weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Σενάριο κυβέρνησης της Αριστεράς με την ανοχή ΠΑΣΟΚ-ΝΔ

Σενάριο κυβέρνησης της Αριστεράς με την ανοχή ΠΑΣΟΚ-ΝΔ | Newsit.gr

Τα αριθμητικά δεδομένα της παρούσας Βουλής οδηγούν σε αδιέξοδο με βάση τα όσα ακούγονται από τα επίσημα χείλη.

“Όχι” λένε άλλοι. Υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο σχηματισμού Κυβέρνησης της Αριστεράς, υπό δύο προϋποθέσεις.

Άναψε πράσινο φως;

Οι εξελίξεις τρέχουν. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ήδη μίλησε ξεκάθαρα για ανοχή σε μια κυβέρνηση της Αριστεράς χωρίς μάλιστα τη διεκδίκηση συμμετοχής στελεχών του ΠΑΣΟΚ, ενώ ανάλογη ήταν και η αντίδραση του αντιπροέδρου της Ν.Δ. Δημήτρη Αβραμόπουλου. Την ίδια ώρα ο Φώτης Κουβέλης απάντά πως περιμένει τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα δεδομένα μετά τις δηλώσεις

Η κυβέρνηση με δεδομένη την πλειοψηφία της Ν.Δ. θα είναι Κυβέρνηση μειοψηφίας. Έτσι έχουμε το ένα δεδομένο την έμμεση ή άμεση ανοχή της Ν.Δ. σε αυτό το σχήμα.

Το δεύτερο δεδομένο είναι η μίνιμουμ συμφωνία του ΣΥΡΙΖΑ με τουλάχιστον ένα ακόμη κόμμα. Ως προς αυτό όλοι δείχνουν την Δημοκρατική Αριστερά, ειδικά μετά τις δηλώσεις Κουβέλη που απέκλεισε μόνο τη συνεργασία σε ένα σχήμα ΠΑΣΟΚ-ΝΔ.

Έτσι έρχεται το σενάριο της συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – ΔΗΜ.ΑΡ. και μάλιστα για την εξασφάλιση της μεγαλύτερης δυνατής ανοχής στο πρόσωπο του Φώτη Κουβέλη.

Μια συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΔΗΜΑΡ με επικεφαλής του προτεινόμενου Κυβερνητικού σχήματος τον Φώτη Κουβέλη “προσφέρεται” για την ανοχή ή και τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ.

Αυτό είναι ένα ακόμη δεδομένο.

Βάσει Συντάγματος το όποιο κυβερνητικό σχήμα θα πρέπει να συγκεντρώνει είτε 151 ψήφους, είτε 120 ψήφους επί των παρόντων βουλευτών.

Το σενάριο των 120 βουλευτών γίνεται υπαρκτό με τη στήριξη των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΔΗΜΑΡ-ΠΑΣΟΚ, αλλά και τις ψήφους των Ανεξάερτητων Ελλήνων.

Προϋποθέτει παράλληλα και την απουσία από τη βουλή την ώρα της ψηφοφορίας των βουλευτών της Ν.Δ. ώστε επί των παρόντων να υπάρχει πλειοψηφία.

Χρειάζεται δηλαδή την έμμεση ανοχή της Ν.Δ.

Ήρθε η ώρα της Αριστεράς;

“Τρομάζουν στην ιδέα μιας κυβέρνησης της Αριστεράς” έλεγε προεκλογικά ο Αλέξης Τσίπρας και καλούσε τον κόσμο να κάνει τον φόβο τους ακόμη μεγαλύτερο.

Το “όνειρο” έγινε πραγματικότητα. Η Αριστερά έχει ένα από τα κόμματά της δεύτερο σε δύναμη στη Βουλή.
Το κομματικό δίδυμο που κυβέρνηση ως τώρα, ειδικά η πλευρά ΠΑΣΟΚ δίδει τη στήριξη, ο έτερος πόλος ανοχή.

Πλέον το “μπαλάκι” είναι στα χέρια του ΣΥΡΙΖΑ και μένει να δούμε πως θα το χειριστεί. Είναι η πρώτη φορά που η Αριστερά βρίσκεται σε αυτή τη θέση έχοντας στα χέρια της μια κυβερνητική εντολή.

Ανέκαθεν αν και πολυδιασπασμένη η Αριστερά συγκέντρωνε την πλειοψηφία του ελληνικού λαού και μέσω πολυδιάσπασης έχανε την ευκαιρία διακυβέρνησης ή συμμετοχής σε αυτή.

Τώρα είναι θέμα χειρισμών και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ λένε πολλοί καθώς η επιθυμία συνεργασίας δεν είναι κοινή σε όλες τις συνιστώσες. Παράλληλα η προϋπόθεση στήριξης και από τους Ανεξάρτητους Έλληνες είναι ικανή να δημιουργήσει αντιδράσεις, ανάλογες με εκείνες της συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ….

Έτσι κάποιοι βλέπουν πιθανότερο το σενάριο των εκλογών με επιχείρηση αλλαγής των δυνάμεων εντός Βουλής.

Εκλογές και συνεργασία με όσους δεν μπήκαν στη Βουλή

Ο Αλέξης Τσίπρας σύμφωνα με πληροφορίες στοχεύει σε επαφές όχι μόνο με κόμματα της Βουλής που ανήκουν στην Αριστερά αλλά και στον ευρύτερο χώρο.

Οι επαφές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα περιοριστούν στα κόμματα που μπήκαν στη Βουλή αλλά και σε κόμματα όπως Οικολόγοι Πράσινοι και ΑΝΤΑΡΣΥΑ με στόχο ακόμη και τη σύμπραξη στις επερχόμενες εκλογές ώστε ένας ευρύτερος συνασπισμός δυνάμεων να διεκδικήσει την πρωτιά στην κάλπη.

Το αποτέλεσμα άλλωστε των εκλογών και η βραχεία κεφαλή της Ν.Δ. έδειξε ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό.
Μια συσπείρωση γύρω γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να εξασφαλίσει το μπόνους των 50 εδρών και να δώσει τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης στην επόμενη βουλή.

Όλα αυτά ξεκινούν το μεσημέρι, στις 14:00 οπότε και ο Αλέξης Τσίπρας θα λάβει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την εντολή σχηματισμού Κυβέρνησης…

Διαβάστε επίσης:

ΣΕΒ: Ο ΣΥΡΙΖΑ να αποδείξει ότι μπορεί

Η εντολή στον Α. Τσίπρα – Άνοιγμα ΣΥΡΙΖΑ σε όσους δεν μπήκαν στη Βουλή με το βλέμμα στις επόμενες εκλογές

#TAGS MM