Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Σημίτης κατά Παπανδρέου και Μνημονίου: Ξέχασαν να βάλουν ρήτρα για την ύφεση!

Σημίτης κατά Παπανδρέου και Μνημονίου: Ξέχασαν να βάλουν ρήτρα για την ύφεση!

Ο Κώστας Σημίτης «ξαναχτύπησε» και μάλιστα από τη Γερμανία, ασκώντας σκληρή κριτική στους εμπνευστές του πρώτου Μνημονίου και στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου.

Σε ομιλία του στο Οσναμπρικ της Γερμανίας, ο πρώην πρωθυπουργός έκανε λόγο για ελλιπή προετοιμασία και κακή εφαρμογή του πρώτου Μνημονίου που όξυνε την κρίση, καθώς και για εξωπραγματικούς στόχους!

Ο πρώην πρωθυπουργός κατηγόρησε εκείνους που συνέταξαν το Μνημόνιο πως δεν προέβλεψαν τις επιπτώσεις των μέτρων λιτότητας, που οδήγησαν στη βαθιά ύφεση. Το πρώτο Μνημόνιο δεν περιελάμβανε καμία πρόνοια για την αντιμετώπιση της ύφεσης, όπως ενίσχυση από τα διαρθρωτικά ταμεία χωρίς υποχρέωση εθνικής συμμετοχής. Το αποτέλεσμα ήταν εκτόξευση της ύφεσης στο 23% από 8,6% που προβλεπόταν στο πρώτο Μνημόνιο, σύμφωνα με τον κ. Σημίτης.

Και όχι μόνο αυτό, αλλά ο πρώην πρωθυπουργός άσκησε σκληρή κριτική γιατί δε συμπεριλήφθηκε στο Μνημόνιο ρήτρα παράτασης του χρόνου προσαρμογής λόγω ύφεσης. Και αυτό το χαρακτήρισε «μοιραίο πολιτικό λάθος».

Από τα πυρά του δεν ξέφυγε ούτε ο Γιώργος Παπανδρέου γιατί η κυβέρνηση του δεν έκανε δομικές μεταρρυθμίσεις, όπως το Συνταξιοδοτικό και οι ιδιωτικοποιήσεις. Οι ελληνικές κυβερνήσεις φοβήθηκαν τη σύγκρουση με τα συνδικάτα και την αναποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης, εκτίμησε.

Από τον… εξάψαλμο δε γλίτωσαν ούτε οι Ευρωπαίοι, με τον Κώστα Σημίτη να τους κατηγορεί πως δεν είδαν από την αρχή το πρόβλημα της Ελλάδας ως συνολικό πρόβλημα της ευρωζώνης. Το ελληνικό χρέος δεν προέκυψε αποκλειστικά από την άμετρη σπατάλη της χώρας είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μέγα το χάσμα με την τρόικα – Λείπουν ακόμα 2,5 δισ. ευρώ για το 2013

Τρίκαλα: Όταν ο Κώστας Σημίτης συνάντησε σε καφετέρια τη Βασίλκα

Στην Ελούντα για διακοπές ο Κώστας Σημίτης

Παρέμβαση Σημίτη : Η δραχμή είναι καταστροφή

Κ.Σημίτης: “Η Ελλάδα δεν ήταν η αιτία της κρίσης στην ευρωζώνη”

Σήκωσαν πλακάτ με τη λέξη SIEMENS στην ομιλία Σημίτη στο Βερολίνο

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε