Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Στην Εξεταστική Επιτροπή ο Σ. Κόκκαλης – Αρνείται κάθε εμπλοκή ο Σπηλιωτόπουλος

Στην Εξεταστική Επιτροπή ο Σ. Κόκκαλης – Αρνείται κάθε εμπλοκή ο Σπηλιωτόπουλος

Στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που ερευνά το σκάνδαλο της Siemens καταθέτει αυτή την ώρα ο Σωκράτης Κόκκαλης…

Αφορμή για την κλήση του είναι το θέμα της συνεργασίας της εταιρείας INTRACOM με τη SIEMENS, στην ψηφιοποίηση του ΟΤΕ αλλά και οι καταγγελίες μαρτύρων στην Εξεταστική ότι οι δύο εταιρείες λειτουργούσαν ως καρτέλ.

Ο ίδιος πάντως στην έναρξη της κατάθεσης του απέρριψε αυτές τις αιτιάσεις και υποστήριξε πως με την γερμανική εταιρεία είμαστε ανταγωνιστές και δεν λειτουργούσαμε ως καρτέλ. «Η μόνη κοινή δουλειά μας ήταν η δημιουργία ψηφιακού κέντρου στον ΟΤΕ (δακτύλιος Αττικής)» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Σ. Κόκκαλης, εμφανίστηκε ερειστικός, ερωτηθείς αν εξεπλάγην όταν έμαθε ότι siemens δίνει μίζες. Στην Ελλάδα αυτή είναι ή συνήθης τακτική, απάντησε.

Σε ερώτηση αν έχει ακολουθήσει και ο ίδιος την τακτική της “μίζας”,δήλωσε σε εντονότατο ύφος ότι βρίσκεται στην εξεταστική για να μιλήσει για τη Siemens και όχι για τις δικές του δραστηριότητες. Ωστόσο, μετά από επίμονες ερωτήσεις των βουλευτών της εξεταστικής, είπε ότι ο ίδιος δεν έχει ακολουθήσει τέτοιους τρόπους και επιτέθηκε στον  πολιτικό κόσμο λέγοντας ότι, διαχρονικά οι κυβερνήσεις δεν έχουν βοηθήσει στο παραμικρό τις επιχειρήσεις.

Νωρίτερα κατέθεσε ο Σπήλιος  Σπηλιωτόπουλος, υπουργός Εθνικής Άμυνας επί Κυβέρνησης Καραμανλή κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των συμβάσεων για το C4i…


Ο κ. Σπηλιωτόπουλος συνέδεσε την απομάκρυνση του από την Κυβέρνηση σε πιέσεις των ΜΜΕ και οργανωμένα συμφέροντα, και δήλωσε πως δεν είχε καμία αρμοδιότητα σε σχέση με το σύστημα ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων, για το οποίο, όπως είπε, είχε εκφράσει ενστάσεις. Κατέθεσε μάλιστα την αλληλογραφία που είχε με τη ΔΑΟΑ (Διυπουργική Ασφάλειας Ολυμπιακών Αγώνων) στις οποίες ανέφερε πως οι όροι της σύμβασης δεν εφαρμόζονται.

Ο πρώην υπουργός «κάρφωσε» τον τότε υφυπουργός Δημ. Τάξης Χρήστο Μαρκογιαννάκη, όταν ανέφερε πως όλες τις αποφάσεις για την εξέλιξη και εκτέλεση των συμβάσεων τις έπαιρνε είτε το ΚΥΣΕΑ είτε η αρμόδια Διυπουργική Επιτροπή που προήδρευε ο κ. Μαρκογιαννάκης.  


Παράλληλα αποκάλυψε πως τον Μάρτιο του 2004 είχε στείλει επιστολή στον τότε υπ. Δημόσιας Τάξης Γ. Βουλγαράκης – με κοινοποίηση το γραφείο του τότε Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή – με την οποία συνιστούσε συνολική επανεξέταση της συμφωνίας για το C4i και αναθεώρηση της σχετικής απόφασης του ΚΥΣΕΑ . «Το ΚΥΣΕΑ δεν έγινε ποτέ είπε» και μετά από λίγο καιρό αποφάσισε την προσωρινή παραλαβή για χρήση πριν του ο.α., και καταβλήθηκε το ποσό των 31 εκατ. ευρώ.


Επίσης κατέθεσε πως όταν ανέλαβε καθήκοντα τον Μάρτη του 2004, είχε βρει στο Πεντάγωνο πολλές εκκρεμότητες σε συμβάσεις πληρωμής για συστήματα που δεν λειτουργούσαν ή δεν είχαν καν παραληφθεί.

Ο κ. Σπηλιωτόπουλος δήλωσε πλήρη άγνοια για τους παραλήπτες μίζας από τη Siemens ενώ αποκάλυψε πως στις 24-7-2007 είχε στείλει χειρόγραφη επιστολή του προς τον Κ. Καραμανλή, με την οποία τον ενημέρωνε για την απόφασή του να μην είναι ξανά υποψήφιος με το αιτιολογικό πως «η δέσμευση της ΝΔ για κάθαρση, δεν υλοποιήθηκε». Κι όπως είπε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Θ. Παφίλη, εάν τα όσα είχε κατήγγειλε στην επιστολή, έχουν γίνει αντικείμενο δικαστικής έρευνας, είπε πως και ο ίδιος απορεί που κανείς δεν ασχολήθηκε…

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε