Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Σε λίγο τα 5 πορίσματα για Βατοπέδι – Ποιούς θα παραπέμψει το κάθε κόμμα

Σε λίγο τα 5 πορίσματα για Βατοπέδι – Ποιούς θα παραπέμψει το κάθε κόμμα

Απορρίφθηκε το αίτημα του πρώην υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Κιλτίδη, για κατ’ αντιπαράσταση εξέτασή του με τον πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέξανδρο Κοντό.

Παρά τις προσπάθειες, τα κόμματα δεν συμφώνησαν ούτε στη σύνταξη κοινού πορίσματος ούτε και στην έκδοση κοινών πορισματικών θέσεων για την έναρξη, πορεία και τεκμηρίωση του σκανδάλου.

Κατά την χθεσινή συνεδρίαση, τα κόμματα – εκτός ΚΚΕ – κατέβαλαν προσπάθεια σύνταξης, τουλάχιστον κάποιων κοινών «πορισματικών θέσεων» για την στοιχειοθέτηση, την εξέλιξη του σκανδάλου και τις πολιτικές ευθύνες των υπουργών και υφυπουργών που διαχειρίστηκαν την δημόσια περιουσία – αν και είναι προφανές ότι δεν πρόκειται να καταλήξουν από κοινού, σε συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα για να παραπεμφθούν στην Προανακριτική Επιτροπή που θα ακολουθήσει.
Το ΠΑΣΟΚ θεωρεί αναγκαία την περαιτέρω διερεύνηση των ευθυνών των κ.κ. Δούκα, Μπασιάκου, Κοντού, Βουλγαράκη και Ρουσσόπουλου, θεωρώντας πυρήνα του σκανδάλου την υπόθεση των επίμαχων ανταλλαγών δημόσιας γης, αντί των υδάτων και των παράκτιων εκτάσεων της λίμνης Βισθωνίδας, των οποίων το Δημόσιο, είχε ήδη αποποιηθεί επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ, το 2003. Στο πλαίσιο αυτό, το πόρισμα του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να χρεώσει πολιτικές ευθύνες και στους δικούς του υφυπουργούς, Γ. Δρυ και Α. Φωτιάδη

Η Ν.Δ. καταλογίζει ευθύνες στο νυν υπουργό Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, για την απόφασή του να απορρίψει το συμβιβασμό με τη Μονή και παρέπεμψε το θέμα των ανταλλαγών στα δικαστήρια.

Σημειώνεται ότι σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ που ζητά διερεύνηση ποινικών ευθυνών, η ΝΔ αναμένεται να καταλογίσει μόνο πολιτικές ευθύνες σε όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα που υπέγραψαν σχετικές υπουργικές αποφάσεις. Σε αυτά, περιλαμβάνονται και τα ονόματα του Ακη Τσοχατζόπουλου και Σωκράτη Ξυνίδη.

Ο ΛΑΟΣ θεωρεί αναγκαία τη διερεύνηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών των κ.κ. Δρυ, Φωτιάδη, Κοντού, Μπασιάκου και Δούκα, ενώ διακρίνει ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες στο Μέγαρο Μαξίμου, χωρίς περαιτέρω προσωποποίηση
Ο ΣΥΡΙΖΑ, αναμένεται να «φωτογραφήσει» πλάι σ’ αυτούς και τον Θ. Ρουσόπουλο.
 
Το ΚΚΕ πρόκειται να δώσει έμφαση στην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που διέπει την αντιμετώπιση των τίτλων ιδιοκτησίας των μοναστηριών (χρυσόβουλα, σιγίλια, κλπ) και να αποφύγει την αναφορά σε ποινικές ευθύνες συγκεκριμένων προσώπων.

Τέλος, σημειώνονται οι δισταγμοί του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ να χαρακτηρίσουν την στάση του πρώην υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Κιλτίδη, ενάντια στον οποίον έχει καταθέσει η κατηγορούμενη Σταματίνα Μαντέλη και έχει επιρρίψει ευθύνες σε άρθρο του, ο Αλέξανδρος Κοντός. Το αν η πλειοψηφία θα ζητήσει την παραπομπή του σε προανακριτική Επιτροπή, θα φανεί μάλλον κατά την κατάθεση της σχετικής πρότασής της στην Ολομέλεια.

Στην εξεταστική επιτροπή για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου προσήλθε οικειοθελώς ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Σωκράτης Ξυνίδης, μετά την εμπλοκή του ονόματός του στην υπόθεση.Ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε πως όταν ο ίδιος υπέγραψε την απόφαση, δεν υπήρχε σκάνδαλο Βατοπεδίου κι ότι στηρίχτηκε στην απόφαση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου και του τότε υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργου Δρυ.  Παράλληλα, υποβάθμισε την αξία της νησίδας Αντα Μπουρού, λέγοντας πως ήταν ένα ακίνητο χωρίς δυνατότητες, καθώς εκεί δεν θα γινόταν ποτέ λιμενικά έργα. 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε