Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Σκληρή μάχη Σαμαρά στη σύνοδο κορυφής για τα κοινοτικά κονδύλια

Σκληρή μάχη Σαμαρά στη σύνοδο κορυφής για τα κοινοτικά κονδύλια

Κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες καθώς αναμένεται να εγκριθεί ο Κοινοτικός προϋπολογισμός της περιόδου 2014-2020 ο οποίος θα περιοριστεί στα 943 δισ. ευρώ.

Η συζήτηση που είχε ξεκινήσει σε προηγούμενη Σύνοδο είχε οδηγηθεί σε αδιέξοδο, ενώ και σεαυτή θα αποτυπωθούν εκ νέου με ανάγλυφο τρόπο οι διαφορές Βορρά-Νότου με την Γερμανία και τους δορυφόρους της Ολλανδία, Αυστρία, Σουηδία και Φινλανδία, αλλά και τη Μεγάλη Βρετανία να προωθούν σχέδιο περαιτέρω μειώσεων των κοινοτικών δαπανών.

Από την άλλη πλευρά ο Νότος, η ευρωβουλή αλλά και η Κομισιόν αντιδρούν έντονα με τα σχέδια συρρίκνωσης των «Βόρειων» με το πρόεδρο της Ε.Ε. Χέρμαν Βαν Ρομπάι να αναμένεται να προτείνει μείωση στα 943 δισ. ευρώ για την περίοδο 2014- 2020 (…έναντι 973 δισ. το Δεκέμβριο).

Πάντως και σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής είναι πιθανό να μην επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των «27».

Ο έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα δώσει σκληρή μάχη προκειμένου οι απώλειες για τη χώρα μας που βρίσκεται σε μακρόχρονη ύφεση να είναι όσο το δυνατόν πιο περιορισμένες και να μην εξαιρεθούν περιφέρειες της χώρας από τη χρηματοδότηση, γεγονός που θα είναι πάντως δύσκολο.

Σύμφωνα με τα σχέδιο που υπάρχει για τη χώρα μας απώλειες θα υπάρξουν για τη γεωργία, αντί των 18,7 διδ. ευρώ της περιόδου 2007-2013 προϋπολογίζονται 16,5 δισ. ευρώ για το διάστημα 2014-2020 ενώ μεγάλες μειώσεις uα υπάρξουν και από τα ταμεία συνοχής.

Την προηγούμενη 7ετία η Ελλάδα είχε λάβει πάνω από 20 δισ. ευρώ, ωστόσο το ποσό με την πρόταση Ρομπάι περιορίζεται στα 11 με 12 δισ. ευρώ, και στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να φθάσουν τα 14 δισ. ευρώ περίπου, ώστε τα επιπλέον χρήματα να δοθούν στην Αττική (εξαιρείται από την χρηματοδότηση) και στην αντιμετώπιση της ανεργίας.

Διαβάστε

15,7 δισ. ευρώ το έλλειμμα το 2012 – Οι αριθμοί… ευδοκιμούν, οι πολίτες όχι!

Ο προϋπολογισμός της ΕΕ στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής

Μεγάλο παζάρι για ένα τρις ευρώ στη Σύνοδο Κορυφής

ΕΕ: Ετοιμάζει ταμείο 5 δισ. ευρώ για τους ανέργους

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε