weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Στουρνάρας: Έκανε υποχωρήσεις τη νύχτα η τρόικα και καταλήξαμε σε συμφωνία – ΔΗΜΑΡ: «Τις τελικές αποφάσεις θα τις λάβει η Βουλή»

«Τα πάντα έχουν τελειώσει. Το πακέτο έχει κλείσει», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών στους δημοσιογράφους στην Βουλή.
Mάλιστα όταν ρωτήθηκε αν θα γίνει σήμερα νεα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών είπε: «Δεν βλέπω τον λόγο. Το πακέτο έχει κλείσει. Τα μέτρα πρέπει να ψηφιστούν ως τις 12 Νοεμβρίου, γιατί αλλιώς δεν παίρνουμε τα λεφτά.»

Όπως είπε, την άλλη εβδομάδα τα μέτρα θα έρθουν με την μορφή του κατεπείγοντος στην Βουλή σε 2 νομοσχέδια:

Η μια θα είναι ο προϋπολογισμός με τα δημοσιονομικά και στην άλλη τα διαρθρωτικά (όπου εκεί θα συμπεριλαμβάνονται και τα εργασιακά).

Όπως είπε ο κ. Στουρνάρας, όλο το βράδυ μιλούσε με την τρόικα και προέκυψαν 2 νεα στοιχεία:

1) η τρόικα δέχθηκε να ανέβει η αποζημίωση απόλυσης στα 2.000 ευρώ για όσους εργάζονται πάνω από 16 χρόνια
Με βάση τα όσα είχαν γίνει μέχρι σήμερα γνωστά, για τα πρώτα 16 χρόνια εργασίας η αποζημίωση διατηρείτο ως έχει και δίνονται 12 μισθοί. Για τα υπόλοιπα έτη -μέχρι τα 28- οι παλαιοί εργαζόμενοι θα έπαιρναν αποζημίωση επιπλέον έως και 12 μισθούς με πλαφόν, ωστόσο, τα 1.800 ευρώ. Τώρα η τρόικα δέχεται το πλαφόν αυτό να αυξηθεί στις 2.000 ευρώ

2) ο χρόνος προειδοποίησης από τους 6 μήνες που είναι σήμερα τελικά κλείδωσε στους 4 μήνες, από τους 3 που ήθελε η τρόικα

«Σήμερα πετύχαμε την επιμήκυνση»

Νωρίτερα, μιλώντας προς τους βουλευτές, ο κ. Στουρνάρας εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος και για τον στόχο της παράτασης της δημοσιονομικής προσαρμογής λέγοντας: «Σήμερα πετύχαμε την επιμήκυνση»

Ο κ.Στουρνάρας ενημέρωσε το Νίκο Μπίστη για τις εξελίξεις και ο Γιάννης Βρούτσης τον Φώτη Κουβέλη. Ωστόσο μυστήριο παραμένει ακόμα η απάντηση της ΔΗΜΑΡ.

Βέβαια, αν σκεφτεί κανείς ότι λίγες ώρες νωρίτερα ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος Σπύρος Λυκούδης είπε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα πως εύχεται “να έρθουν τα εργασιακά στη Βουλή ως ξεχωριστό άρθρο και όχι ως ενιαίο νομοσχέδιο”, μάλλον η υπόθεση θα έχει αίσιο τέλος.

Δηλαδή θα δοθεί η ευκαιρία στη ΔΗΜΑΡ να ψηφίσει τα υπόλοιπα μέτρα χωρίς να μπλοκάρει την ψηφοφορία.

Όπως τόνισε μάλιστα ο κ. Λυκούδης “Θέλουμε να πετύχει η κυβέρνηση, αλλά ζητάμε και το σεβασμό στις δικές μας ευαισθησίες”.

“Δεν θέλουμε να υπάρξει κυβερνητική κρίση” επισήμανε ο κ. Λυκούδης και απαντώντας στο “όσοι το τολμήσουν” του Αντώνη Σαμαρά ανέφερε χαρακτηριστικά:
“Εμείς τολμήσαμε τα ατόλμητα. Δεν μπορεί κάποιος να πει ότι η Δημοκρατική Αριστερά δεν σκέφτεται το καλό της χώρας”

Η νέα συμβιβαστική πρόταση για τις αποζημιώσεις βρίσκεται στο μικροσκόπιο της ΔΗΜΑΡ.

Για την πρόταση αυτή ενημερώθηκαν από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, οι στενοί συνεργάτες του Φώτη Κουβέλη Δημήτρης Χατζησωκράτης και Σάκης Παπαθανασίου , οι οποίοι εξετάζουν όλες τις πτυχές και συνέπειες της συμβιβαστικής πρότασης για να καθοριστεί η τελική απάντηση της ΔΗΜΑΡ. Επιπλέον ο υπουργός Οικονομικών συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Νίκο Μπίστη για όλες τις παραμέτρους της διαπραγμάτευσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

“Ξεχωριστό άρθρο” θέλει τα εργασιακά η ΔΗΜΑΡ – Ψάχνουν λύση στο παρά πέντε – Μετά την τηλεδιάσκεψη με την τρόικα η συνάντηση των τριών αρχηγών

Ψάχνουν λύση για να φτάσουμε σε νεα σύσκεψη αρχηγών – Σαμαράς – Βενιζέλος και Κουβέλης σε συνεχή επαφή Αυτό είναι το non paper με τις 6 απαιτήσεις των Γερμανών

Δημόσιο: 5.000 απολύσεις φέτος – 20.000 το 2013!

Πλαφόν 1.900 ευρώ στους μισθούς ΔΕΚΟ – 15% ο φόρος καταθέσεων – Όλα τα μέτρα

#TAGS MM