Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Στο Ευρώ έστω και με νέες θυσίες επιμένουν οι Έλληνες

Στο Ευρώ έστω και με νέες θυσίες επιμένουν οι Έλληνες

Η δημοσκόπηση της ALCO για το newsit έγινε σε μια «καυτή» χρονική στιγμή την ώρα δηλαδή που ο πρωθυπουργός διαπραγματευόταν προσωπικά τη συμφωνία με τους δανειστές.

Άρα οι απαντήσεις δίνονται εν θερμώ και έτσι πρέπει να αξιολογηθούν.
Όμως ακόμη και αυτή την κρίσιμη στιγμή ένα μήνυμα παραμένει ξεκάθαρο. Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων επιθυμεί την παραμονή της χώρας στο ευρώ και ζητά από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε συμφωνία και όχι σε ρήξη. Μια συμφωνία που την επιθυμεί ακόμη κι αν σημαίνει μη τήρηση προεκλογικών δεσμεύσεων. Βεβαίως αυτή τη μη τήρηση θα τη χρεώσει πολιτικά αλλά τώρα ιεραρχεί ως σημαντικότερη την παραμονή στο ευρώ. Και επειδή αισθάνεται κίνδυνο γι’ αυτήν αμφισβητεί την έως τώρα τακτική της διαπραγμάτευσης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να κυριαρχεί στο πολιτικό σκηνικό αλλά η απήχηση του παρουσιάζει ελαφριά κάμψη για δύο λόγους. Πρώτον γιατί σταματά η διαρροή ψηφοφόρων της ΝΔ προς αυτόν αλλά και γιατί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αυξάνει τη συσπείρωση του.
Τα παραπάνω αποτελούν δείγματα πρωίμου και μάλλον προώρου τέλους της μετεκλογικής δυναμικής που παρουσιάζει το κόμμα που επικρατεί κάθε φορά στις εκλογές.
Το εκλογικό σώμα αρχίζει ξανά να «ψάχνεται». Έχει ερωτηματικά για την αποτελεσματικότητα και τη συνέπεια των προεκλογικών υποσχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν αποσύρει ακόμη την εμπιστοσύνη του αφού εξακολουθει να μη βλέπει ως διέξοδο τη ΝΔ.
Τηρεί στάση «κριτικής αναμονής» που μοιάζει όμως να έχει βραχύ ορίζοντα.
Ωστόσο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αυξάνει τη συσπείρωση των ψηφοφόρων του και εμφανίζει ίχνη ανασυγκρότησης. Προφανώς όμως χρειάζεται ενα νέο αφήγημα προς την κοινωνία το οποίο ακόμη δεν έχει διαμορφώσει.
Τα ευρήματα αυτά είναι μείζονος σημασίας σε αυτή την κομβική στιγμή που πρέπει να ληφθούν καθοριστικές αποφάσεις. Δείχνουν με ξεκάθαρο τρόπο τη βούληση της πλειοψηφίας των πολιτών και τη θέση που επιθυμούν για την Ελλαδα.

Νίκος Ευαγγελάτος

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε