weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Σήμερα η απόφαση για τον νέο Πρωθυπουργό – Πιθανότερη ημερομηνία εκλογών στις 19 Φεβρουαρίου – Νέα κρίσιμη Συνάντηση Παπανδρέου Σαμαρά

Σήμερα η απόφαση για τον νέο Πρωθυπουργό – Πιθανότερη ημερομηνία εκλογών στις 19 Φεβρουαρίου – Νέα κρίσιμη Συνάντηση Παπανδρέου Σαμαρά
ΦΩΤΟ EUROKINISSI
Λίγο πριν από τις 02:00 τα ξημερώματα τα οικονομικά επιτελεία ΠΑΣΟΚ-ΝΔ συμφώνησαν να γίνουν εκλογές στις 19 Φεβρουαρίου του 2012, αφού θα έχουυν δρομολογηθεί οι διαδικασίες για την εφαρμογή της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η πλευρά της Νέας Δημοκρατίας ζητούσε εκλογές πριν από το τέλος του 2011 όμως τα χρονοδιαγράμματα δεν έβγαιναν και έτσι αποφάσισαν τη 19η Φεβρουαρίου.

Για να φτάσουμε μέχρι εκεί, προηγήθηκε η ιστορική συνάντηση ανάμεσα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους κυρίους Παπανδρέου και Σαμαρά και υπήρξε συμφωνία για τη συγκρότηση νέας κυβέρνησης, η οποία θα έχει αποκλειστικό σκοπό να υλοποιήσει τις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου και εν συνεχεία να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.

Στην επίσημη ανακοίνωση αναφέρεται ρητά, προφανώς για να μπορέσει ο κ. Σαμαράς να συμφωνήσει τελικά, πως στη νέα κυβέρνηση δεν θα είναι επικεφαλής ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου.

Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί αναμένεται να συναντηθούν την Δευτέρα προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία για το πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού και τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΙΘΑΝΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

Επίσης, όπως ανακοίνωσε η Προεδρία της Δημοκρατίας, τη Δευτέρα ο Κάρολος Παπούλιας αναμένεται να συγκαλέσει σύσκεψη όλων των πολιτικών αρχηγών. Ωστόσο, ματαιώθηκε τελικά αυτή η σύσκεψη μετά την απόφαση του ΚΚΕ και του κ. Τσίπρα να μην μετάσχουν τελικά.

ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΣΙΠΡΑΣ ΕΙΠΑΝ ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση της Προεδρίας:

«Στη συνάντηση συμφωνήθηκε να συγκροτηθεί μια νέα κυβέρνηση, με στόχο να οδηγήσει τη χώρα άμεσα σε εκλογές, μετά την υλοποίηση των αποφάσεων του συμβουλίου της 26ης Οκτωβρίου. Για τον προσδιορισμό των υποχρεώσεων, που απορρέουν για την υλοποίηση των αποφάσεων και το χρονικό πλαίσιο, που απαιτείται, θα γίνει άμεσα συνάντηση των εκπροσώπων των δύο πλευρών. Ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, έχει ήδη δηλώσει ότι δεν θα ηγηθεί της νέας κυβέρνησης. Αύριο, θα υπάρξει νέα επικοινωνία του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού και της νέας κυβέρνησης. Αύριο, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συγκαλέσει σύσκεψη των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων».

Αναφορικά με το θέμα του νέου πρωθυπουργού, φαίνεται πως δεν προβληματίζει ιδιαίτερα, καθώς το όνομά του Λουκά Παπαδήμου φαίνεται να είναι το επικρατέστερο.

Το “αγκάθι” στη συνάντηση αυτή αναμένεται να είναι το νέο υπουργικό σχήμα, καθώς πρέπει να αποφασίσουν ποιοί θα είναι και εάν θα είναι μοιρασμένοι. Πάντως, η Νέα Δημοκρατία ενδεχομένως να μην ζητήσει καμία υπουργική θέση, καθώς θέλει να αποφύγει τη σύνδεση του ονόματός του με την αποτυχία, όπως υποστηρίζουν της κυβέρνησης. Πάντως, όπως έγινε γνωστό από κυβερνητικές πηγές, δεν θα υπάρξει βέτο για κανένα όνομα και είναι ανοιχτό και το ενδεχόμενο να μετέχουν κι άλλα κόμματα.

Ένα άλλο σοβαρό ζήτημα που θα τεθεί είναι ο χρόνος των εκλογών και να καθοριστεί το ζήτημα των διαδικασιών, έτσι ώστε μετά από αυτές να προχωρήσουν στις εκλογές. Πάντως, εκλογές το 2011 θεωρούνται απίθανες.

ΠΡΙΝ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

Στις 20:30 έφτασαν στο Προεδρικό Μέγαρο οι δύο πολιτικοί αρχηγοί. Ψυχροί και οι δύο χωρίς καν να χαμογελούν μπήκαν στην αίθουσα που τους περίμενε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ουτε κουβέντα δεν αντάλλαξαν μέχρι να κλείσουν οι πόρτες. Το κλίμα είναι παγωμένο.

ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΜΙΑΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ

EUROKINISSI

Το χρονικό μέχρι να φτάσουμε στη συνάντηση
 

Όλα ξεκίνησαν λίγο μετά τις 17:00 το απόγευμα όταν είχε αρχίσει η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Λίγο μετά γίνεται γνωστό ότι ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον Κάρολο Παπουλία, που είχε φύγει από το προεδρικό Μέγαρο γύρω στις 16:00 το απόγευμα. Στην συνάντηση που ζητούσε ο πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ήταν να βρίσκεται και ο Αντώνης Σαμαράς.
 
Από εκεί και πέρα άρχισε μια σειρά ανακοινώσεων που θα τρέλαιναν και τον πιο λογικό άνθρωπο.
 
Η προεδρία της Δημοκρατίας είπε στην αρχή ότι για να γίνει συνάντηση με τον πρόεδρο και τους δύο πολιτικούς αρχηγούς θα πρέπει πρώτα να τα βρουν οι δύο αρχηγοί και μετά να πάνε στον πρόεδρο. Μάλιστα η προεδρία είχε δηλώσει ότι δεν υπήρξε καμία ενημέρωση για τέτοια συνάντηση.
 
Λίγο αργότερα ο πρωθυπουργός έλεγε με ανακοίνωση του ότι ζήτησε αυτή την συνάντηση και ότι η προεδρία ενημέρωσε και τον κ.Σαμαρά για αυτή την συνάντηση.

Από την ΝΔ υπήρξε απάντηση ότι κανείς δεν επικοινώνησε με τον πρόεδρο της για να πάει στο προεδρικό. “Αν το κάνουν βεβαίως και θα πάει στον πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Αντώνης Σαμαράς”, έλεγε με ανακοίνωση του ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Γ.Μιχελάκης.

 
Εν το μεταξύ η προεδρία εξακολουθούσε να λέει πως δεν υπήρξε καμία ενημέρωση ακόμη.
 
Τελικά στις 19:35 έγινε γνωστό ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας επιστρέφει στο Προεδρικό Μέγαρο.
 
Όλοι τώρα ελπίζουν ότι μετά την συνάντηση αυτή θα μπει επιτέλους ένα τέλος στα όσα γίνονται τις τελευταίες μέρες στην χώρα και μας έχουν κάνει διεθνώς ρεζίλι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΠΟΙΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΡΕΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το παζάρι για τη νέα κυβέρνηση – Μόνος στο Eurogroup ο Ευάγγελος Βενιζέλος

Το παρασκήνιο μιας ιστορικής συνάντηση

Τα επτά σημεία του Παπανδρέου για τη νέα κυβέρνηση – Τι ειπώθηκε στο υπουργικό για τον νέο πρωθυπουργό

Τα 4 τηλεφωνήματα και οι 11 βουλευτές που μετέπεισαν τον Αντώνη Σαμαρά

Η ατζέντα της κυβέρνησης μέχρι τις εκλογές

Ποιος είναι ο πιθανός νέος πρωθυπουργός

Παπαρήγα – Τσίπρας ματαίωσαν το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών

Το κρυφό σχέδιο του Γιώργου – Κυβέρνηση συνεργασίας και μετά…

Ποδοπατήθηκαν στο Προεδρικό για την ανακοίνωση – ΦΩΤΟ και…

Πρόεδρος Δημοκρατίας: “Πρώτα βρείτε τα μεταξύ σας και μετά ελάτε” – Παπανδρέου στο υπουργικό: “ Δεν παραιτούμαι αν δεν υπάρξει πρώτα συμφωνία”

Ιστορική αλλαγή στο παρά ένα της καταστροφής

Ποιοί θα μετέχουν στην πιθανή νέα κυβέρνηση – Όλα τα σενάρια 

Βουλευτές της ΝΔ προς Σαμαρά: “Πες ναι σε κυβέρνηση συνεργασίας”

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΣΚΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟΝ Κ. ΣΑΜΑΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ «ΑΔΕΛΦΟ» ΚΟΜΜΑ

Η ώρα της εθνικής ευθύνης για τον Αντώνη Σαμαρά

#TAGS MM