weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Στη Wall Street o Πρωθυπουργός

Στη Wall Street o Πρωθυπουργός
Από την συνάντηση του πρωθυπουργού με μέλη του εβραϊκού λόμπι στη Ν.Υόρκη. ΦΩΤΟ EUROKINISSI
Στη Σύνοδο Κορυφής για τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας θα μιλήσει σήμερα ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, κατά την οποία θα συμμετάσχει επίσης σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα: «Η αντιμετώπιση της πρόκλησης της φτώχειας, της πείνας και της ισότητας των φύλων».
 
Ακολούθως ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, όπου θα παρακαθίσει σε γεύμα με τον πρόεδρό του και σημαντικούς οικονομικούς παράγοντες της Wall Street, ενώ θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει το αναπτυξιακό και επενδυτικό πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης και θα δώσει συνεντεύξεις σε οικονομικούς συντάκτες αμερικανικών ΜΜΕ.
 
Το απόγευμα (τοπική ώρα) θα λάβει μέρος σε συνεδρίαση του Προεδρείου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.
 
Την Κυριακή, μετά τη συνάντησή του με τον γγ του ΟΗΕ, ο κ. Παπανδρέου είχε συνάντηση με στελέχη εβραϊκών οργανώσεων, που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις του πανίσχυρου εβραϊκού λόμπι στις Ηνωμένες Πολιτείες.
 
Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο «πολύ καλό κλίμα» που επικρατεί στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ, επισημαίνοντας ότι δημιουργούνται οι προοπτικές για «εμβάθυνση των σχέσεων» και για περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας σε «ζωτικούς τομείς» της οικονομίας, όπως ο τουρισμός και το εμπόριο.
 
Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στον ρόλο της Ελλάδας στη Μέση Ανατολή, με πρωταρχικό στόχο να προωθηθεί η διαδικασία με «ειρηνική επίλυση» των προβλημάτων της ευρύτερης περιοχής. Επιπλέον, ενημέρωσε τους συνομιλητές του για τις προσπάθειες, τις οποίες καταβάλλει η Αθήνα για επίλυση των ειδικότερων ζητημάτων, που αντιμετωπίζει, όπως αυτά των ελληνοτουρκικών σχέσεων και του Κυπριακού.
 
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα και οι αξιωματούχοι των εβραϊκών οργανώσεων στις ΗΠΑ εμφανίστηκαν ικανοποιημένοι με τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης και προσωπικά του Έλληνα πρωθυπουργού για τις τελευταίες εξελίξεις, τόσο σε ό,τι αφορά την εδραίωση της συνεργασίας της Ελλάδας με το Ισραήλ, όσο και για τον «εποικοδομητικό ρόλο» της Ελλάδας στην περιοχή.
 
Σήμερα ο κ. Παπανδρέου θα έχει συνάντηση και με τον πρόεδρο του Ιράν, Μ. Αχμαντινετζάντ.
 
Αύριο Τρίτη, ο Ελληνας πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον, όπου θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας Τζον Κέρι και τον πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Γερουσίας Μαξ Μπάουκους.
 
Την Τετάρτη, ο κ. Παπανδρέου θα έχει σειρά επαφών στη Νέα Υόρκη. Η αρχή θα γίνει με Ελληνοαμερικανούς επιχειρηματίες, θα ακολουθήσει ομιλία σε εκδήλωση του Economic Club και το απόγευμα θα συναντηθεί πρώτα με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, μετά με τον πρόεδρο της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, του οποίου η χώρα του προεδρεύει αυτό το μήνα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τέλος με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα.
 
Το βράδυ, θα μιλήσει σε δεξίωση προς τιμή του στο Ελληνικό Γενικό Προξενείο και θα παραστεί σε άλλη δεξίωση στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης που θα διοργανώσει το Ίδρυμα Κλίντον προς τιμή αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.
 
Την Πέμπτη το πρωί, ο Γ. Παπανδρέου θα παραστεί στην έναρξη των εργασιών της 65ης Γενικής Συνέλευσης και καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας θα έχει αρκετές συναντήσεις με ξένους ηγέτες. Επίσης, θα μιλήσει στο Foreign Policy Association και το βράδυ θα μεταβεί στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας ως προσκεκλημένος του προεδρικού ζεύγους των ΗΠΑ, Μισέλ και Μπαράκ Ομπάμα, στη δεξίωση που θα παραθέσει για τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που λαμβάνουν μέρος στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
 
 

#TAGS MM