Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Στουρνάρας: Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, τη Δευτέρα περιμένουμε πολιτική δήλωση – Ευρωπαίος αξιωματούχος: Θα χρειαστεί και άλλο Eurogroup!

Στουρνάρας: Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, τη Δευτέρα περιμένουμε πολιτική δήλωση – Ευρωπαίος αξιωματούχος: Θα χρειαστεί και άλλο Eurogroup!

– Reuters: Απίθανο να ληφθεί απόφαση για την δόση την Δευτέρα
– Καθυστερεί η τρόικα την έκθεση ζητώντας… μετάφραση των μέτρων
– Δεν “κουρεύει” τα ομόλογα η ΕΚΤ για να μην χάσει κέρδη
– Τοκογλυφικά παιχνίδια Γερμανίας – ΔΝΤ – ΕΚΤ
– Στουρνάρας:“Eμείς προσπαθούμε δημιουργικά να συμμετάσχουμε στη συζήτηση αυτή”

Δεν απάντησε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας εάν υπάρχει καθυστέρηση της δόσης. Ουσιαστικά όμως λέγοντας πως η χώρα περιμένει μια πολιτική δήλωση από το eurogroup της Δευτέρας εμμέσως πλην σαφώς επιβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει απόφαση για εκταμίευση της δόσης.
Φάνηκε μάλιστα πως το πρόβλημα, όπως ομολογείται από όλους είναι πως πλέον το θέμα της δόσης έχει συνδεθεί με τη βιωσιμότητα του χρέους και τον τρόπο που θα καλυφθεί το κόστος της χρηματοδότησης.
Ο κ. Στουρνάρας μετά τη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου δήλωσε πως “εμείς προσπαθούμε δημιουργικά να συμμετάσχουμε στη συζήτηση αυτή” τονίζοντας ότι δεν απαιτείται κάτι επιπλέον από τη χώρα μας.

Με τον τρόπο αυτό φαίνεται όμως ότι η συζήτηση ξεκίνησε και ότι η Ελλάδα μάλλον απλά παρακολουθεί τις διαμάχες μεταξύ ΔΝΤ, ΕΚΤ και εταίρων για το πως θα καλυφθεί το ποσό που απαιτείται.

Όλος ο διάλογος Στουρνάρα – δημοσιογράφων

Ιωάννης Στουρνάρας: Συζητήσαμε για το Eurogroup της Δευτέρας, όπου θέλω να σας πω ότι ουδείς λόγος ανησυχίας υπάρχει. Η Ελλάδα κάνει αυτό που πρέπει να κάνει και να είστε σίγουροι ότι και η Ευρώπη θα κάνει, αυτό που πρέπει να κάνει και η δόση θα εκταμιευτεί.
Δημοσιογράφος: Να ρωτήσω. Τις δηλώσεις, όπως του κ. Σόιμπλε, πως τις ερμηνεύει το Μέγαρο Μαξίμου και πως η Ελληνική Κυβέρνηση;
Ιωάννης Στουρνάρας: Κοιτάξτε. Εδώ υπάρχει ένα ζήτημα που έχει να κάνει με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, που υπάρχουν διαφορετικές απόψεις μεταξύ των πιστωτών μας, αλλά εδώ δεν είναι κάτι που ζητάνε από εμάς. Εμείς προσπαθούμε να συμμετάσχουμε δημιουργικά στη συζήτηση αυτή και να κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε.
Δημοσιογράφος: Επειδή ακούγονται πολλά, ακόμα και για καθυστέρηση της δόσης, ακόμα και να πάει με το νέο έτος, τι έχετε να πείτε γι’ αυτό;
Ιωάννης Στουρνάρας: Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.
Δημοσιογράφος: Περίπτωση τμηματικής καταβολής υπάρχει;
Ιωάννης Στουρνάρας: Δεν υπάρχει περίπτωση ανησυχίας.
Δημοσιογράφος: Τη δόση θα την πάρουμε ολόκληρη, δηλαδή;
Ιωάννης Στουρνάρας: Τη Δευτέρα περιμένουμε μία πολιτική δήλωση.

Νωρίτερα πάντως, ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος διέρρευσε ανώνυμα πως:

– Είναι ουσιαστικά μηδαμινές οι πιθανότητες να αποφασίσει το Eurogroup της Δευτέρας, την εκταμίευση της δόσης προς την χώρα μας.

– Θα χρειαστεί και νέα συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για την δόση μαμούθ που περιμένει με αγωνία η Ελλάδα.

– Όλες οι εκτιμήσεις της τρόικας συνηγορούν ότι θα χρειαστούν άλλα δύο χρόνια μέχρι την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος.

«Υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα ενός δεύτερου γύρου συνομιλιών για την οριστικοποίηση του ζητήματος», πρόσθεσε.

Ο αξιωματούχος είπε ακόμη ότι οι υπουργοί γνωρίζουν πόσο ανάγκη έχει η χώρα τα χρήματα ενόψει της λήξης ομολόγων στις 16 Νοεμβρίου και θα το λάβουν αυτό υπόψη τους στις συνομιλίες. Ωστόσο, η έκθεση για τη βιωσιμότητα του χρέους δεν είναι ακόμη έτοιμη και είναι απαραίτητη για να ληφθεί η απόφαση σχετικά με την εκταμίευση της δόσης.

Διαβάστε επίσης:

Παίζουν τις καθυστερήσεις για την δόση με αστείες δικαιολογίες – Σαμαράς και Στουρνάρας από Δευτέρα στις Βρυξέλλες

”Σπρώχνουν την Ελλάδα σε χρεοκοπία την επόμενη εβδομάδα”

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε