weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Στήνουν κάλπες για δημοψήφισμα – Ψήφο εμπιστοσύνης ζήτησε ο πρωθυπουργός – «Πάγωσε» την Ευρώπη η πρωτοβουλία Παπανδρέου

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Με μια σειρά κινήσεων που αιφνιδίασαν τους πάντες ο πρωθυπουργός επιχειρεί είτε την αναβαπτισμένη παραμονή του στην εξουσία είτε την ηρωική έξοδο.

Ο κ. Παπανδρέου μιλώντας στην κοινοβουλευτική του ομάδα εξήγγειλε δημοψήφισμα για την απόφαση του κουρέματος του ελληνικού χρέους. Επίσης κίνησε διαδικασία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση του προκειμένου να σταματήσει η αμφισβήτηση του από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Το όλο κλίμα της ομιλίας του ήταν καθαρά προεκλογικό με δριμεία επίθεση σε τράπεζες και ΜΜΕ, πατριωτικές αναφορές και γενικόλογες καταγγελίες για συνομωσίες. Η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού για το δημοψήφισμα δημιούργησε σοβαρά ερωτηματικά τόσο για τα κίνητρα όσο και για τη χρησιμότητα της για τον τόπο.

Παρ’ ότι δεν έγινε δημοψήφισμα ούτε για το πρώτο μνημόνιο, ούτε για το μεσοπρόθεσμο επιλέγεται να γίνει για το «κούρεμα» προκειμένου εάν η κυβέρνηση εξασφαλίσει με αυτό τον εκβιαστικό τρόπο τη συναίνεση των πολιτών να την εμφανίσει ως επιβράβευση του συνόλου της πολιτικής της.

Γι’ αυτό βάζει τον τόπο σε παρατεταμένη περίοδο ακόμη μεγαλύτερης από την ήδη υπάρχουσα αστάθεια ,ρισκάρει την πιθανή απόρριψη της συμφωνίας από το εκλογικό σώμα και στέλνει το μήνυμα προς τράπεζες και επενδυτές που πρέπει να δεχθούν εθελοντικά τη διαγραφή του ελληνικού χρέους ότι η όλη συμφωνία μπορεί να τιναχθεί στον αέρα!

Είναι προφανές ότι πιθανή απόρριψη του από το εκλογικό σώμα θα σημάνει εκλογές και καταστροφικές επιπτώσεις. Ωστόσο πολιτικοί παρατηρητές αποδίδουν την αιφνιδιαστική αυτή απόφαση του πρωθυπουργού και στο σκέλος της συμφωνίας που έχει να κάνει με την εγκατάσταση ξένων τοποτηρητών που θα επιβλέπουν την ελληνική οικονομία. Θεωρείται ότι η παρουσία τους δε θα γίνει εύκολα δεκτή από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εκτός αν υπάρχει απ’ ευθείας λαϊκή έγκριση.

Για το ίδιο το δημοψήφισμα υπάρχουν ανοιχτά και θεσμικά ζητήματα και ουσιαστικό ρόλο θα παίξει πια ο πρόεδρος της Δημοκρατίας που κατά το Σύνταγμα έχει την αρμοδιότητα για την προκήρυξη του.

Οι πρώτες αντιδράσεις τόσο από την τρόικα όσο και από πηγές της γερμανικής κυβέρνησης δεν ήταν θετικές. Δήλωναν άπαντες αιφνιδιασμένοι λέγοντας χαρακτηριστικά ότι κανένας έλληνας αξιωματούχος δεν ενημέρωσε εγκαίρως την Ευρώπη και το ΔΝΤ ότι η συμφωνία της περασμένης Τετάρτης θα πρέπει να εγκριθεί από το εκλογικό σώμα. Όλοι είχαν τη βεβαιότητα και γι’ αυτό έκαναν τη βασανιστική διαδικασία ότι η κυβέρνηση έχει την πλειοψηφία στη Βουλή για να «περάσει» τη σύμβαση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΟΥ NEWSIT ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΡΟΙΚΑΣ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ
 
Άλλωστε όπως πρώτο το Νewsit είχε μεταδώσει την προηγούμενη Τρίτη το πρωί, η τρόικα είχε αντιδράσει αρνητικά στην ανακοίνωση Βενιζέλου για επικύρωση της σύμβασης από τη Βουλή με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών. Πόσο μάλλον για δημοψήφισμα.

Το δημοψήφισμα δεν μπορεί να διεξαχθεί πριν τις αρχές του επομένου Φεβρουαρίου που σημαίνει ότι έως τότε όλα θα είναι «στον αέρα».

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αντέδρασαν έντονα και ζήτησαν την άμεση διεξαγωγή εκλογών. Ήδη ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε και θα δει εσπευσμένα το πρωί τον πρόεδρο της Δημοκρατίας από τον οποίο ζήτησε ήδη πρωτοβουλίες και ο κ. Τσίπρας..

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

Πάντως πρώτος σταθμός όλων των παραπάνω είναι η ψήφος εμπιστοσύνης που ζήτησε ο πρωθυπουργός. Η συζήτηση θα αρχίσει την Τετάρτη και η ψηφοφορία θα γίνει τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ

Χαρακτηριστικό του θρίλερ που θα διαδραματιστεί την Παρασκευή είναι πως λίγη ώρα μετά την ομιλία του κ. Παπανδρέου στην Κοινοβουλευτική ομάδα, ο κυβερνητικός βουλευτής με επιστολή του, του ζητάει να λάβει πρωτοβουλίες για συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας, που ουσιαστικά για πολλούς ερμηνεύεται ως καταψήφιση στην ψηφοφορία για ψήφο εμπιστοσύνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον νόμο για τα δημοψηφίσματα, εάν μία συμφωνία έχει ψηφιστεί σε νόμο, τότε για να είναι δεσμευτικό το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα πρέπει να έχει μετάσχει στη διαδικασία τουλάχιστον το 50% του λαού. Εάν δεν υπάρχει νόμος, τότε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι δεσμευτικό εάν συμμετέχει το 40% του λαού.

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ: ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΠΩΣ

Η πρώτη αντίδραση της Ε.Ε. για το δημοψήφισμα

Μόλις έγινε γνωστό, η Ε.Ε. απάντησε ουδέν σχόλιο τόσο για το δημοψήφισμα όσο και για την ψήφο εμπιστοσύνης. Είμαστε σε επαφές και αναμένουμε επίσημη ενημέρωση από τις ελληνικές αρχές» ήταν η απάντηση της εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Καρολίνας Κότοβα, σε ερώτηση σχετικά με την εξαγγελία του πρωθυπουργού στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ των πρωτοβουλιών του για διεξαγωγή δημοψηφίσματος, αλλά και ανανέωσης της εμπιστοσύνης της Βουλής προς την κυβέρνηση.

Από την πλευρά τους τα ξένα ΜΜΕ εκφράζουν την έκπληξή τους και την βαθιά τους ανησυχία για το δημοψήφισμα στην Ελλάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πώς αντιδρούν τα κόμματα στο δημοψήφισμα – Εκτάκτως ο Σαμαράς στον ΠτΔ

Δημοψήφισμα: Ποιοί θα μπορούν να συμμετέχουν και πώς

#TAGS MM