Σάββατο, 27 Απρ.
15oC Αθήνα

Σε ισχύ ο νέος Κανονισμός της Βουλής

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας και τη βελτίωση της ποιότητας του νομοθετικού και κοινοβουλευτικού έργου, η Βουλή έχει από την Πέμπτη νέο Κανονισμό.

Τις διατάσεις του παρουσίασε στο Σώμα ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Φίλιππος Πετσάλνικος. Εκτός των άλλων, τόνισε πως ο νέος Κανονισμός θα συμβάλλει και στην αναβάθμιση της λειτουργίας του βουλευτή και του ρόλου του στη νομοθετική παραγωγή.

Πρόσθεσε επίσης ότι «δεν θα πρέπει να έχει τόση σημασία η ποσότητα αλλά η ποιότητα του παραγόμενου νομοθετικού έργου», ενώ απευθυνόμενος προς τους βουλευτές εξέφρασε τη βεβαιότητα για την πολύτιμη συνδρομή τους στην υλοποίηση του σκοπού αυτού.

Οι σημαντικότερες αλλαγές του Κανονισμού της Βουλής αφορούν:

– τη νομοθετική προδικασία, κατά το στάδιο της οποίας τα νομοσχέδια, που κατατίθενται, πρέπει πλέον να συνοδεύονται υποχρεωτικά από έκθεση αξιολόγησης των συνεπειών των προτεινόμενων ρυθμίσεων και από έκθεση επί της δημόσιας διαβούλευσης που έχει προηγηθεί. Επίσης ο υπουργός ενημερώνει εγγράφως τα μέλη της αρμόδιας διαρκούς κοινοβουλευτικής επιτροπής, αποστέλλοντας τα κείμενα που τίθενται προς διαβούλευση.

– την επεξεργασία νομοσχεδίων στις κοινοβουλευτικές επιτροπές, όπου καθιερώνεται στάδιο διπλής ανάγνωσης. Η επεξεργασία και εξέτασή τους, γίνεται σε δύο στάδια που απέχουν επτά πλήρεις ημέρες μεταξύ τους. Στο μεσοδιάστημα δίνεται η δυνατότητα στα μέλη της επιτροπής να υποβάλλουν στον αρμόδιο υπουργό προτάσεις και βελτιώσεις για τις οποίες λαμβάνει θέση στη δεύτερη ανάγνωση. Το ίδιο δικαίωμα έχει και κάθε ειδική μόνιμη επιτροπή της Βουλής, η οποία μπορεί να διατυπώσει γνώμη, εφόσον το νομοσχέδιο ή η πρόταση νόμου εμπίπτουν στην αρμοδιότητά της. Στη δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου γίνεται εκ νέου συζήτηση και ψήφιση κάθε άρθρου ξεχωριστά. Εξαίρεση γίνεται στα κατεπείγοντα και τις ειδικές νομοθετικές διαδικασίες.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε