weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Στις 13:00 η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών – IIF: Κοντά η συμφωνία για το PSI

Είμαστε ένα βήμα πριν την συμφωνία για το PSI, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβερνήσεως και υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος, μετά την συνάντηση που είχε με τους επικεφαλής της τρόικας.

Την επόμενη εβδομάδα θα ολοκληρώσουμε την διαπραγμάτευση, παράλληλα με τις συζητήσεις για την νέα δανειακή σύμβαση , είπε ο υπουργός.

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο υπάρχουν στη διαπραγμάτευση δύο απαράβατες αρχές:

»Η αταλάντευτη υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος όταν αυτό συγκρούεται ή αντισταθμίζεται με ιδιωτικά συμφέροντα, όπως είναι για παράδειγμα τα συμφέροντα των μεγαλομετόχων των τραπεζών».

»Η προστασία του μέλλοντος των παιδιών μας, γιατί πρέπει να ξεπεράσουμε αγκυλώσεις, οι οποίες τελικά στρέφονται εναντίον της νέας γενιάς».

Ο κ. Βενιζέλος, αναφερόμενος στις απαιτήσεις της τρόικας για τον κατώτατο και τον 13ο και 14ο μισθό, επισήμανε ότι »όταν προωθούμε τις διαρθρωτικές αλλαγές και βοηθούμε την ανταγωνιστικότητα, μειώνουμε την πίεση πάνω στους μισθούς, πάνω στους εργαζομένους. Επίσης, να καταλάβουμε πως η αγορά εργασίας δεν περιλαμβάνει μόνο τους εργαζόμενους – και μάλιστα τους προστατευμένους εργαζόμενους όταν πρόκειται για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα- αλλά περιλαμβάνει και τους ανέργους, περιλαμβάνει και τη νέα γενιά. Και αυτό έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία». Παράλληλα, είπε, με τα μέτρα που θα ληφθούν δεν πρέπει να βαθαίνει η ύφεση, αλλά, αντίθετα, πρέπει η ύφεση να περιοριστεί και η οικονομία να βρεθεί πιο κοντά σε αναπτυξιακή τροχιά.

Ο υπουργός, χαρακτηρίζοντας τις επόμενες μέρες καθοριστικές για την επόμενη δεκαετία, ζήτησε »την πραγματική συστράτευση των κομμάτων (που στηρίζουν την κυβέρνηση), των κοινωνικών εταίρων, των συνδικαλιστικών οργανώσεων, των διαμορφωτών της κοινής γνώμης». Διότι, πρόσθεσε ότι »κανείς δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από τον άλλον. Κανένα κόμμα πίσω από άλλο κόμμα, κανένα πολιτικό πρόσωπο πίσω από άλλο πολιτικό πρόσωπο». Επανέλαβε δε την εκπεφρασμένη άποψή του, ότι δεν υπάρχει δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης. »Όποιος μπορεί να «τραγουδήσει» υπέρ της χώρας να έρθει να το κάνει τώρα»

Οι ιδιώτες πιστωτές και η ελληνική κυβέρνηση βρίσκονται «κοντά» στην οριστικοποίηση μιας συμφωνίας για το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων, σύμφωνα με ανακοίνωση του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου (IIF) που σημειώνει ότι αναμένει η συμφωνία να ολοκληρωθεί «την επόμενη εβδομάδα».

Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, την οποία επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, «επιτεύχθηκε νέα πρόοδος» στις συνομιλίες που είχαν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι του IIF με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο.

Όμως η πιο κρίσιμη συνάντηση είναι αυτή που θα έχει ο πρωθυπουργός σήμερα γύρω στις 13:00 με τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς που τον στηρίζουν.

Στη συνάντηση αυτή για άλλη μία φορά ο πρωθυπουργός θα ζητήσει τη δέσμευση των πολιτικών αρχηγών αναφορικά με τη νέα δανειακή σύμβαση και όλα αυτά που απαιτούν οι ελεγκτές της τρόικας ως μέτρα, προκειμένου να δώσουν και εκείνοι το πράσινο φως στη διαδικασία του PSI.

Άλλωστε η τρόικα ξεκαθάρισε με τον πλέον αυστηρό και κατηγορηματικό τρόπο ότι για να πουν «ναι» στη συμφωνία του PSI θα πρέπει η κυβέρνηση να πάρει όλο το σκληρό πακέτο μέτρων και μαζί με όλες τις υπογραφές των τριών πολιτικών αρχηγών.

Σύμφωνα κύκλους του υπουργείου Οικονομικών στη χθεσινή συνάντηση σημειώθηκε «μεγάλη πρόοδος». Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε και το Διεθνές Χρημαπιστωτικό Ινστιτούτο.

Όπως διευκρίνισαν οι πηγές, μετά τη συνάντηση του κ. Νταλάρα με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, η πρόοδος αφορά τεχνικά, νομικά αλλά και σε άλλα ζητήματα.

Οι ίδιοι κύκλοι τόνιζαν πως πρέπει να γίνει πολλή δουλειά «γιατί έχουμε ταυτόχρονα τη διαπραγμάτευση για το νέο πρόγραμμα. Είναι όλα πάρα πολύ πυκνά, δύσκολα και κρίσιμα. Αισιοδοξία υπάρχει γιατί πρέπει να ζήσει η χώρα και να προστατέψουμε τους πολίτες γιατί έχουν υποστεί πολλά».

Για σημαντικά σημεία συναντίληψης επί τεχνικών και νομικών ζητημάτων κάνει λόγο στη δική του ανακοίνωση το IIF.

Aισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας για το PSI εντός των επόμενων ημερών δήλωσε ο Πρωθυπουργός. Σε συνέντευξή του στο Reuters, τόνισε παράλληλα ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για τη νέα σύμβαση το αργότερο έως τα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Ο κ. Παπαδήμος τόνισε ότι η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει, προσθέτοντας ότι η χώρα μας έχει σημειώσει πρόοδο όσον αφορά στις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, με εμφανή αποτελέσματα, αν και όπως παραδέχθηκε, υπάρχουν αποκλίσεις στην εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και να αποχωρήσει απο την κυβέρνηση, εάν δεν υλοποιηθούν κάποια απο τα ζητήματα που έχει θέσει.

Σε δήλωσή του ο κ.Καρατζαφέρης τόνισε:«Aν δε μικρύνουν οι αγκυλώσεις, θα καταστεί δύσκολη η παραμονή μας στην κυβέρνηση»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ

Στο πλαίσιο των κρίσιμων συσκέψεων, την Τρίτη ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας.

Μέσα σε όλα η Τρόικα ζητάει περικοπές σε όλα!

Εκτός όμως των συναντήσεων για το κούρεμα στην Αθήνα είναι και η Τρόικα. Λίγο μετα τις 13:00 ξεκίνησε στο υπουργείο Εργασίας, η νέα συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, με τους εκπροσώπους των δανειστών. Νωρίτερα το πρωί είχε πραγματοποιηθεί η συνάντηση της γενικής γραμματέως του υπουργείου ‘Αννας Στρατινάκη με το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας.

Η διαπραγμάτευση, η οποία δεν φαίνεται να καταλήγει προς το παρόν σε συμφωνία, γίνεται σε βαρύ κλίμα και έχει λάβει δραματικό χαρακτήρα, καθώς η «τρόικα» συνδέει ευθέως την αποδοχή του συνόλου των απαιτήσεών της με την ολοκλήρωση του PSI, την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης και την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Διαβάστε
Απειλεί πάλι ο Καρατζαφέρης να αποχωρήσει απο την κυβέρνηση

Στο στόχαστρο και οι ΔΕΚΟ – Περικοπές μισθών και πάγωμα ωριμάνσεων

Απολύσεις στα υπουργεία για να επιτευχθεί ο στόχος της αποχώρησης 150.000 υπαλλήλων

Η συνέντευξη του Λ. Παπαδήμου στο Reuters

Σήμερα η κρίσιμη σύσκεψη πολιτικών αρχηγών – Θα ζητήσει δεσμεύσεις ο Παπαδήμος για τα μέτρα της τρόικας

Η Γερμανία θέλει εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας σε Ευρωπαίο επίτροπο ως αντάλλαγμα το πακέτο των 130 δισ.

Εκβιάζουν για να κλείσει το PSI ζητώντας σκληρά ανταλλάγματα – Eπιμένουν στην κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού

Μεγάλη πρόοδος για το PSI αλλά οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και το Σάββατο

#TAGS MM