Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Σαμαράς: “Κοινωνικά επτωχεύσαμε” – Παπακωνσταντίνου: “Εμείς δεν λέμε παραμύθια με δράκους”

Έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, και τον υπουργό Οκονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, σημειώθηκε στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό του Δημοσίου.

«Κοινωνικά επτωχεύσαμε», δήλωσε στη παρέμβασή του ο κ. Σαμαράς και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «με τα άδικα μέτρα, που παίρνει, οδηγεί τη χώρα σε αδιέξοδο και μακροχρόνια ύφεση».

Μίλησε για «πλήρη ανατροπή του ασφαλιστικού συστήματος» και υποστήριξε ότι «υπάρχει άλλος δρόμος, που η ΝΔ προτείνει, με συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία μέσα σε δύο χρόνια θα βγάλουν τη χώρα από τους όρους του μνημονίου».

Απαντώντας ο κ. Παπακωνσταντίνου, κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ για αοριστολογίες, τον κάλεσε να εξηγήσει «με ποια συγκεκριμένα “μαγικά”, όπως ισχυρίστηκε, θα μπορούσε η χώρα να ξεφύγει από τους όρους του μνημονίου σε δύο χρόνια» και συμπλήρωσε: «εμείς δεν λέμε παραμύθια με δράκους, γιατί πέρασε ο καιρός με τις χάντρες και τα καθρεφτάκια για να κερδηθεί πολιτικός χρόνος».

«Το νέο ασφαλιστικό σκοπεύει στη παράταση των ορίων συνταξιοδότησης, δεν ενθαρρύνει νέες θέσεις εργασίας, αλλά ούτε και αποθαρρύνει την εισφοροδιαφυγή. Μειώνει δραστικά τις συντάξεις, ενώ το πάγωμα συντάξεων για τρία χρόνια εξανεμίζει το εισόδημα των συνταξιούχων. Οι νέες κρατήσεις μειώνουν το εισόδημα, ενώ εκείνο που κυρίως επέρχεται είναι η απόσυρση της εγγύησης του κράτους, το οποίο απλά εγγυάται τη βασική σύνταξη, άρα έχουμε πλήρη ανατροπή του ασφαλιστικού συστήματος», σημείωσε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε: «Το νέο σύστημα συνιστά ομολογία αποτυχίας. Κοινωνικά επτωχεύσαμε. Άλλο αν ο κ. Παπανδρέου, στο συνέδριο της Σύμης, ζητά από άλλους να κάνουν αυτά που ο ίδιος δεν κάνει».

Με έντονη ειρωνεία  ηρθε η απάντηση Παπακωσνταντίνου: «Είναι θετικό που επιτέλους ακούσαμε την άποψη του κ. Σαμαρά, διότι είχαμε απορία γιατί στο μείζον ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που ψήφισε η Βουλή, δεν υπήρχε η τοποθέτηση από την ηγεσία της ΝΔ. Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε μια πολύ ωραία θετική προσέγγιση, δεν είπε τίποτα, όμως, για τα τοξικά ομόλογα, που σημαίνει ότι αντιλαμβάνεται την έλλειψη βιωσιμότητας του ασφαλιστικού, αλλά αδυνατεί να κάνει το επόμενο βήμα». Πρόσθεσε, δε, πως «η τοποθέτηση του κ. Σαμαρά δεν λέει, ούτε γιατί έκαναν, όσα έκαναν τόσα χρόνια οι κυβερνήσεις και φτάσαμε εδώ που φτάσαμε, ούτε τι πρέπει να κάνουμε από δω και πέρα».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου διέψευσε τους ισχυρισμούς του προέδρου της ΝΔ ότι «αποσύρεται η εγγύηση του κράτους από το ασφαλιστικό» τονίζοντας ότι «το αντίθετο γίνεται, καθώς το κράτος εγγυάται όχι μόνο τη βιωσιμότητά του, αλλά και αξιοπρεπή σύνταξη.

Σκληρή απάντηση Παπανδρέου

Από τη Σύμη όπου βρίσκεται, ο πρωθυπουργός απάντησε στον πρόεδρο της Νεάς Δημοκρατίας και μάλιστα σε υψηλούς τόνους. «Πρόκειται στην πραγματικότητα για πτώχευση των ιδεών και πρακτικών, που ακολούθησε η ΝΔ τα τελευταία εξήμισι χρόνια», είπε και πρόσθεσε ότι «το μνημόνιο είναι το μνημόσυνο και η ταφόπλακα αυτών των πολιτικών».

«Η παράταξη αυτή θα έπρεπε, λόγω των τεράστιων ευθυνών της, και αυτό θα περίμενε ο ελληνικός λαός, να βοηθήσει να ξεπεραστεί η κρίση. Αντίθετα, συνεχίζει την προσπάθεια να κρύψει τις μεγάλες ευθύνες της και να υπερασπίζεται τις πολιτικές της». Επιπλέον, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «η χώρα περνάει μια ιστορική καμπή, την οποία προσπαθούμε να κάνουμε ευκαιρία και θα περιμέναμε από αυτήν την αντιπολίτευση να βοηθήσει περισσότερο, αντί να παίζει μικροκομματικά παιχνίδια».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε