Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Σαμαράς σε Καταριανούς: “Ελάτε να επενδύσετε σε εμπορικά κέντρα, τουρισμό και ενέργεια”

Σαμαράς σε Καταριανούς: “Ελάτε να επενδύσετε σε εμπορικά κέντρα, τουρισμό και ενέργεια”

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά τις συναντήσεις με τον ομόλογό του του Κατάρ και την ανώτατη ηγεσία του Εμιράτου, παρουσίασε φακέλους με συγκεκριμένα σχέδια για επενδύσεις στην Ελλάδα.

Ο κ. Σαμαράς παρουσίασε σχέδια, που έχουν αναπτύξει Έλληνες επιχειρηματίες και στα οποία μπορούν να συμμετάσχουν ιδιωτικά ή κρατικά κεφάλαια του Εμιράτου. Είναι τομείς, όπως το φάρμακο, η υγεία, ο τουρισμός, η ενέργεια, ακόμη και εμπορικά κέντρα (Mall).

Το Εμιράτο έχει εκδηλώσει συγκεκριμένο ενδιαφέρον για ορισμένα από τα 37 περιφερειακά αεροδρόμια της Ελλάδος και τις 48 μαρίνες, που είναι προς αποκρατικοποίηση από την ελληνική κυβέρνηση. Επίσης από την πλευρά του Εμιράτου υπάρχει πάντα ενδιαφέρον για τη δημιουργία σταθμού υγροποιημένου αερίου στην Ελλάδα -όχι, όμως, στον Αστακό- στην Καβάλα και την Αλεξανδρούπολη.

Κυβερνητική πηγή εξηγούσε ότι έγιναν σημαντικά βήματα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της αξιοπιστίας μεταξύ των δύο κρατών, που θα δημιουργήσει τη βάση για μία επιτάχυνση των επιδιώξεων για επιχειρηματικές συμφωνίες.

Η ίδια πηγή έδινε έμφαση στο ότι ξεπεράστηκε η δυσπιστία που είχε δημιουργηθεί στην ηγεσία του Κατάρ από προηγούμενες επαφές που είχαν. «Τώρα προχωράμε, αλλά θα γίνουν σταθερά βήματα, θα πάμε σχέδιο με σχέδιο» πρόσθετε. Η ηγεσία του Κατάρ εξακολουθεί να επιμένει σε διακρατικές συμφωνίες, κατανοεί, όμως, τις δυσκολίες που υπάρχουν στην Ελλάδα, λόγω των δεσμεύσεών της από τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

Παράλληλα προωθείται το σχέδιο για τη δημιουργία ενός κοινού επενδυτικού ταμείου, με κεφάλαια από τις δύο χώρες, που θα επενδύσει σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η ελληνική κυβέρνηση χρειάζεται την έγκριση της ΕΕ, ενώ αναζητά τα κεφάλαια της δικής της συμμετοχής, που μπορεί να είναι τμήμα από το ΕΣΠΑ. Η νέα σχέση των δύο χωρών δημιουργεί περιθώριο για την ανάπτυξη των απευθείας σχέσεων των επιχειρηματιών από τις δύο χώρες.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «οι επιχειρηματίες που συνόδευσαν την κυβερνητική αποστολή είναι υψηλού επιπέδου και αυτό συνιστά και ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή τους». Μετά τις συναντήσεις του με την ηγεσία του Εμιράτου ο κ. Σαμαράς επισκέφθηκε το τεχνητό νησί Ρearl Island και ενημερώθηκε για το εντυπωσιακό πρότζεκτ, το οποίο έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σαμαράς: Νεο ξεκίνημα στις σχέσεις Ελλάδας – Κατάρ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε