Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Στα ψηφοδέλτια προωθούνται οι υπεύθυνοι της κρίσης”

Στα ψηφοδέλτια προωθούνται οι υπεύθυνοι της κρίσης”

Οι Financial Times αναλύουν σε κύριο άρθρο τους το τέλος της κυβέρνησης Παπαδήμου και τις δημοσκοπήσεις που ”δεν επιφυλάσσουν καλές εξελίξεις για τα δύο μεγάλα κόμματα, το ΠΑΣΟΚ και την ΝΔ”.

Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο : Η ελληνική πρόκληση και το στοίχημα των εκλογών

”Ήταν ένα σύντομο και δύσκολο ταξίδι, αλλά ίσως πλέον να τελειώνει. Πέντε μήνες μετά τον διορισμό του ως τεχνοκράτη πρωθυπουργού της Ελλάδας, ο κ. Λουκάς Παπαδήμος ζήτησε από τον Πρόεδρο κ. Κάρολο Παπούλια την προκήρυξη εκλογών. Και πλέον, τα πολιτικά κόμματα καλούνται να καταθέσουν τις στρατηγικές τους ενώπιον των πολύ σκεπτικών ψηφοφόρων.

Οι δημοσκοπήσεις δεν επιφυλάσσουν καλές εξελίξεις για τα δύο μεγάλα κόμματα, το ΠΑΣΟΚ και την ΝΔ. Κανένα τους δεν προβλέπεται να εξασφαλίσει καθαρή πλειοψηφία. Μπορεί μάλιστα να μην επαρκέσει το κοινό ποσοστό των ψήφων που θα λάβουν, ώστε να δημιουργήσουν δικομματική κυβέρνηση συνασπισμού.

Οπωσδήποτε, το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών μπορεί να διαφέρει πολύ από όσα υποδεικνύουν οι ασταθείς δημοσκοπήσεις. Και σε κάθε περίπτωση, οι ψήφοι διαμαρτυρίας θα είναι πιθανότατα πολλές, εξαιτίας του δυσμενούς οικονομικού κλίματος. Σε μια χώρα που διανύει το πέμπτο συνεχόμενο έτος ύφεσης και περιμένει πρόσθετη λιτότητα, τα ακραία κόμματα αναμένεται να αξιοποιήσουν την βαθιά απελπισία των ψηφοφόρων.

Ωστόσο, τα μεγάλα ελληνικά κόμματα δεν μπορούν να κατηγορήσουν παρά τους εαυτούς τους για την έλλειψη στήριξης. Αντί να ανανεώσουν τα ψηφοδέλτια με τους υποψηφίους τους, προωθούν τα ίδια πρόσωπα που θωρούνται υπεύθυνα για την κρίση. Μέχρι στιγμής, το μήνυμα που θέλουν να περάσουν στους ψηφοφόρους, δεν είναι αποτελεσματικό. Υποστηρίζουν ότι ενστερνίζονται το πρόγραμμα που συμφώνησε η Ελλάδα με το ΔΝΤ και τις Βρυξέλλες για να λάβει το δάνειο 130 δισ. ευρώ αλλά παράλληλα αποφεύγουν να παρουσιάσουν θετικά την σημασία που έχει για το μέλλον της χώρας.

Δεν είναι εύκολο να υπερασπιστεί κάποιος το πρόγραμμα. Εχει πολλά μειονεκτήματα και δύσκολα θα επιτύχει τους δηλωμένους στόχους του. Οι απαιτήσεις των Ελλήνων ψηφοφόρων –που εξακολουθούν να θέλουν να παραμείνουν στην ευρωζώνη αλλά τάσσονται κατά της λιτότητας- είναι δύσκολο να ικανοποιηθούν.

Ωστόσο οι φετινές εκλογές είναι η μόνη ελπίδα που έχει η Ελλάδα για να δημιουργήσει αυθεντική πολιτική βούληση για στήριξη της ατζέντας μεταρρυθμίσεων. Αν και υπάρχει προφανές κόστος στην παραμονή στην ευρωζώνη, η εναλλακτική λύση είναι επίσης πολύ οδυνηρή. Αν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ πιστεύουν ότι το μέλλον της Ελλάδας βρίσκεται εντός της ευρωζώνης και ότι το πρόγραμμα είναι ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, θα πρέπει να το δηλώσουν.

Καθώς η Αθήνα πλησιάζει σε πρωταρχικό ισοζύγιο –και άρα δεν θα έχει ανάγκη εξωτερικά κεφάλαια για να πληρώσει τον εγχώριο προϋπολογισμό- η χώρα σύντομα θα πάρει το μέλλον της στα χέρια της. Αυτές οι εκλογές είναι μια ευκαιρία για να παρουσιάσουν οι πολιτικοί το όραμά τους. Μετά από πολλές δικαιολογίες, έχει έλθει η ώρα να πρωταγωνιστήσουν στα δρώμενα”.

Διαβάστε επίσης :

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε