Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Στην Εξεταστική ο Κιλτίδης

Στην Εξεταστική ο Κιλτίδης

Στην Επιτροπή κατέθεσε την Τετάρτη ο πρώην υπουργός, κ. Κιλτίδης.

«Την γνωμοδότηση» με την οποία το κοινόχρηστο δάσος της Ουρανούπολης θεωρήθηκε διοικητικά ως δασική έκταση, «δεν την ζήτησα, ούτε θα μπορούσα να την ζητήσω εγώ – και δεν το λέω για να επιρρίψω ευθύνες αλλού. Δεν είμαι τέτοιος άνθρωπος» ανέφερε ο πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Κιλτίδης, ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που διερευνά την υπόθεση της απόδοσης 8600 στρεμμάτων του δάσους στη Μονή Βατοπαιδίου αντί τμήματος της Βισθωνίδας. 

Ο κος Κιλτίδης, δήλωσε επίσης άγνοια για το γεγονός ότι ο Αλέξανδρος Κοντός (ο προϊστάμενός του υπουργός), είχε λάβει γνώση της διακίνησης της παράνομης γνωμοδότησης – και υπογράμμισε πως «αυτό το πληροφορήθηκα σήμερα στην κυριολεξία». 

Από την άλλη πλευρά ωστόσο, ο κος Κιλτίδης, ανέφερε πως δέχθηκε να προσυπογράψει την παράνομη γνωμοδότηση (που ζητήθηκε από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου του, κατόπιν αιτήματος της Διεύθυνσης Πολιτικής Γης και εισήγηση του νομικού συμβούλου του υπουργείου, Χρ. Μπότσιου), καθώς αυτή είχε ζητηθεί από «υπερκείμενη αρχή» – και σε κάθε περίπτωση, η ρητή αναγνώριση του κοινόχρηστου δάσους ως δασικής έκτασης, δεν θα ήταν δυνατόν να επιφυλάσσει χειρότερη αντιμετώπιση για την περιοχή, από εκείνην που επεφύλαξε μέχρι σήμερα το ελληνικό κράτος. Και τελικά, «δεν μπορώ να απολογούμαι για πράξεις άλλων, όπως και εάν λέγονται αυτοί, ή όπου και αν ανήκουν». 

Ο κος Κιλτίδης, έδωσε πολύ μεγάλη έμφαση στο γεγονός ότι, αφότου πληροφορήθηκε την διακίνηση της γνωμοδότησης εκ μέρους της Διεύθυνσης Πολιτικής Γης και την σύνταξη των συμβολαίων ανταλλαγής με αντίστοιχο νομικό σκεπτικό (που είχε προηγηθεί), δρομολόγησε τις διαδικασίες κανονικού χαρακτηρισμού της περιοχής εκ μέρους του αρμόδιου δασαρχείου. 

«Αίσθησή μου, είναι ότι καταλάβατε ότι κάνατε “πατάτα” και τρέχατε μετά πραγματικά, με διάφορα έγγραφα να καλύψετε την γκάφα της αποδοχής της γνωμοδότησης» παρατήρησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Δ. Τσιρώνης. «Σοβαρολογείτε; Θα γίνετε υπουργός ή υφυπουργός και θα αγνοήσετε το Νομικό Συμβούλιο;» αντείπε ο κος Κιλτίδης. Η κατηγορούμενη Διευθύντρια Πολιτικής Γης ωστόσο, η κα Μαντέλη, στην κατάθεσή της ανέφερε πως με την ευθύνη της διακίνησης, επιφορτίστηκε από τον ίδιο τον κο Κιλτίδη, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του. 

Συγκεκριμένα, η κα Μαντέλη έχει δηλώσει πως «οι δασικοί υπηρεσιακοί παράγοντες δεν συμφωνούσαν με το περιεχόμενο της γνωμοδότησης. Έγινε σύσκεψη στο γραφείο του κου Κιλτίδη, παρουσία του γενικού γραμματέα κου Σκιαδά (…) Εκεί μας είπε ότι την έκανε αποδεκτή και συζητήσαμε ποιος θα την αποστείλει. Μου είπε εμένα ότι ως συνδιαχειρίστρια θα την έστελνα εγώ…». 

Διαφορετική υπήρξε ωστόσο η εκδοχή του υφυπουργού: «Κατά τη δική σου αρμοδιότητα, της λέω, κόψε το κεφάλι σου. Εμείς δεν έχουμε να κάνουμε σε τίποτα με αυτό το θέμα. Τη γνωμοδότηση τη ζητήσατε εσείς. Από κει και πέρα, κάντε ό,τι νομίζετε εσείς κατά τις αρμοδιότητές σας. Και ουδέποτε την ξαναείδα την κα Μαντέλη εγώ – ουδέποτε! Μια φορά την είδα στη ζωή μου εκείνη την ημέρα. Και αντελήφθην ότι έχει την ιδιορρυθμία, έχει τις εμμονές της και την πολυπραγμοσύνη. Και μάλιστα, η συμπεριφορά μου ήταν άσχημη. Κι έφυγα μέσα από το γραφείο…» ανέφερε ο μάρτυρας. 

«Εάν κάποιος θέλει να σας πιστέψει, θα πει ότι πίσω από τις πλάτες σας, σας έπαιξαν ένα παιχνίδι το μισό υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένου ενδεχομένως και του ίδιου του υπουργού» επανήλθε ο Δ. Τσιρώνης από πλευράς ΠΑΣΟΚ – ενώ ο Θ. Πλεύρης (ΛΑΟΣ) υπήρξε ευνοϊκότερος: «Εάν υπήρχε δική σας εμπλοκή σε αυτή την υπόθεση, θα ήταν πολύ απλό να πιεστεί ένας δασάρχης, να έκανε μία πράξη χαρακτηρισμού δασικής έκτασης και να τελείωνε το θέμα».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε