Πέμπτη, 2 Μαΐ
19oC Αθήνα

Ο Σόιμπλε κάνει… χαβαλέ! “Αν θέλετε να φύγετε από το ευρώ, εμείς βοηθάμε”! Οι “καυτοί” διάλογοι με τον Βαρουφάκη!

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

– “Σκωτσέζικο ντους” από έναν Γερμανό!
– Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλγφκανγκ Σόιμπλε, ξαναχτυπά “αναθερμαίνοντας” το Grexit
– Κόντρα στην επίσημη γερμανική “γραμμή” δίνει χείρα βοηθείας στον Γιάνη Βαρουφάκη για να βγούμε από την ευρωζώνη!
– Τι είπε για το κούρεμα, το χρέος και τους γερμανικούς τόκους
– Spiegel: “Ναι” στην αποπληρωμή των γεμανικών αποζημιώσεων

Με κάθε ευκαιρία, τα “μεγάλα κεφάλια” της παντοδύναμης Γερμανίας ξεκαθαρίζουν πως το Grexit δεν είναι επιλογή και δεν είναι κάτι που επιθυμούν.

Αυτό τονίζει στις επίσημες δηλώσεις της τόσο η καγκελάριος της χώρας, Άνγκελα Μέρκελ, όσο και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Πάντα βεβαίως, αυτός ο καθησυχασμός συνοδεύεται από ένα “αλλά”. Το ότι η Ελλάδα -για να παραμείνει στην  Ευρωζώνη- θα πρέπει να μείνει πιστή στο πλάνο των μεταρρυθμίσεων.

Παρά, λοιπόν, αυτή την σταθερή “υποστήριξη” της Γερμανίας προς την Ελλάδα, ο Βόλφγανγκ Σόιμπλε φαίνεται πως ίσως και να έχει αντίθετη άποχη και μάλιστα εμφανίζεται… μεγαλόψυχος, αφού όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα Αγορά, φέρεται να είπε στον Γιάνη Βαρουφάκη πως σε περίπτωση που η Ελλάδα επιθυμεί την αποχώρηση, η Γερμανία προτίθεται να βοηθήσει…

Περί κουρέματος και χρέους

Ο κ. Σόιμπλε, μιλώντας αρχικά στην αυστριακή εφημερίδα “Στάνταρτ”, ρωτήθηκε σχετικά με το ελληνικό χρέος και το ενδεχόμενο “κουρέματος”.

Η απάντησή του ήταν πως “όποιος μιλάει για νέο κούρεμα του χρέους της Ελλάδας δεν γνωρίζει πως το θέμα του κουρέματος είναι το μικρότερο πρόβλημα για τα επόμενα χρόνια καθώς η Ελλάδα πληρώνει μικρότερους τόκους από τη Γερμανία”.

Στον ίδιο τόνο καταφέρεται εναντίον της Αθήνας, τονίζοντας ότι η χώρα μας για πάρα πολύ καιρό έζησε πάνω από τις δυνατότητές της με αποτέλεσμα να συσσωρευτούν προβλήματα, ενώ συμπληρώνει πως τα προβλήματα της Ελλάδας δεν οφείλονται στις Βρυξέλλες, την Ευρώπη ή τη Γερμανία.

Μάλιστα, νωρίτερα είχε δηλώσει πως η Ελλάδα έχει την ευθύνη για να βοηθήσει τον εαυτό της και ότι ο ίδιος δε μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ενός “ατυχήματος” που θα οδηγούσε στην έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

“Χείρα βοηθείας” για το Grexit

Αυτό που πάντως προξενεί τον μεγαλύτερο προβληματισμό, είναι ο διάλογος… πίσω από τις κλειστές πόρτες, ανάμεσα στον κ. Σόιμπλε και τον κ. Βαρουφάκη που δημοσιεύει η Αγορά.

Χαρακτηριστικά, ο διάλογος φέρεται να ήταν ο εξής:

Βαρουφάκης: Θέλουμε να προχωρήσει η υλοποίηση της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου

Σόιμπλε: Εμείς πιστεύουμε ότι η 5η αξιολόγηση του προγράμματος της Ελλάδας πρέπει να ολοκληρωθεί ως έχει, χωρίς καμία μεταβολή και με τα προαπαιτούμενα που είχαν ορισθεί πριν από τις εκλογές, με επιτόπου επιθεωρήσεις από την τρόικα στην Αθήνα.Μέχρι τότε δεν πρέπει να υπάρξει καμία απολύτως εκταμίευση

Βαρουφάκης: Κοιτάξτε να δείτε, αυτά τα πράγματα δεν γίνονται, μόλις αποφασίσαμε κάτι άλλο στο Eurogroup

Σόιμπλε: Εν τοιαύτη περιπτώσει, υπάρχουν επιλογές. Για παράδειγμα, όποτε θέλετε μπορείτε να φύγετε από το ευρώ. Εμείς θα σας βοηθούσε σε αυτή τη διαδικασία

Βαρουφάκης: Όπως γνωρίζετε, αυτή δεν είναι η επιλογή μας

Πηγή: Αγορά

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε