Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Σενάρια για νέο τετ α τετ και ανασχηματισμό με τεχνοκράτες

Σενάρια για νέο τετ α τετ και ανασχηματισμό με τεχνοκράτες

Ο Πρωθυπουργός κάνει νέα έκκληση για συναίνεση.Η αφόρητη πίεση της τρόικας. Διαβάστε τα ονόματα των τεχνοκρατών που πιθανότατα θα γίνουν υπουργοί.

Επιμένει στην επίτευξη συναίνεσης με την αντιπολίτευση και κυρίως με τον Αντώνη Σαμαρά ο πρωθυπουργός στα δύσκολα μέτρα που περιλαμβάνει το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο – με βασικό τις αποκρατικοποιήσεις.

Από τα μαρτυρικά Καλάβρυτα όπου βρέθηκε σήμερα μαζί με τον καναδό πρωθυπουργό που επισκέπτεται τη χώρα μας, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε για την τελευταία συνάντηση των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό ότι “συγκλίνουμε σε πολλά” αφήνοντας έτσι περιθώρια εκ μέρους της κυβέρνησης.

Πρόσθεσε ότι “αυτή τη στιγμή προέχει η πατρίδα: ούτε εγώ, ούτε το ΠΑΣΟΚ, ούτε τα κόμματα”.

“Μπροστά στον κίνδυνο να μείνει η Ελλάδα χρόνια πίσω, θα κάνω το καθήκον μου και δεν με νοιάζει το σαράκι του μικροκομματισμού και το πολιτικό κόστος” τονισε και υπογράμμισε ακόμη ότι μία συναινετική στάση των πολιτικών κομμάτων θα έδινε ηχηρή απάντηση σε όσους αμφισβητούν την ικανότητα της Ελλάδας να πετύχει το πρόγραμμα προσαρμογής.

Δείτε τις δηλώσεις του πρωθυπουργού:

Νέα συνάντηση με Σαμαρά

Στο πλαίσιο αυτό θεωρείται πολύ πιθανό ότι ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει νέα συνάντηση ειδικά με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά ώστε να τεθούν ξανά στο τραπέζι συμφωνίες και διαφωνίες και να διαπιστωθεί αν μπορεί να υπάρξει κοινή γραμμή σε βασικά θέματα.

Σύμφωνα με το ΒΗΜΑ κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν οτι στη συνάντηση που θα γίνει εν γνώσει της τρόικας προκειμένου όποια συμφωνία σε φορολογικό και αποκρατικοποιήσεις να έχει την έγκριση των δανειστών.

Οι ίδιες πηγές λένε ότι στο τραπέζι θα βρεθεί και η δυνατότητα συμφωνίας σε πρόσωπα και από τα δύο κόμματα που θα κληθούν να αναλάβουν κρίσιμες αρμοδιότητες. Σενάρια κάνουν λόγο για τον Λουκά Παπαδήμο πρώην αντιπρόεδρο της ΕΚΤ και σύμβουλο του πρωθυπουργού.

Η συναίνεση άλλωστε είναι και επιταγή των δανειστών προκειμένου να προχωρήσει το πρόγραμμα, όπως σαφώς έχει διαμηνύσει ο ευρωπαίος Επίτροπος Ρεν καθώς ΕΕ και ΔΝΤ ζητούν εγγυήσεις ότι τα μέτρα θα εφαρμοστούν και από όποια κυβέρνηση ακολουθήσει τη σημερινή. Το ίδιο ζητούν επιτακτικά επίσης Ολλανδία και Φινλνδία ώστε να μπορούν να “γυρίσουν” στα εθνικά τους κοινοβούλια ζητώντας νέα κονδύλια για την Ελλάδα.

Πέραν του στόχου της συναίνεσης η κυβέρνηση πρέπει να πετύχει και αυτόν της αποτελεσματικότητας καθώς πρέπει να παρουσιάσει το “κλείσιμο” μίας αποκρατικοποίησης τουλάχιστον άμεσα. Πρώτος στη λίστα είναι ο ΟΤΕ με την κυβέρνηση να επιδιώκει την πώληση του μεριδίου 10% που ανήκει στο ελληνικό κράτος στη Deutsche Telekom, ώστε να δοθεί ένα τουλάχιστον θετικό δείγμα.

“Σαρωτικός ανασχηματισμός σε μικρό σχήμα

Εν μέσω της διαπιστωμένης βραδυπορίας της κυβέρνησης να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της κατάστασης, πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι έρχεται σαρωτικός ανασχηματισμός για ένα μικρό σχήμα και οπωσδήποτε τη συμμετοχή τεχνοκρατών σε ομάδα που θα “τρέξει” τις αποκρατικοποιήσεις και πρόσωπα εκτος ΠΑΣΟΚ.

Πληροφορίες του Έθνους αναφέρουν ότι οι υπουργοί στο νέο σχήμα δεν θα ξεπερνούν τους 12 με ανάλογο αριθμό υφυπουργών, ενώ ως προς το χρονικό ορίζοντα το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι η πρωτοβουλία θα ληφθεί ως τις 25 Ιουνίου, ημέρα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Ως προς τους τεχνοκράτες, σύμφωνα με το άρθρο τα πρόσωπα που συγκεντρώνουν τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά είναι πέραν του κ. Παπαδήμου, ο Τ. Αράπογλου, ο Απ. Ταμβακάκης, ο Β. Ράπανος, ο Γ. Στουρνάρας, ο Τ. Γιαννίτσης κ.ά.

Ερωτηματικό παραμένει το πώς θα αντιδράσουν στελέχη της κυβέρνησης και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στις αλλαγές. Ενδεικτικά σύμφωνα με το Έθνος ο αντιπρόεδρος Θ. Πάγκαλος είχε δηλώσει στον Φλας ότι: “Το να χρησιμοποιήσει ο πρωθυπουργός τη δυνατότητα, την ευχέρεια που του παρέχει το Σύνταγμα για να επιστρατεύσει στην κυβέρνησή του προσωπικότητες που δεν προέρχονται από τη Βουλή, αλλά προέρχονται γενικότερα από τον κόσμο της παραγωγής ή της διανόησης, είναι κάτι το οποίο είναι συζητήσιμο και βεβαίως είναι ελεύθερος ο πρωθυπουργός να το πράξει, έχει την κοινωνική δυνατότητα, είναι απολύτως δική του επιλογή, κρινόμενος βέβαια από το αποτέλεσμα”.

Διαβάστε επίσης :

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε