Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

Σταθάκης: Στο Eurogroup η ελάφρυνση του χρέους!

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου θα συζητηθεί η άμεση υλοποίηση των βραχυπρόθεσμων παρεμβάσεων και θα ξεκινήσει η συζήτηση για τις μεσοπρόθεσμες παρεμβάσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού δημοσίου χρέους, ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στο συνέδριο του Economist.

«Θα ανοίξει, έτσι, ο δρόμος και για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης», πρόσθεσε ο υπουργός, ενώ αναφερόμενος στις μακροοικονομικές εξελίξεις τόνισε, ότι το ΑΕΠ, σε δωδεκάμηνη βάση, αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί μετά το ξέσπασμα της κρίσης το 2008 (1,8%). Σημείωσε δε, ως εξαιρετικά θετικά τα στοιχεία για ανάκαμψη της εγχώριας ζήτησης και κυρίως των επενδύσεων, όπως και για την πορεία των εξαγωγών.

Κάνοντας έμμεση αναφορά στις πιέσεις για αλλαγές στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ο κ. Σταθάκης ανέφερε: «Πρώτη προτεραιότητά μας είναι η προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Η μετάβαση στην Ενεργειακή Ένωση θα συντελεστεί με συντεταγμένο τρόπο, που θα εξασφαλίζει πρώτα και κύρια την ασφάλεια του εθνικού συστήματος παραγωγής, μεταφοράς και διανομής ηλεκτρισμού. Βίαιες λύσεις δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές».

Αναφερόμενος στα θέματα του ΥΠΕΝ ο υπουργός παρουσίασε οδικό χάρτη τεσσάρων βημάτων για τον ενεργειακό και περιβαλλοντικό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας.
Συγκεκριμένα:

Το πρώτο βήμα είναι η σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Ενέργειας, στο οποίο θα κληθούν να συμμετάσχουν όλοι οι φορείς του Τομέα και όλες οι κατηγορίες των καταναλωτών. Στόχος είναι η εκπόνηση αξιόπιστου μακροχρόνιου εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού, που θα δημιουργήσει ένα σταθερό επενδυτικό περιβάλλον, με βασικούς άξονες την ασφάλεια και διαφοροποίηση εφοδιασμού, τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό, την ενεργειακή εξοικονόμηση, τον περιορισμό της χρήσης άνθρακα με προτεραιότητα στις ανανεώσιμες πηγές.

Το δεύτερο βήμα αφορά τη σταδιακή μετάβαση σε ένα νέο μοντέλο ηλεκτρικής ενέργειας, με έμφαση στην έρευνα και την ανάπτυξη εναλλακτικών ενεργειακών μορφών ενέργειας, καθώς και την ανάπτυξη, επέκταση και εκσυγχρονισμό των δικτύων μεταφοράς και διανομής.

Το τρίτο βήμα σχετίζεται με την μετεξέλιξη της χώρας σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο στρατηγικής σημασίας. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται οι αγωγοί ΤΑΡ και ελληνοβουλγαρικός, η αναβάθμιση του σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στη Ρεβυθούσα, ο σχεδιασμός για τη μεταφορά φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα της ΝΑ Μεσογείου στην Ευρώπη, αλλά και οι έρευνες για υδρογονάνθρακες στον ελληνικό χώρο.

Το τέταρτο βήμα σχετίζεται με θέματα χρήσεων γης, χωρικού σχεδιασμού κλπ. Ο κ. Σταθάκης ανακοίνωσε ότι ως το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον χωρικό σχεδιασμό, η εξειδίκευση του πλαισίου για τις χρήσεις γης, με στόχο την προώθηση της επιχειρηματικότητας στην πόλη, ενώ επεσήμανε ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην ολοκλήρωση του εθνικού κτηματολογίου μέχρι το 2020.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε