Παρασκευή, 29 Μαρ.
23oC Αθήνα

Στη Βουλή η δικογραφία για την ΕΛΣΤΑΤ – Κόντρα ΠΑΣΟΚ – ΝΔ για την σύσταση Εξεταστικής

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)
(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)

Στη Βουλή διαβιβάστηκε από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Νίκο Παντελή, η δικογραφία για την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία και το θέμα του ελλείμματος του 2009.

Μεγάλη κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για τον χρόνο της συστασης Εξεταστικής Επιτροπής για το θέμα του ελλειμματος. Ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν σαφής στην ομιλία του και είπε ότι η Εξεταστική θα πρέπει να γίνει υπό την παρούσα σύνθεση του Κοινοβουλίου.

Η Ν.Δ. όμως αμέσως μετά την αποστολή της δικογραφίας ξεκαθάρισε ότι η Εξεταστική θα πρέπει να γίνει μετά τις εκλογές.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό της δικογραφίας« Από το σύνολον του συλλεγέντος αποδεικτικού υλικού και ιδίως από τις μαρτυρικές καταθέσεις, προέκυψαν στοιχεία σχέσιν έχοντα με αξιόποινες πράξεις και με πρόσωπα κατέχοντα θέσεις στην προηγούμενη κυβέρνηση της Ελλάδας» και αφού παρατίθενται τα ονόματα των μαρτύρων που κατέθεσαν για την υπόθεση σημειώνεται ότι στις περισσότερες καταθέσεις «γίνεται λόγος για διόγκωση και αυθαίρετο προσδιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος του 2009 και για υπαρξη ευθυνών του τότε πρωθυπουργού, μελών της τότε κυβέρνησης και τότε αρμοδίων Υπουργών Οικονομικών».

Η δικογραφία θα διανεμηθεί στα κόμματα και η Βουλή καλείται το επόμενο διάστημα να διερευνήσει τυχόν ευθύνες του τέως πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου και του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου και άλλων μελών του οικονομικού επιτελείου.

Σε περίπτωση που κάποιο κόμμα αποφασίσει περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης, θα πρέπει 60 τουλάχιστον βουλευτές να καταθέσουν πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής ή 30 βουλευτές να καταθέσουν πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής και για να σύσταθεί μια έκ των δύο θα πρέπει η Ολομέλεια του σώματος να υπερψηφίσει την όποια πρόταση κατατεθεί, με απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή με τουλάχιστον 151 ψήφους.

Ο πρώην Υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου αναφερόμενος στο θέμα μίλησε για ποινικοποίηση της αλήθειας, έκανε λόγο για την αναξιοπιστία των στατιστικών επί κυβέρνησης ΝΔ και για το λόγο αυτό όπως είπε η κυβέρνηση Παπανδρέου προχώρησε στην ανεξαρτητοποίηση της ΕΛΣΤΑΤ. Σε ότι αφορά την παραπομπή της υπόθεσης στη Βουλή ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι είναι μια καλή ευκαιρία για να συζητηθεί το ύψος του ελλείμματος, τις συνθήκες που διαμορφώθηκε αυτό ενώ δήλωσε ότι τόσο ο ίδιος όσο και η κυβέρνηση είναι έτοιμοι να παράσχουν όλα τα στοιχεία για να σταματήσει να ποινικοποιείται η αλήθεια.

Διαβάστε επίσης:
Ο εισαγγελέας Πεπόνης καθίζει στο σκαμνί Γ.Παπανδρέου και Γ.Παπακωνσταντίνου για το έλλειμμα – Τις παραιτήσεις όσων εμπλέκονται ζητά η ΝΔ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε