Παρασκευή, 19 Απρ.
18oC Αθήνα

Σαμαράς: “Πήραμε 14,3 δισ + 1,8 δισ για αγροτική ανάπτυξη + 2 δισ αν και εφόσον…

Σαμαράς: “Πήραμε 14,3 δισ + 1,8 δισ για αγροτική ανάπτυξη + 2 δισ αν και εφόσον…

Ικανοποιημένος από την έκβαση των διαπραγματεύσεων στη Σύνοδο Κορυφής και τα διαρθρωτικά κονδύλια που θα δοθούν στην Ελλάδα, εμφανίστηκε ο Αντώνης Σαμαράς.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η χώρα μας θα λάβει 14,5 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ υπάρχει η προοπτική να δοθούν άλλα δυο δισεκατομμύρια.

Όπως αναμενόταν, υπήρξαν απώλειες για την Ελλάδα, καθώς την περίοδο 2007-2013 είχε λάβει περισσότερα από 20 δισεκατομμύρια ευρώ και ήδη από χθες υπήρχαν πληροφορίες ότι τα κονδύλια θα μειωθούν. 

Ο πρωθυπουργός δήλωσε για τη Σύνοδο Κορυφής ότι “είμαστε πολύ ικανοποιημένοι, καθώς μετά από διαπραγματεύσεις πολλών ωρών (μπήκαμε ξυρισμένοι και βγήκαμε αξύριστοι ανέφερε χαρακτηριστικά περιγράφοντας τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις) έχει επιτευχθεί μια συμφωνία για τους προϋπολογισμούς της ΕΕ από το 2014 έως το 2020”.

Αναλύοντας τα κέρδη της Ελλάδας στον τομέα των διαρθρωτικών κονδυλίων, ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι η χώρα μας “λαμβάνει σε πρώτη φάση πάνω από 14,3 δισεκατομμύρια ευρώ για το νέο ΕΣΠΑ και επιπλέον 1, 8 δισ. για την αγροτική ανάπτυξη που παραμένουν αλώβητα”.

Σε αυτά, εξήγησε ο πρωθυπουργός, πρέπει να προστεθούν άλλα δυο δισεκατομμύρια που “αναμένεται να μας δοθούν μετά το 2016 από την αναθεώρηση του ποσοστού της συμμετοχής της Ελλάδας, λόγω της μείωσης του εθνικού προϊόντος”.

Ο κοινοτικός προϋπολογισμός της περιόδου 2014-2020 θα ανέρχεται στα 960 δισ. ευρω, μια περικοπή της τάξης των 33 δισ. ευρώ, με τις πραγματικές πληρωμές να φθάνουν τα 908,4 δισ. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΕ που συμφωνείται μια τέτοια μείωση.

Ο Ρομπάι έκανε λόγο για προϋπολογισμό “μετριοπάθειας” εν μέσω δύσκολων οικονομικών συγκυριών, ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι η σημερινή προσπάθεια “άξιζε τον κόπο”, χαρακτηρίζοντας “καλή” και “δίκαιη” τη συμφωνία, η οποία όπως επεσήμανε, περιλαμβάνει επιπλέον 6 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων. Η καγκελάριος είχε από χθες προειδοποιήσει ότι εν μέσω κρίσης, είναι απαραίτητο η ΕΕ να έχει ένα σχέδιο πάνω στο οποίο μπορεί να βασιστεί.

Για “καλό συμβιβασμό”, μίλησε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, επισημαίνοντας ότι τα 960 δισ. ευρώ ήταν το ανώτατο όριο στο οποίο θα μπορούσαμε να φθάσουμε. Χθες ο Γάλλος πρόεδρος είχε τονίσει ότι είναι καλό να γίνεται εξοικονόμηση, αλλά όχι εις βάρος της ανάπτυξης.

Από τους σκληροπυρηνικούς της συνόδου, ο Βρετανός πρωθυπουργόςΝτέιβιντ Κάμερον, χαιρέτισε το γεγονός ότι οι δαπάνες έπεσαν στα 908 δισ. ευρώ και παρουσίασε ως προσωπική του νίκη το γεγονός ότι κατάφερε να μην υπάρξει μείωση στο βρετανικό rebate, το οποίο και διατηρήθηκε, αλλά οι εισφορές του Ηνωμένου Βασιλείου πρόκειται να αυξηθούν λόγω της διεύρυνσης της ΕΕ.

Διατηρήθηκε επίσης η επιστροφή της Ολλανδίας. Μάλιστα σύμφωνα με τα ολλανδικά ΜΜΕ, ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, κατάφερε να περιορίσει κατά 45 εκατομμύρια ευρώ τις περικοπές στο ολλανδικό rebate.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επιτέλους συμφωνία στην Σύνοδο Κορυφής για τον προϋπολογισμό

Σύνοδος Κορυφής: Κατ’ αρχήν συμφωνία για 960 δις στον προϋπολογισμό

Η “μάχη” στις Βρυξέλλες για τα 14 δισ.

Μεγάλο παζάρι για ένα τρις ευρώ στη Σύνοδο Κορυφής

Σκληρό παζάρι στις Βρυξέλλες και στη μέση η Ελλάδα που παζαρεύει να μην χάσει πάνω από 6 δισ.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε