Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Σε αναμμένα κάρβουνα η ελληνική κυβέρνηση – Φοβούνται μήπως άνοιξε η όρεξη της τρόικας μετά την Κύπρο

Σε αναμμένα κάρβουνα η ελληνική κυβέρνηση – Φοβούνται μήπως άνοιξε η όρεξη της τρόικας μετά την Κύπρο

Παρά τα όσα λέγονται δημοσίως η ελληνική κυβέρνηση το φυσά και δεν κρυώνει με αφορμή τις δραματικές εξελίξεις στην Κύπρο και τις αποφάσεις του Γιούρογκρουπ, καθώς το μέλλον της Μεγαλονήσουwww.newsit.gr/default.php βρισκόταν εξαρχής μεταξύ ενός κακού και ενός κάκιστου σεναρίου με απρόβλεπτες επιπτώσεις και για τη χώρα μας.

Η επικείμενη μάλιστα άφιξη της τρόικας στην Αθήνα στις 4 Απριλίου σύμφωνα με πληροφορίες και το ενδεχόμενο να της έχει ανοίξει η όρεξη μετά τα όσα διαδραματίστηκαν στην Κύπρο ανεβάζει το θερμόμετρο στο τρίγωνο Μαξίμου-Ιπποκράτους-Αγ. Κωνσταντίνου με τους 3 αρχηγούς πάντως που στηρίζουν τη κυβέρνηση συνεργασίας να δηλώνουν με κατηγορηματικό ύφος, προκειμένου να καθησυχάσουν τη ελληνική κοινή γνώμη ότι η ελληνική οικονομία και κυρίως το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι θωρακισμένο.

Τα ζητήματα που είναι ανοιχτά είναι πολλά και σημαντικά και οι νέες διαπραγματεύσεις Αθήνας-Τρόικας αναμένεται αν είναι πράγματι σκληρές, αναδεικνύοντας για μια ακόμη φορά σε πολιτικό επίπεδο το χάσμα Βορρά-Νότου εντός ευρωζώνης, με βάση την Κυπριακή εμπειρία, αλλά και με φόντο μάλιστα τις γερμανικές εκλογές το Φθινόπωρο

Τα πεδία της διαπραγμάτευσης συγκεκριμένα και «αγγίζουν» το ίδιο το μέλλον της κυβέρνησης:
1. Οι απολύσεις στο Δημόσιο
2. Το «χαράτσι» για τα ακίνητα μέσω ΔΕΗ και για το 2013 μέτρο που σχετίζεται άμεσα με τα έσοδα του κράτους τα οποία τους πρώτους μήνες του 2013ε δεν πάνε καλά
3. Η ανακούφιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και επιχειρήσεων
4. Η πορεία των ιδιωτικοποιήσεων με έμφαση σε ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ και ΟΠΑΠ
5. Η στάση ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ που έχουν διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν νέα μέτρα

Παράλληλα υπάρχει και το ενδεχόμενο ανασχηματισμού της κυβέρνησης, γεγονός που καλλιεργείται προς το παρόν μόνο από το ΠΑΣΟΚ και τον πρόεδρο του Ε. Βενιζέλ που επιθυμεί αναβαθμισμένη συμμετοχή στην κυβέρνηση, με τον Α. Σαμαμά και τον Φ. Κουβέλη να είναι το λιγότερο σκεπτικοί για μια τέτοια πολιτική πρωτοβουλία.

Πάντως είναι γεγονός ότι οι εξελίξεις στην Κύπρο και όχι μόνο έχουν φέρει πιο κοντά τους Σαμαρά-Βενιζέλο, με τον Κουβέλη να τηρεί αποστάσεις ασφαλείας, αν και οι τρεις συσπειρώνονται και αισθάνονται δικαιωμένοι από τις εξελίξεις έναντι της τακτικής του ΣΥΡΙΖΑ που μετρά κέρδη και ζημίες από την εμπλοκή του στο Κυπριακό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δραματικό διάγγελμα μετά την σοκαριστική απόφαση για την Κύπρο – Ποινικοί ανακριτές για να αποδοθούν ευθύνες

Κεδίκογλου: επώδυνη συμφωνία, αλλά αποφεύχθηκε η άτακτη χρεοκοπία

Επίθεση Παπούλια σε Ευρωπαίους και Γερμανούς με αφορμή την Κύπρο

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε