Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Στη Βουλή ο φάκελος της Στατιστικής Αρχής για το έλλειμμα

Στη Βουλή ο φάκελος της Στατιστικής Αρχής για το έλλειμμα

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει το έγγραφο του οικονομικού εισαγγελέα Γρ. Πεπόνη προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου με το οποίο ζητεί να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες των Παπανδρεου και Παπακωνσταντίνου.

Σε μείζον πολιτικό θέμα εξελίσσεται η υπόθεση της διόγκωσης του ελλείμματος του 2009 εκ μέρους της ΕΛ.ΣΤΑΤ, ενώ πολιτικό “σεισμό” έχει προκαλέσει η απόφαση του οικονομικού εισαγγελέα Γρ. Πεπόνη, να στείλει στη Βουλή τη δικογραφία με τις σχετικές καταγγελίες.

Ο κ. Πεπόνης με έγγραφο που έστειλε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ζητεί να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου και άλλων μελών του οικονομικού επιτελείου της προηγούμενης κυβέρνησης για την υπόθεση της αναπροσαρμογής του ελλείμματος του 2009 από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).

Κι όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που ο υπουργός Δικαιοσύνης δρομολογεί ήδη την αντικατάσταση του κ. Πεπόνη αλλά και του άλλου οικονομικού εισαγγελέα κ. Μουζακίτη, μετά το σήριαλ των τελευταίων εβδομάδων.

Στο έγγραφο έφτασε στα χέρια του εισαγγελέα του Αρειου Πάγου αναφέρεται: «από το σύνολο του συλλέγοντος αποδεικτικού υλικού (μάρτυρες, έγγραφα) και ιδίως από τις μαρτυρικές καταθέσεις πρόεκυψαν στοιχεία σχέση έχοντα με αξιόποινες πράξεις του νόμου περί ευθύνης υπουργών και με πρόσωπα κατεχόντων συγκεκριμένες θέσεις στην προηγούμενη κυβέρνηση της Ελλάδος. Σε πλείστες των μαρτυρικών καταθέσεων ρητώς γίνεται λόγος για διόγκωση και αυθαίρετο προσδιορισμό του δημοσίου ελλείμματος του 2009 αφενός και αφετέρου ευθυνών του τότε πρωθυπουργού, μελών της τότε κυβερνήσεως και τότε αρμοδίων υπουργών Οικονομικών».

Ο πρωην υπουργός οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου σε ανακοίωσή του αναφέρει οτι η ενέργεια των εισαγγελέων “δημιουργεί τεράστια ερωτηματικά”, καθώς “στην πράξη, αμφισβητούν τα επικυρωμένα από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία στατιστικά στοιχεία της Ελλάδας” ενώ υπενθυμίζει ότι ως υπουργός Οικονομικών έλαβε την πρωτοβουλία “για την ανεξαρτησία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ώστε να πάψουν να υπάρχουν πολιτικές παρεμβάσεις που εξέθεσαν σε προηγούμενες περιόδους την Ελλάδα και τους Έλληνες” και ο ίδιος σεβάστηκε “μέχρι κεραίας” την ανεξαρτησία.

“Δυστυχώς σήμερα επιχειρείται να ποινικοποιηθεί η αλήθεια για την πραγματικά δεινή κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει η χώρα το 2009”, καταλήγει.

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή απορρίπετει τις καταγγελίες αναφέροντας οτι “Η καταγραφή του ελλείμματος της χώρας αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Η εν λόγω Αρχή είναι κατά τον ιδρυτικό της νόμο ανεξάρτητη, και κατά συνέπεια ούτε λαμβάνει, ούτε εκτελεί κυβερνητικές εντολές”.

Διαβάστε την είδηση με τις απαντήσεις Παπακωνσταντίνου και ΕΛΣΤΑΤ

Το ΠΑΣΟΚ μέσω του εκπροσώπου του Π. Μπεγλίτη κάνει λόγο ή για επικίνδυνη πολιτική αφέλεια του κ. Πεπόνη ή για πολιτικές σκοπιμότητες που πιθανότατα κρύβονται πίσω από την κίνηση αυτή.

Διαβάστε την είδηση με την αντίδραση του Πάνου Μπεγλίτη

Παραιτήσεις όσων εμπλέκονται ζητεί η ΝΔ

Την ταχύτατη και πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης της ΕΛ.ΣΤΑΤ., ζητεί η Νέα Δημοκρατία, με αφορμή την αποστολή στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου της σχετικής δικογραφίας. Ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Μιχελάκης, σε δήλωσή του επισημαίνει ότι εγείρονται “δύο μείζονα πολιτικά ζητήματα, καταλυτικής σημασίας για τη δεινή κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η χώρα”.

Διαβάστε
Ο εισαγγελέας Πεπόνης καθίζει στο σκαμνί Γ.Παπανδρέου και Γ.Παπακωνσταντίνου για το έλλειμμα – Τις παραιτήσεις όσων εμπλέκονται ζητά η ΝΔ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε