Παρασκευή, 29 Μαρ.
22oC Αθήνα

Στη σκιά της ΑΟΖ η συνάντηση Σαμαρά-Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη

Στη σκιά της ΑΟΖ η συνάντηση Σαμαρά-Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη

Λίγες μέρες μετά την ένταση στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας και τη ρηματική διακοίνωση για την υφαλοκρηπίδα, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, συναντά στην Κωνσταντινούπολη τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι πρωθυπουργοί των δυο χωρών θα υπογράψουν συμφωνίες και θα συμμετάσχουν στη δεύτερη (μετά από την πανηγυρική της Αθήνας πριν από τρία χρόνια) συνεδρίαση του Ανώτερου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας Τουρκίας.

Ο Αντώνης Σαμαράς πραγματοποιεί το ταξίδι στην Πόλη μετά από την πρόσκληση που του απηύθυνε ο Ταγίπ Ερντογάν στην πρόσφατη συνάντησή τους στο Κατάρ.

Το πρόγραμμα…

Στις 9.45 το πρωί ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ και στις 11.00 με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον οποίο θα συζητήσει όλο το φάσμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Στις 12.00 το μεσημέρι οι δύο πρωθυπουργοί θα προεδρεύσουν στην συνεδρίαση του Συμβουλίου στο οποίο θα μετέχουν περί τους 25 υπουργούς και από τις δύο χώρες και θα ακολουθήσει η υπογραφή των συμφωνιών και κοινές δηλώσεις.

Αντικείμενο στην συνεδρίαση του Συμβουλίου είναι θέματα χαμηλής πολιτικής στους τομείς του τουρισμού, της ναυτιλίας, της ασφάλειας και στο τέλος θα υπογραφούν συμφωνίες και μνημόνια συνεργασίας.

Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν στην Κωνσταντινούπολη οι υπουργοί Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος, Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης, Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας, Γεωργίας Αθανάσιος Τσαυτάρης, Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, Ναυτιλίας Κωστής Μουσουρούλης καθώς επίσης, οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου.

Συμφωνίες…

Στο πλαίσιο αυτό θα υπογραφεί μνημόνιο κατανόησης στον τομέα της ναυτιλίας μεταξύ των δύο υπουργών για την ενθάρρυνση της συνεργασίας μεταξύ ναυτιλιακών εταιριών καθώς και της συνεργασίας στην ναυτική εκπαίδευση και στον θαλάσσιο Τουρισμό.
Μνημόνιο όμως θα υπογραφεί και για την περαιτέρω συνεργασία στον τουριστικό τομέα όπου ήδη οι αφίξεις από την άλλη πλευρά του Αιγαίου έχουν υπερδιπλασιαστεί μετά την απλοποίηση των διαδικασιών για την χορήγηση βίζας.

Συμφωνίες θα υπογραφούν και για τις ανταλλαγές και συνεργασία στον τομέα της Υγείας, στον τομέα του Αθλητισμού και στον τομέα του Πολιτισμού. Κοινή δήλωση θα υπάρξει μεταξύ του υπουργού Δημόσιας Τάξης Νίκου Δένδια και του Τούρκου ομολόγου του, για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης. Η ελληνική πλευρά δίνει ιδιαίτερη σημασία στο θέμα, αφού ο μεγάλος αριθμός των παράνομων μεταναστών φθάνει στην χώρα μας από τα ελληνοτουρκικά σύνορα ή από τα τουρκικά παράλια, ενώ παράλληλα η Τουρκία αρνείται να εφαρμόσει παλαιότερη συμφωνία των δύο χωρών για επαναπροώθηση.

Οι δύο πρωθυπουργοί θα συζητήσουν την κατάσταση στην Συρία που αυξάνει τις μεταναστευτικές πιέσεις στις δύο χώρες, αλλά και την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, όπου είναι δεδομένη η θετική στάση της χώρας μας υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα τηρήσει τις υποχρεώσεις που της αναλογούν, μεταξύ των οποίων και το άνοιγμα των αεροδρομίων και των λιμανιών της στα κυπριακά μέσα.

Τον πρωθυπουργό θα συνοδεύσουν επιχειρηματίες οι οποίοι θα συμμετάσχουν σε κοινή συνεδρίαση με Τούρκους για την περαιτέρω ανάπτυξη των επιχειρηματικών σχέσεων.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού περιλαμβάνει επίσκεψη στο Φανάρι στις 16.30 και συνάντηση με τον οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σαμαράς – Ερντογάν με 200 Τούρκους και 100 Έλληνες επιχειρηματίες

Ερντογάν: “Τι θα συζητήσω με τον Σαμαρά” – Συνέντευξη του Τούρκου πρωθυπουργού

ΟΗΕ: “Επιβλαβής και προσβλητικός ο Ερντογάν”

Ελληνοτουρκική “συμφωνία ναυτιλίας” στη συνάντηση Σαμαρά – Ερντογάν

“Επιχείρηση γοητεία” από την σύζυγο Ερντογάν

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε