Παρασκευή, 29 Μαρ.
18oC Αθήνα

Σε εξέλιξη η συνάντηση τρόικας με Μανιτάκη: “Απολύστε δημοσίους υπαλλήλους για να δείξετε ότι μπορείτε!”

Σε εξέλιξη η συνάντηση τρόικας με Μανιτάκη: “Απολύστε δημοσίους υπαλλήλους για να δείξετε ότι μπορείτε!”

– “Να στείλετε σαφές πολιτικό μήνυμα”, είπαν οι τροικανοί
– Παραδέχθηκαν ότι δεν θα υπάρχει δημοσιονομικό όφελος από την απομάκρυνση δημοσίων υπαλλήλων
– Μανιτάκης: Δεν παραιτούμαι. Ο στόχος για 150.000 αποχωρήσεις εως το 2015 είναι εφικτός
– ΟΛΟ ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΩΝ ΔΡΑΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ

Σε δυσεπίλυτο γρίφο εξελίσσεται η διαπραγμάτευση μεταξύ της τρόικας και της ηγεσίας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, μετά την απαίτηση των εκπροσώπων των δανειστών να ζητήσουν «ένα σαφές πολιτικό μήνυμα», που πρέπει να αποδεικνύει τη βούληση της κυβέρνησης για την άμεση απομάκρυνση δημοσίων υπαλλήλων.

Όπως επισημαίνουν πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, μετά την πρώτη συνάντηση που έλαβε χώρα την περασμένη Παρασκευή, όλα έδειχναν ότι η τρόικα είχε συμφωνήσει, σε μεγάλο βαθμό, στα σχέδια της κυβέρνησης που αφορούν τη διοικητική μεταρρύθμιση και τη συρρίκνωση του δημοσίου τομέα, μετά την αξιολόγηση των δομών των υπουργείων και των υπαλλήλων, το κλείσιμο και τη συγχώνευση οργανισμών. Ωστόσο, στη χθεσινοβραδινή συνάντηση, τέθηκε από την τρόικα το ζήτημα για «ένα σαφές πολιτικό μήνυμα».

Και αυτό παρότι, όπως παραδέχονται και οι εκπρόσωποι της τρόικας, δεν θα έχει δημοσιονομικό όφελος, ενώ από την πλευρά τού υπουργείου τονίζεται, επιπροσθέτως, ότι θα δυσχεράνει την προσπάθεια για την αναδιάρθρωση και τον εξορθολογισμό του δημόσιου τομέα, όπως έχει υποστηρίξει και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Οι εκπρόσωποι της τρόικας, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησαν να μάθουν πότε και πόσες απομακρύνσεις προσωπικού θα γίνουν, αμφισβητώντας τις προθέσεις του υπουργείου έχοντας ως παράδειγμα το ναυάγιο της εφεδρείας Ρέππα. Ωστόσο, αυτή η απαίτηση των εκπροσώπων των δανειστών δεν έγινε αποδεκτή από τον κ. Μανιτάκη, ο οποίος θεωρεί ότι προηγείται η αναδιάρθρωση και ο εξορθολογισμός του δημοσίου και, κυρίως, οι ανάγκες για την εύρυθμη λειτουργία του δημοσίου μετά την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης και, στη συνέχεια, το πόσοι πρέπει να αποχωρήσουν από το δημόσιο.

Και βεβαίως, με δεδομένο ότι, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου, ο στόχος για 150.000 αποχωρήσεις έως το 2015, είναι εφικτός και μάλιστα μπορεί να υπερκαλυφθεί, ενώ, ταυτόχρονα, εκτιμάται με βεβαιότητα ότι θα καταργηθεί περίπου το 50% των δομών του κράτους και θα μειωθούν κατά το ήμισυ οι θέσεις ευθύνης.

Προηγουμένως, από την πλευρά του, ο κ. Μανιτάκης είχε παρουσιάσει στην τρόικα το πρόγραμμα της διοικητικής μεταρρύθμισης του δημοσίου, που έχει εκπονηθεί και εφαρμόζεται από κοινού με τους εκπροσώπους της Task Force και τους τεχνοκράτες της γαλλικής κυβέρνησης, που έχουν ρόλο τεχνικού συμβούλου της ελληνικής κυβέρνησης.

Ένα πρόγραμμα που αποδέχθηκε η τρόικα και το οποίο προβλέπει, μετά την αξιολόγηση των υπαλλήλων, την εξοικονόμηση 167 εκατ. ευρώ, που αποτελεί και δέσμευση της χώρας έναντι των δανειστών, καθώς θα τεθούν σε διαθεσιμότητα οι επίορκοι, οι ακατάλληλοι και ανίκανοι υπάλληλοι- υπολογίζονται σε 11.000- ενώ μπορούν να τεθούν σε διαθεσιμότητα και υπάλληλοι που υπηρετούν σε οργανισμούς ή Νομικά Πρόσωπα του Δημοσίου που θα κλείσουν.

Σημειώνεται, τέλος, ότι τόσο ο ίδιος ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης όσο και συνεργάτες του επαναλαμβάνουν συνεχώς ότι δεν υπάρχει θέμα παραίτησης του κ. Μανιτάκη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Θα πάει μακριά η βαλίτσα! – Στουρνάρας: μετά το Eurogroup η ψήφιση των μέτρων! – Η διαπραγμάτευση θα συνεχισθεί και μετά την Σύνοδο Κορυφής στις 18/10

Εδώ και τώρα απολύσεις στο Δημόσιο – Ποιοι είναι στο στόχαστρο – Θρίλερ τη νύχτα με τον υπουργό να αποχωρεί από τη συνάντηση

Εύκολες απολύσεις με μισή αποζημίωση θέλει η τρόικα

Στην εντατική ο Ι. Τραγάκης – Ένιωσε δυσφορία κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο

Άνοιγμα τραπεζικών λογαριαμών και δήμευση περιουσίας όσων φοροδιαφέυγουν – Όλο το “κρυφό” σχέδιο του ΣΔΟΕ για όσους δεν πληρώνουν φόρους

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε