Τρίτη, 23 Απρ.
22oC Αθήνα

Στις Κάννες κρίνονται όλα – Απειλούν με τη δόση, ζητούν να πάρει πίσω το δημοψήφισμα ο Γ. Παπανδρέου

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)
(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)

Με την εντολή… φρέσκια από το Υπουργικό Συμβούλιο τα χαράματα πάει στις Κάννες ο Γ. Παπανδρέου για τη συνάντηση με το “διευθυντήριο” της Ευρώπης, αλλά και την επικεφαλής του ΔΝΤ.

Τα μηνύματα, ξεκάθαρα. Το ΔΝΤ απειλεί ανοιχτά με την έκτη δόση, τα χρήματα δηλαδή που πρέπει να λάβει η Ελλάδα τις επόμενες ημέρες και που εάν δεν μπουν στα ταμεία η χώρα, όπως έλεγε η ίδια η Κυβέρνηση, κηρύσσει στάση πληρωμών στα μέσα του μήνα.

Το απόγευμα Μέρκελ-Σαρκοζί-Μπαρόζο-Ρομπάι και Λαγκάρντ έχουν συνάντηση. Το μενού περιλαμβάνει ουσιαστικά μόνο την Ελλάδα. Αμέσως μετά την κλειστή αυτή σύσκεψη έχει προσκληθεί να συναντηθεί μαζί τους ο Γ. Παπανδρέου. Πρόσκληση που ήρθε μετά την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος.

Δεν πρόκειται για πρόσκληση, αλλά για κλήση να δοθούν εξηγήσεις μετά το χάος που προκάλεσε το δημοψήφισμα στις αγορές αλλά και σε επίπεδο πολιτικής καθώς απειλεί να τυνάξει στον αέρα τη συμφωνία της περασμένης Συνόδου Κορυφής με την οποία οι Ευρωπαίοι ηγέτες πήγαιναν στη Σύνοδο του G20.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, οι Ευρωπαίοι ηγέτες που θα συναντηθούν το βράδυ με τον Γιώργο Παπανδρέου στις Κάννες θα διαμηνύσουν στην Ελλάδα ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τη μείωση των ελλειμμάτων που προβλέπει το σχέδιο διάσωσης.

“Το να δίδεται ο λόγος στους ανθρώπους είναι πάντα νόμιμο, αλλά η αλληλεγγύη όλων των χωρών της ζώνης του ευρώ δεν μπορεί να ασκηθεί αν η κάθε μία δεν συναινέσει στις αναγκαίες προσπάθειες”, είπε ο Γάλλος πρόεδρος, εκφράζοντας εμμέσως πλην σαφώς τη δυσαρέσκιά του.
Την ίδια ώρα ο Λευκός Οίκος εμφανώς ενοχλημένος από την αδυναμία της Ευρώπης να βρει μια γραμμή έστειλε το μήνυμα να δοθεί τώρα λύση για την Ελλάδα, ενώ εδώ δεν είναι διόλου τυχαία η στάση του ΔΝΤ.

Το ΔΝΤ θεωρεί πως η απόφαση του κ. Παπανδρέου δημιουργεί σοβαρά τεχνικά προβλήματα τόσο για την εκταμίευση της έκτης δόσης που είχε προσδιοριστεί για τα μέσα Νοεμβρίου όσο και για την έναρξη των συζητήσεων για την υλοποίηση του νέου προγράμματος και την εκταμίευση της πρώτης δόσης του νέου προγράμματος

Διαβάστε επίσης:
Δημοψήφισμα μετά την επικύρωση της συμφωνίας των Βρυξελλών – «Ομοφωνία» με… τέσσερις διαφωνούντες στο υπουργικό

Το δημοψήφισμα τινάζει στον αέρα την 6η δόση – ΔΝΤ και Σαρκοζί έξαλλοι με τον Παπανδρέου

Μίνι Σύνοδος Κορυφής αύριο στις Κάννες για την Ελλάδα! – Καλούν τον Γιώργο για εξηγήσεις οι G20

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε