Σάββατο, 20 Απρ.
11oC Αθήνα

Στο… “μαντρί” οι βουλευτές, άλλους θα φάει ο “λύκος”.Ιδού τα μέτρα 77 δισ. ευρώ

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)
(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)

“Ναι, σε όλα” θέλει ο Γ. Παπανδρέου και θα το απαιτήσει από τους βουλευτές. Υπουργικό Συμβούλιο, Κοινοβουλευτική Ομάδα και Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος συνεδριάζουν “απανωτά” αύριο σε μια άνευ προηγουμένου προσπάθεια… συσπείρωσης.

Το “μάντρωμα” είναι μια επιχείρηση περιορισμού των αντιδράσεων εντός των τειχών, χωρίς επικοινωνιακές απώλειες και για να αποφευχθούν νέα πισωγυρίσματα σε νομοσχέδια και τροπολογίες που έχουν γίνει… κανόνας τον τελευταίο χρόνο. Ο στόχος είναι χωρίς ουσιαστικά να ανακοινωθεί τίποτε συγκεκριμένο καθώς η εξειδίκευση των μέτρων πάει για μέσα Μάη να “αποσπαστεί” η συγκατάθεση των βουλευτών που θα κληθούν να τα ψηφίσουν αρχές Ιούνη.

Κάπως έτσι εξηγείται και η συνεδρίαση για πρώτη φορά της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στα γραφεία του κόμματος έτσι ώστε ο… καυγάς να μείνει μέσα στο… σπίτι.

Ποια είναι όμως τα μέτρα που θα “περάσουν” μέσα στον επόμενο μήνα και θα ψηφιστούν αρχές Ιουνίου, όταν ο πολύς κ. Σόιμπλε λέει πως αν δεν ικανοποιηθεί η τρόικα είναι πιθανή η αναδιάρθρωση;

Μέτρα 77 δισεκατομμυρίων

Από εφέτος ως το τέλος του 2013 θα γίνει εκποίηση κρατικής περιουσίας ύψους 15 δισεκατομμυρίων.
Προς εκποίηση εφέτος είναι το 20 με 25% του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος. Σειρά παίρνουν τα βαριά χαρτιά όπως ο ΟΤΕ και ο ΟΠΑΠ μαζί με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τα Κρατικά Λαχεία.
Το 2011 είναι η χρονιά για την “αξιοποίηση” των αεροδρομίων, της Εγνατίας Οδού, της ΔΕΠΑ, των Αμυντικών Συστημάτων και μιας σειράς ακινήτων με πρώτα αυτά των Ασφαλιστικών Ταμείων.
Θα ακολουθήσει από το 2012 ως το 2015 ένα πρόγραμμα εκποιήσεων μαμούθ ύψους 35 δισεκατομμυρίων το οποίο όμως δεν έχει καθοριστεί τι θα περιλαμβάνει.
Κανείς δεν γνωρίζει βέβαια αν τα έσοδα θα είναι αυτά που περιμένει η κυβέρνηση. Το μόνο βέβαιο είναι ότι παράλληλα θα τρέχουν άλλα δύο προγράμματα.
Θα περικοπούν δαπάνες ύψους 14 δισεκατομμυρίων, ενώ θα πρέπει να αυξηθούν και κατά 9 δισεκατομμύρια τα έσοδα. Μονάχα εφέτος θα πρέπει να εξοικονομηθούν από “έκτακτα” μέτρα άλλα 4 δισ.
Ψηλά στη λίστα για περικοπές είναι τα υπουργεία Υγείας και Παιδείας και Εργασίας
Μονόδρομος είναι οι νέες μειώσεις μισθών στο Δημόσιο που δεν περιλαμβάνει μόνο το ενιαίο μισθολόγιο. Υπάρχουν ακόμη και προτάσεις για άρση μονιμότητας σε υπαλλήλους ΔΕΚΟ και Δημόσιων Οργανισμών
Ταυτόχρονα θα αλλάξει το φορολογικό τοπίο με κατάργηση μιας σειράς φοροαπαλλαγών.

Διαβάστε επίσης:
Μήνας Γολγοθάς για το ΠΑΣΟΚ και τους πολίτες – Σε πανικό η κυβέρνηση για τα 23 δισ. ευρώ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε