Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

“Σκοτώθηκαν” Αλέξης Τσίπρας – Κυριάκος Μητσοτάκης για το κοινωνικό μέρισμα

κοινωνικό μέρισμα
Φωτογραφίες από: Eurokinissi

Η συζήτηση στη Βουλή αφορούσε στο κοινωνικό μέρισμα, ωστόσο Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης “κονταροχτυπήθηκαν”… για όλα!

Στην μαραθώνια συζήτηση στην Βουλή για το κοινωνικό μέρισμα που εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας, επικράτησε για μια ακόμη φορά “πολεμικό” κλίμα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό, ο οποίος απάντησε σε… παρόμοιους τόνους και κάπως έτσι κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση βρέθηκαν ξανά στα… χραακώματα.

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για “μια πρωτοφανή καταστροφή που προκλήθηκε από ένα εξαιρετικά ακραίο φαινόμενο”, ξεκινώντας την ομιλία του. Λίγο νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης του έλεγε πως «υποτιμά τη νοημοσύνη του κόσμου».

Οι δύο ηγέτες επιδόθηκαν σε έναν άγριο -κοινοβουλευτικό- καυγά, ο οποίος σε πολλά σημεία ξέφυγε από το θέμα συζήτησης. Που δεν ήταν άλλο από το κοινωνικό μέρισμα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως το κόμμα του θα υπερψηφίσει το κοινωνικό μέρισμα, ωστόσο είπε… κι άλλα. “Τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ την τριετία φθάνουν στα 14.5 δισ. ευρώ και παρουσιάζει σαν επιτυχία ότι επέστρεψε 650 εκατ. πέρυσι και 720 φέτος“, τόνισε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της ΝΔ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό τόνισε: “Να ζητήσετε συγγνώμη από τους πολίτες που τους παίρνετε τα πέντε και από τους χιλιάδες ανέργους“.

Κυριάκος Μητσοτάκης

Δείτε ολόκληρη την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη

Κυριάκος Μητσοτάκης επιτίθεται, Αλέξης Τσίπρας… αντεπιτίθεται

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τα μέτρα της κυβέρνησης για την ανακούφιση των πληγέντων: “Προχωρήσαμε ” είπε “στη διανομή έκτακτης, επιπλέον ενίσχυσης 5.000 ευρώ για κάθε κατοικία και 8.000 ευρώ για κάθε επιχείρηση, που επλήγη. Η καταβολή αυτών των χρημάτων θα γίνει άμεσα, τις επόμενες ημέρες. Και φυσικά τα ποσά αυτά θα είναι αφορολόγητα και ακατάσχετα” σημείωσε.

Αλέξης Τσίπρας

Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε πως από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, έχουν γίνει ήδη οι ενέργειες για την αύξηση των μέτρων ασφάλειας στην περιοχή. Αλλά και για την διευκόλυνση των πολιτών που μέσα στην καταστροφή απώλεσαν ταυτότητες και άλλα σχετικά έγγραφα. Πρόσθεσε πως η αστυνομική παρουσία στην περιοχή ξεπερνά τους 1.200 άνδρες και γυναίκες της ΕΛ.ΑΣ.

Δείτε στην συνέχεια του κειμένου ολόκληρη την ομιλία του πρωθυπουργού

“Πού ήσασταν”;

Απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός είπε: “Σας ακούω, λοιπόν, να παριστάνετε τους τιμητές και αναρωτιέμαι: Πού ήσασταν εσείς τα χρόνια που μπαζώνονταν τα ρέματα και χτίζονταν τα αυθαίρετα στην Αττική; Τα χρόνια που οι κυβερνήσεις σας έκαναν ρουσφέτια στους δικούς τους δημάρχους;

Κυριάκος Μητσοτάκης

Οι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος και ποιοι εξαιρούνται – Όλες οι αλλαγές

Που εγκαταστάσεις – ακόμα και δημοτικές – φύτρωναν πάνω στα ρέματα χωρίς καμία έγνοια για το φυσικό περιβάλλον και την ασφάλεια των πολιτών. Με ανυπαρξία χωροταξικού σχεδιασμού. Και μόνο προς όφελος της διατήρησης της εκλογικής πελατείας και των εξυπηρετήσεων. Πού ήσασταν;” αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός.

“Εκτός κι αν ισχυρίζεστε ότι όλα αυτά δεν έγιναν 40 χρόνια τώρα αλλά έγιναν τα τελευταία 2,5 χρόνια που είναι ο ΣΥΡΙΖΑ στη κυβέρνηση” είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

Στο… ζουμί: Τι είπε ο Αλέξης Τσίπρας για το κοινωνικό μέρισμα

Ο πρωθυπουργός συνέχισε την ομιλία του για την πορεία της οικονομίας. Τονίζοντας ότι η κυβέρνηση προχωρά με προσεκτικά βήματα για να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα. “Και όχι με επικοινωνιακές παράτες όπως κάνατε εσείς το καλοκαίρι του 2014 για να σκηνοθετήσετε το success story της συμφοράς” σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Click4more: Καμμένος σε Μητσοτάκη: «Σας περιμένω να σας εξευτελίσω»

Για να συνεχίσει, αναφερόμενος στο κοινωνικό μέρισμα: “Έχω την εντύπωση από όσα ακούω τόσες μέρες ότι ορισμένοι έχουν στεναχωρηθεί πολύ που η οικονομία ανακάμπτει και μας δίνει τη δυνατότητα να στηρίξουμε τους πιο αδύναμους.

Όπως ακριβώς και πέρυσι, έτσι και φέτος κάποιοι έβαλαν πλερέζες. Καταψηφίσατε, μας καταγγείλατε στην Ευρώπη. Πήγατε μέχρι και στο Βερολίνο να πείτε πόσο ανεύθυνοι είμαστε. Και δηλώσατε ότι η έκτακτη ενίσχυση «θέτει σε κίνδυνο τις μεγάλες θυσίες των Ελλήνων πολιτών. Φέτος είναι η αλήθεια είστε πιο προσεχτικοί. Ψηφίζετε μεν, αλλά μας λέτε ότι η υπεραπόδοση είναι αποτέλεσμα φοροεπιδρομής.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι “ορισμένες φορές είναι πολύ προκλητικό να μας κουνάτε το δάχτυλο. Έχετε κάνει σημαία τη φοροεπιδρομή, αλήθεια πιστεύετε ότι ο κόσμος ξεχνάει τι κάνατε από το 2010 ως το 2015; Μέσα σε μια πενταετία, πήρατε μέτρα ύψους 65 δισ.:  35 δισ. περικοπές δαπανών και 30 δισ. φόροι: Εσείς που τώρα κόπτεστε εναντίον της υπερφορολόγησης επιβάλατε 30 δισ. φόρους από το 2010 ως το Γενάρη του 2015. Γιατί μιλάτε λοιπόν εσείς για υπερφορολόγηση ;” αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός.

Βαριές κουβέντες

“Ακούστε λοιπόν και βάλτε το καλά στο μυαλό σας”, συνέχισε ο πρωθυπουργός: “Το πρωτογενές πλεόνασμα δεν φτιάχνεται με τερτίπια κύριε Μητσοτάκη. Αυτές οι πρακτικές που τις ξέρετε καλά έχουν τελειώσει στην Ελλάδα. Και αν θέλετε ζητήστε τα ρέστα από την Ευρώπη.

Click4more: Δείτε εδώ λεπτό προς λεπτό όλα όσα συνέβησαν στην Βουλή

Εξάλλου το έχετε ξανακάνει. Το κάνετε όλο αυτόν τον καιρό. Που έχετε στείλει τους φίλους και συμβούλους σας σε μια απονενοημένη προσπάθεια να υπονομεύσετε την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Δεν έχετε πια ούτε ιερό ούτε όσιο. Όπως παρακαλούσατε πέρσι τους δανειστές να μην κλείσουν την αξιολόγηση προσπαθείτε φέτος να δημιουργήσετε εικόνα κρίσης για την ελληνική οικονομία. Αλλά το δράμα σας ξέρετε ποιό είναι; Ότι πλέον δεν μπορείτε να είστε ούτε καν επικίνδυνος, παρά μόνο γραφικός.

Για μεγάλη θλίψη του αντιπροέδρου σας, στη χώρα πια δεν προστατεύεται η φοροαποφυγή του πλούτου. Όσοι είχαν υποκρύψει εισοδήματα στο παρελθόν, πλέον τα αποκαλύπτουν μόνοι τους υπό την απειλή των νομικών κυρώσεων” δήλωσε ο πρωθυπουργός…

“Εκεί που εσείς αποτύχατε, προς θλίψη σας, εμείς πετυχαίνουμε” είπε ο Αλέξης Τσίπρας σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

Επίλογος με επίθεση για… offshore

Αλέξης Τσίπρας

Κλείνοντας, ο Αλέξης Τσίπρας είχε τις offshore στο… μενού της επίθεσής του: “Σήμερα με αίσθημα ευθύνης επιστρέφουμε στην ελληνική κοινωνία ένα τμήμα από τα οφειλόμενα. Σήμερα προχωράμε σε μια κίνηση κοινωνικής δικαιοσύνης. Πολλοί θα πουν πάλι ότι πρόκειται για επικοινωνιακό τέχνασμα.

Αλλά αν είναι τέχνασμα θα το πουν οι πολίτες που θα ωφεληθούν από την πρωτοβουλία αυτή. Καταλαβαίνω βέβαια ότι κάποιοι πορφυρογέννητοι δεν ξέρουν και δεν μπορούν να καταλάβουν ποτέ τι σημαίνει για αυτούς τους ανθρώπους μια ενίσχυση 500, 700 ή 900 ευρώ. Ίσως τόσο για αυτούς να στοιχίζουν μόνο τα χαρτόσημα για τις offshore που διατηρούν στις παραδείσιες νήσους. Ήρθε η ώρα στο προσκήνιο να μπει η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Αυτούς εκπροσωπούμε, γι’ αυτούς ήρθαμε εδώ, γι’ αυτούς αγωνιζόμαστε, γι αυτούς ματώνουμε και θα τα καταφέρουμε”, είπε κλείνοντας ο πρωθυπουργός.

Δείτε ολόκληρη την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Eurokinissi

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις