Πέμπτη, 18 Απρ.
21oC Αθήνα

Στάινμπρουκ: “Να εμπιστευτούμε την Ελλάδα” – Η επίσκεψη του αντιπάλου της Μέρκελ στην Αθήνα

Στάινμπρουκ: “Να εμπιστευτούμε την Ελλάδα” – Η επίσκεψη του αντιπάλου της Μέρκελ στην Αθήνα

Στη διαπίστωση οτι η Ελλάδα είναι στο σωστό δρόμο για τα δημοσιονομικά προχώρησε ο Πέερ Στάινμπρουκ στη συνάντησή του με το Γιάννη Στουρνάρα, ενώ ο μεγάλος αντίπαλος της Άγκελα Μέρκελ στις εκλογές έμεινε εντυπωσιασμένος από τις προσπάθειες που γίνονται στη χώρα μας όπως τόνισε στους Σαμαρά και Βενιζέλο.

Ο υποψήφιος του SPD για την Καγκελαρία επισκέφθηκε σήμερα την Αθήνα και είχε συναντήσεις με τον πωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα και το δήμαρχο Αθηναίων, Γιώργο Καμίνη.

Ο κ. Στάινμπρουκ δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι αυτό που φέρνει την ευθύνη για ότι έχει συμβεί, αλλά κλήθηκε να αντιμετωπίσει καταστάσεις που δεν είχε προβλέψει.

“Η Ελλάδα χρειάζεται χρόνο, για να καταφέρει να επιτύχει τη σταθερότητα για να μπορέσει και ο κόσμος να ανασάνει και να αποκτήσει πάλι εμπιστοσύνη και ελπίδα. Και πρέπει να υπάρξει εμπιστοσύνη προς αυτή τη χώρα. Αυτή η εμπιστοσύνη είναι απαραίτητη για να υπάρξουν επενδύσεις, τόσο από τους ίδιους τους Έλληνες αλλά και από το εξωτερικό”, υπογράμμισε ο Στάινμπρουκ.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε ότι οι πολιτικές λιτότητας δεν μπορούν να ανασχέσουν την ύφεση από μόνες τους, ενώ αναφερόμενος στον σχηματισμό του μηχανισμού το 2010 είπε ότι δεν υπήρχε άλλη καλύτερη λύση τότε. Επισήμανε για μια ακόμη φορά την ανάγκη “στροφής” του προγράμματος και της στήριξης των ευρωπαίων εταίρων. 

Νωρίτερα σήμερα ο υποψήφιος Καγκελάριος με το SPD συναντήθηκε με τον τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και το πρωί με Δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη στο κέντρο αλληλοβοήθειας του Δήμου με σκοπό, όπως είπε ο ίδιος, να δει στην πράξη πως αντιμετωπίζουν οι Αθηναίοι πολίτες την κρίση.

“Η κρίση που ζούνε συγκεκριμένες χώρες της ευρωζώνης κλιμακώνεται και θίγει την κοινωνική και πολιτική σταθερότητα. Συχνά λέω στη Γερμανία πως ότι συμβαίνει στην Ελλάδα, Πορτογαλία και Ιρλανδία όπου η ανεργία των νέων ξεπερνάει το 50% δεν είναι κάτι που απασχολεί μόνο αυτές τις χώρες αλλά κάτι που μπορεί πολύ γρήγορα να αγγίξει και τη Γερμανία. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να δείξουμε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στην πράξη ακόμα και αν κοστίσει περισσότερο”, τόνισε ο Στάινμπρουκ κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με το δήμαρχο Αθηναίων.

Μιλώντας για το ζήτημα της οικονομικής στήριξης της Κύπρου, ο κ. Πέερ Στάινμπρουκ επανέλαβε τις πάγιες θέσεις του υπογραμμίζοντας πως η Κύπρος πρέπει να μεταρρυθμίσει τον τραπεζικό τομέα της, να λάβει μέτρα που δεν θα διευκολύνουν την νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και να προωθήσει μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό της σύστημα. 

Στο υπουργείο Οικονομικών

Μετά τη συνάντηση με το Γιάννη Στουρνάρα στο υπουργείο Οικνομικών, ο υποψήφιος καγκελάριος προχώρησε στη διαπίστωση ότι η Ελλάδα πορεύεται στο σωστό δρόμο όσον αφορά τα δημοσιονομικά.

“Είμαι χαρούμενος σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία υπάρχει βελτίωση στο ισοζύγιο πληρωμών, στα σπρέντς και στο δημοσιονομικό έλλειμμα, όλα αυτά αποτελούν δείκτες ότι η Ελλάδα πορεύεται στον σωστό δρόμο όσον αφορά τα δημοσιονομικά”, είπε.

Ο κ Σταινμπρουκ δήλωσε εντυπωσιασμένος από την ομάδα που περιβάλει τον Γιάννη Στουρνάρα αλλα και από τα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός του Υπουργείου. Ανέφερε και σαν χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι «είναι έργο ενός ντεντέκτιβ να βρει μια ΔΟΥ που έχει μεταφέρει την έδρα της μια εταιρεία». Εντυπωσιασμένος δήλωσε επίσης και για τον μηχανισμό αυτόματων περικοπών που πιστά εφαρμόζεται όλες οι κρατικές δαπάνες σημειώνουν υπέρβαση από τους τόκους. 

«Καταλαβαίνω την δύσκολη θέση που βρίσκεται ο κ. Στουρνάρας» ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο Σταινμπρουκ τόνισε ότι «καθοριστική σημασία είναι τώρα η βελτίωση της πραγματικής οικονομίας, της ανάπτυξης, των νέων θέσεων εργασίας και της μείωσης της ανεργίας κυρίως των νέων, για να φανεί φως στο τούνελ για τους πολίτες με στόχο να δουν πως οι θυσίες τους δεν πάνε χαμένες». 

Ο κ. Στουρνάρας από πλευράς του δήλωσε πως ενημέρωσε τον Πρόεδρο του SPD για τις προσπάθειες του ελληνικού λαού ώστε να επανέλθει η οικονομία σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης. “Του δείξαμε ότι αν και προερχόμαστε από διαφορετικούς ιδεολογικούς χώρους, στο υπουργείο οικονομικών συνεργαζόμαστε με άψογο τρόπο”. 

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Στην συνέχεια, ο Πέερ Στάινμπρουκ συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, στον οποίο εξέφρασε την πρόθεσή του να απευθύνει έκκληση ώστε να υπάρξει αλληλεγγύη προς τους Έλληνες, τονίζοντας πως “η αλληλεγγύη είναι κάτι που αξίζει ο ελληνικός λαός”.

“Αυτή η εμπιστοσύνη είναι ένας ακρογωνιαίος λίθος, ο οποίος χρειάζεται για να υπάρξει ανάπτυξη, για να υπάρξουν επενδύσεις και για να μπορέσει ακριβώς να καταπολεμηθεί η ανεργία και ιδίως η ανεργία των νέων”, είπε ο κ. Στάινμπρουκ.

Από την πλευρά του ο κ. Παπούλιας σημείωσε ότι ο ελληνικός λαός έχει εξαντλήσει όλες του τις δυνάμεις αντοχής. “Δεν υπάρχουν άλλες δυνάμεις αντοχής στον ελληνικό λαό και αν θέλουμε να του επιβάλουμε, άλλα μέτρα πρέπει να αλλάξουμε λαό”, ανάφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

“Νομίζω ότι ό,τι ήταν και μπορούσαμε να κάνουμε το πραγματοποιήσαμε. Υπάρχει μία πρόοδος. Από εδώ και πέρα πρέπει να μπούμε στον δρόμο της ανάπτυξης και ιδιαίτερα στην καταπολέμηση της ανεργίας και ιδιαίτερα των νέων”, πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο μεγάλος αντίπαλος της Μέρκελ φτάνει την Τετάρτη στην Αθήνα
 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε