weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Στις 10:00 συναντώνται οι αρχηγοί – Τι θα πει ο Σαμαράς σε Βενιζέλο και Κουβέλη – Προ των πυλών ο ανασχηματισμός

Στις 10:00 συναντώνται οι αρχηγοί – Τι θα πει ο Σαμαράς σε Βενιζέλο και Κουβέλη – Προ των πυλών ο ανασχηματισμός | Newsit.gr

Ούτε μία ημέρα ανάσα δεν έχει το περιθώριο η ελληνική κυβέρνηση μετά την απόφαση του Eurogroup, καθώς σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα θα πρέπει να γίνει ένα γιγαντιαίο έργο,  κάτι που άλλωστε θα επισημάνει ο πρωθυπουργός την Τετάρτη το μεσημέρι στους υπουργούς του, στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Ο κ. Σαμαράς θα ζητήσει με σαφή και έντονο τρόπο από όλους τους υπουργούς να σηκώσουν πιο πολύ τα μανίκια και να στρωθούν στη δουλειά με προτεραιότητα στον τομέα της ανάπτυξης, αλλά και στην εφαρμογή όλων εκείνων που έχουν ψηφιστεί στο Μεσοπρόθεσμο και φυσικά στον τομέα των μεταρρυθμίσεων.

Το περιθώριο λάθους ή αργοπορίας σε αυτό είναι μηδενικό μιας και στην απόφαση του Eurogroup γίνεται σαφές πως η εποπτεία θα είναι σκληρότατη, ενώ για κάθε μέτρο που δεν θα υλοποιείται θα υπάρχει ένα είδος ποινικής ρήτρας, με βάση την οποία με αυτοματοποιημένο τρόπο θα γίνονται περικοπές από άλλους τομείς της δημόσιας ζωής, όπως συντάξεις και μισθοί ή και απολύσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Αυτό λοιπόν είναι το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης, κάτι που δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της λίστας της διαθεσιμότητας στο δημόσιο, όπου το αρμόδιο υπουργείο αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες για να επιτύχει το έργο του. Άλλωστε είναι χαρακτηριστική η προειδοποίηση του κ. Μανιτάκη ο οποίος δήλωσε πως σε περίπτωση που δεν σταλούν οι λίστες, τότε η τρόικα μπορεί να επανέλθει και να ζητάει κατευθείαν απολύσεις και όχι μετακινήσεις ή διαθεσιμότητα.

ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ

Το Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζει την κρισιμότητα του επόμενου χρονικού διαστήματος και παρά την ικανοποίηση που εκφράστηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό στο διάγγελμά του, ο οποίος έκανε λόγο για νέα αφετηρία, σημειώνουν πως τις επόμενες ημέρες θα κριθούν όλα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ

Το δεύτερο μέτωπο για την κυβέρνηση είναι η ανάκαμψη και η ανάπτυξη, με συνεργάτες του πρωθυπουργού να διαρρέουν πως ήδη έχουν φτάσει στο πρωθυπουργικό γραφείο μήνυματα ιδιωτών, αλλά και ξένων χωρών που εκδηλώνουν ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα. Άλλωστε, όπως φαίνεται από τη διάθεση των συνεργατών του πρωθυπουργού, πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν πως μπορεί να υπάρξει και νέα κίνηση για ελάφρυνση του χρέους στο άμεσο μέλλον, κάτι που άλλωστε αφήνει ανοιχτό και το ανακοινωθέν του Eurogroup.

To τρίτο μέτωπο που έχει η κυβέρνηση είναι να διατηρήσει τη συνοχή της, αλλά και να υπάρξουν παρεμβάσεις για την καλύτερη λειτουργία της κυβέρνησης συνασπισμού. Για το λόγο αυτό στις 10 το πρωί θα γίνει συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τους δύο κυβερνητικούς εταίρους, κ.κ. Βενιζέλο και Κουβέλη, προκειμένου να προχωρήσουν την ιδέα της Επιτροπής Συντονισμού της κυβέρνησης, αλλά και να σχεδιάσουν από κοινού τις επόμενες κινήσεις τους.

Το θέμα του ανασχηματισμού αναμένεται να τεθεί τις επόμενες ημέρες και ενδεχομένως να υπάρξουν και εξελίξεις. Βασική επιδίωξη του πρωθυπουργού είναι ο ανασχηματισμός να γίνει πριν τις γιορτές των Χριστουγέννω, αλλά αφού πρώτα έχει εκταμιευτεί η δόση στις 13 Δεκεμβρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ

#TAGS MM