Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Στη Βουλή η δικογραφία για τα ASPIS II των F-16 με στόχο τον Άκη

Στη Βουλή παραπέμπει τη δικογραφία για τα συστήματα αυτοπροστασίας ASPIS II των F-16,τα οποία είχαν παραγγελθεί επί Άκη Τσοχατζόπουλου.

Καίριο ρόλο στην απόφαση αυτή φέρεται να έχουν παίξει οι συνομιλίες που είχε ο Ε.Βενιζέλος , ως ΥΕΘΑ με τον τότε αμερικανό πρέσβη Ντέηβιντ Σπέκχαρντ,οι οποίες και αποκαλύφθηκαν μέσω των Wikileaks.

Τι λένε τα Wikileaks

Η αμερικανική εταιρεία «Raytheon» φέρεται να είναι υπεύθυνη για την έλλειψη συστημάτων αυτοπροστασίας στα 60 (Peace-Xenia III) F-16 της επίσης αμερικανικής εταιρείας «Lockheed Martin», που παρήγγειλε η Ελλάδα,επί υπουργίας Ακη Τσοχατζόπουλου, έναντι δυο δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η παραγγελία έγινε το Μάρτιο του 2000 και τα αεροσκάφη εννιά χρόνια μετά , σύμφωνα με τα τηλεγραφήματα του Wikileaks συνέχισαν να είναι «τυφλά».

Στο τηλεγράφημα της 4ης Νοεμβρίου του 2009 ο Σπέκχαρντ γράφει για τον Ε. Βενιζέλο: “(…) παραπονιέται για ένα πρόβλημα που έχει το σύστημα αυτοπροστασίας στα F16 Peace Xenia III και ότι οι αμερικανικές εταιρείες πρέπει να αναλάβουν μεγαλύτερη ευθύνη», αναφέρει χαρακτηριστικά –σύμφωνα με το Wikileaks, ο πρωην πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα. Και δίπλα σε αυτό σημειώνει χειρόγραφα, μέσα σε παρένθεση, πως το πρόβλημα προέκυψε λόγω των διαπραγματεύσεων, που έχουν διακοπεί μεταξύ της αμερικανικής «Raytheon» και του ελληνικού υπουργείου Άμυνας, με αποτέλεσμα: “κανένα από τα αεροσκάφη” να μην έχει “εγκατεστημένο σύστημα αυτοπροστασίας”.

Στο περιθώριο της συνάντησης ο πρέσβης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ρωτά μεταξύ άλλων τον Ευάγγελο Βενιζέλο και για τα δημοσιεύματα που τον φέρουν να έχει αποφασίσει την αγορά «eurofighter» για να την κάλυψη των αναγκών σε μαχητική αεροσκάφη νέας γενιάς, ο οποίος φέρεται να του απαντά ότι όσα γράφονται είναι ανακριβή και πως ο ίδιος «δεν έχει πάρει ακόμη καμία απόφαση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ www.onalert.gr

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε