Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Σφαγή στο ΔΝΤ για την Ελλάδα – Ποιους είπαν Πόντιους Πιλάτους, ποιοι έριξαν «καρφιά» για Σαμαρά – Όλο το παρασκήνιο

Τα λεφτά τα πήραμε, η πρώτη δόση έρχεται στις 19 Μαρτίου, αλλά για να γίνουν όλα αυτά, στο ΔΣ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έγινε… μακελειό!

Οι φόβοι του Ταμείου για την εφαρμογή του προγράμματος μετά τις εκλογές δεν είναι κάτι καινούργιο. Εκφράζονται άλλωστε με κάθε ευκαιρία. Στη συνεδρίαση της Πέμπτης, όμως, υπήρξαν χώρες-μέλη του Ταμείου που είχαν συγκεκριμένες αντιρρήσεις για το νέο πρόγραμμα και τις προτάσεις της Κριστίν Λαγκάρντ.

Η συνεδρίαση κράτησε δυόμισι ώρες αλλά μάλλον φάνηκαν… αιώνες στη διευθύντρια του ΔΝΤ. Γιατί η Βραζιλία και τη Αργεντινή τη… στρίμωξαν στη γωνία για την πολιτική της.

Ο αντιπρόσωπος της Βραζιλίας δε δίστασε να προκάλεσε συζήτηση για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, επικρίνοντας μάλιστα τον Αντώνη Σαμαρά. Ζήτησε μάλιστα από την Κριστίν Λαγκάρντ να την ενημερώσει κιόλας, αλλά η απάντηση της επικεφαλής του ΔΝΤ ήταν πως δε μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο. Ανέλαβαν όμως άλλοι αξιωματούχοι, τονίζοντας πως ο κ. Σαμαράς έχει υποσχεθεί ότι θα σεβαστεί το πρόγραμμα και θα το εφαρμόσει.

Ο Βραζιλιάνος αντιπρόσωπος, που ουδέποτε έκρυψε την αντίθεσή του για τη βοήθεια προς την Ελλάδα, τα έψαλλε και στους εκπροσώπους του Ταμείου στην Ελλάδα. Τους χαρακτήρισε «Πόντιους Πιλάτους» που πάντα νίπτουν τα χείρας τους! Απάντηση καμία από την Κριστίν Λαγκάρντ επ’ αυτού…

Ένα βήμα πιο πέρα προχώρησε ο αντιπρόσωπος της Αργεντινής. Απευθυνόμενος στην Κριστίν Λαγκάρντ και τους υπόλοιπους αξιωματούχους του Ταμείου είπε: «Μιλάτε σαν να είστε εμπορική τράπεζα. Δεν είστε, είστε διεθνής Οργανισμός».

Κριτική στον τρόπο που χειρίζεται το Ταμείο την κατάσταση στην Ελλάδα άσκησαν επίσης Αυστρία και Ρωσία.

Πολλοί από τους αντιπροσώπους στάθηκαν και στην αποτυχία της Ελλάδας να κάνει κάτι για να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή. Δεν ήταν μάλιστα λίγοι εκείνοι που υποστήριξαν ότι το πρόγραμμα δεν ικανοποιεί τις συνθήκες για την κατ’ εξαίρεση πρόσβαση (exceptional access) στις πηγές του Ταμείου. Και ζήτησαν νέα συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου για να αλλάξουν τα κριτήρια, που τώρα η Ελλάδα «δεν πληροί».

Χαμός και στη διάρκεια της ψηφοφορίας, με τη Βραζιλία να απέχει και πάλι, την Ελβετία να τονίζει προκαταβολικά ότι το «ναι» της ήταν απρόθυμο, ενώ πάνω κάτω το ίδιο έκανε και η Ινδία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

“Όχι άλλους φόρους στους Έλληνες”

ΔΝΤ:Πάρτε και άλλα μέτρα 3 δις ευρώ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε