιτότητας που έχουν ληφθεί στη χώρα μας τα τελευταία τρία χρόνια. «Εφαρμόσαμε την αυστηρότερη λιτότητα που εφαρμόστηκε ποτέ, μέτρα περικοπής του ελλείμματος 25% του ΑΕΠ μέσα σε τρία χρόνια. Διανύσαμε περισσότερο από πέντε συνεχόμενα χρόνια ύφεσης με συνολική απώλεια 22% του ΑΕΠ στην ίδια χρονική περίοδο», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Ταυτόχρονα πραγματοποιήσαμε εκατοντάδες δομικές αλλαγές που αποφασίστηκαν και εφαρμόστηκαν μόνο τα τελευταία δυο χρόνια, κυρίως τους τελευταίους μήνες», συμπλήρωσε, κερδίζοντας το χειροκρότημα των υπολοίπων ηγετών και πρόσθεσε: «Έχουμε κάνει πολλά. Και έχουμε βεβαίως ακόμα μακρύ δρόμο μπροστά μας. Θα κάνουμε όμως ό,τι είναι απαραίτητο για να φέρουμε την Ελλάδα στην κορυφή της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας και για να την καταστήσουμε υπόδειγμα δημοκρατικής κοινωνίας, με μια μοντέρνα οικονομία».

Υποσχέθηκε δε ότι σύντομα, η Ελλάδα από αδύναμος κρίκος θα γίνει σύντομα το… success story της Ευρώπης και από «χαμένη υπόθεση», όπως τη θεωρούσαν κάποιοι, θα γίνει σύμβολο για πολλούς.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η επιτυχία της Ελλάδας θα είναι και επιτυχία της Ευρώπης. «Γιατί εάν η Ελλάδα μπορέσει να τα καταφέρει, τότε ολόκληρη η Ευρώπη μπορεί να βγει πιο δυνατή από την κρίση. Αν ο πιο ‘’αδύναμος κρίκος’’ αποδειχθεί αρκετά δυνατός, τότε ολόκληρη η Ένωση θα βγει πιο δυνατή απέναντι σε ολόκληρο τον κόσμο».

«Είμαι εδώ για να σας πω ότι η Ελλάδα τώρα αλλάζει. Από σύμβολο ενός αποτυχημένου πολιτικού συστήματος, γίνεται σύμβολο μιας θεαματικής επιστροφής. Από μια οικονομία σε μια βαθιά και μακροχρόνια ύφεση μετασχηματίζεται σε μια οικονομία που αλλάζει δομικά και ριζικά σε όλες τις πτυχές της. Από ένα πρόγραμμα που απέτυχε, σε ένα πρόγραμμα που επανέρχεται σε τροχιά. Από μια σύγχρονη τραγωδία, η Ελλάδα μεταμορφώνεται ήδη – μπορώ να σας διαβεβαιώσω- σε μια ιστορία επιτυχίας».

«Αν μάθαμε κάτι από τις δυσκολίες που ζούμε είναι ότι χωρίς ανάπτυξη η λιτότητα φέρνει καταστροφή, ότι η κοινωνία δεν είναι μηχάνημα και οι άνθρωποι δεν είναι ανταλλακτικά που μπορείς να τα αφαιρείς και να βάζεις άλλα. Πρέπει να φτιάξουμε το πρόβλημα διατηρώντας την κοινωνική συνοχή διαφορετικά οδηγούμαστε στο χάος και την αναταραχή.

Οφείλω στη χώρα μου να ανατρέψω την κατάσταση, οφείλω στην Ευρώπη να κάνω την Ελλάδα παράδειγμα προς μίμηση, οφείλω στο ΕΛΚ να δείξω ότι οι δικές μας αξίες είναι υπεύθυνες και δίνουν προοπτική από την κρίση» σημείωσε ο Αντώνης Σαμαράς και κατέληξε λέγοντας πως η Ελλάδα θα γίνει «ο ακρογωνιαίος λίθος του ευρωπαϊκού οικοδομήματος».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τρόικα, Σαμαράς και Στουρνάρας μιλάνε για συμφωνία στα περισσότερα μέτρα

“Μην περιμένετε αποφάσεις από τη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης”

Τι έγραφε στις σημειώσεις του ο Α.Σαμαράς

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε