Πέμπτη, 25 Απρ.
17oC Αθήνα

Στο υπουργικό το νέο φορολογικό: Στη φόρα τα ονόματα όσων συλλαμβάνονται και όσων χρωστούν πάνω από 150.000 ευρώ

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)

Κλειδώνουν σήμερα τα οριστικά μέτρα κατά της φοροδιαφυγής στο Υπουργικό Συμβούλιο. Το υπουργείο έχει καταλήξει σε μέτρα όπως η δημοσιοποίηση λίστας φοροφυγάδων, ο ορισμός οικονομικού εισαγγελέα και η εφαρμογή αυτόφωρης διαδικασίας σε περιπτώσεις φοροδιαφυγής από ΦΠΑ.

Σύμφωνα με τις προθέσεις της Κυβέρνησης πλέον όσοι χρωστούν πάνω από 75.000 ευρώ θα παραπέμπονται με τη διαδικασία του αυτοφώρου ακόμη και πέντε χρόνια μετά την τέλεση του αδικήματος, ενώ το ίδιο θα ισχύει και για όσους χρωστούν έως 75.000 ευρώ, αλλά η διαδικασία του αυτοφώρου θα κινείται ως 20 μήνες από την τέλεση του αδικήματος.

Παράλληλα γίνεται πιο δύσκολη η προσφυγή στη δικαιοσύνη καθώς όποιος το επιθυμεί θα πρέπει πρώτα να πληρώσει το 50% των προστίμων ή των φόρων που του έχουν επιβληθεί και μετά να κινηθεί νομικά.

Η μετατροπή ή αναστολή ποινής που έχει επιβληθεί θα γίνεται μόνο εφόσον όποιος έχει καταδικαστεί εξοφλήσει τα όποια χρέη έχει.

Για της εταιρείες (όχι για τα φυσικά πρόσωπα) προβλέπεται και διαπόμπευση με δημοσιοποίηση των στοιχείων εφόσον δεν πληρώνουν τα χρωστούμενα για τουλάχιστον έναν χρόνο και εφόσον τα ποσά είναι μεγαλύτερα από 150.000.

Ακόμη στη νομοθετική παρέμβαση θα περιλαμβάνονται και διατάξεις όπως η μείωση του συντελεστή των νομικών προσώπων από 24% σε 20% για τα κέρδη που δεν διανέμονται, καθώς και άλλες διορθωτικές και συμπληρωματικές διατάξεις που βελτιώνουν το ισχύον σύστημα.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε