Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Στουρνάρας: “Έννομη τάξη δεν έχουμε με εξαιρέσεις”

Στουρνάρας: “Έννομη τάξη δεν έχουμε με εξαιρέσεις”

Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Στουρνάρας στην ομιλία του στην Βουλή αναφέρθηκε σε δύο, όπως τόνισε, βασικές αρχές που προσβεύει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Πρώτων θα συμβάλλει στη διάσωση της χώρας και δεύτερον ότι δεν μπορεί να συμβάλλει στην διατήρηση της έννομης τάξης με εξαιρέσεις.

Ανέφερε χαρακτηριστικά : “Η πρώτη αρχή είναι ότι όλοι μας οφείλουμε να συμβάλουμε στη διάσωση της χώρας μας, βάσει των δυνατοτήτων μας. Αν κάποιοι μέχρι τώρα απέφυγαν να συνεισφέρουν το μερίδιο τους, σήμερα θα πρέπει να το κάνουν έστω και με καθυστέρηση. Διαφορετικά, δεν μπορούμε να μιλάμε για εθνική προσπάθεια. Η δεύτερη αρχή είναι ότι δεν μπορούμε να διατηρούμε πλέον στην ελληνική έννομη τάξη, εξαιρέσεις, αποκλίσεις, προνόμια και κακώς εννοούμενα κεκτημένα δικαιώματα.”

Αναφέρθηκε με ένταση στο λόγο του στον ΕΟΠΠΥ τονίζοντας ότι η ισότητα της κοινωνίας για την οποία μιλάμε ξεκινάει από το χώρο της Υγείας. Η αναφορά του είναι ενδεικτική και είχε συγκεκριμένους αποδέκτες : “Η ένταξη στον ΕΟΠΥΥ όλων των ταμείων πρωτοβάθμιας υγείας είναι για μένα όρος εκ των ων ουκ άνευ.”

Το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016, όπως είπε, στοχεύει στην απεικόνιση της δημοσιονομικής στρατηγικής της Γενικής Κυβέρνησης, ως ενιαίο σύνολο, με πολυετή ορίζοντα.
Παρουσιάζονται τα δημοσιονομικά όρια και δεσμεύσεις, που έχουν αναληφθεί για την περίοδο 2013-2016 και περιγράφονται οι βασικές πολιτικές κατευθύνσεις και προτεραιότητες, βάσει των οποίων κατατέθηκε και ο Προϋπολογισμός του έτους 2013.
Ο κ. Στουρνάρας μίλησε για μια οικονομική πολιτική που επιδιώκει τέσσερις βασικούς στόχους:
1. Την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και τη μελλοντική παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ,
2. Τη δημιουργία και διατήρηση υψηλών ρυθμών ανάπτυξης,
3. Τη δημιουργία συνθηκών δημοσιονομικής σταθερότητας και
4. Τη διασφάλιση ενός βιώσιμου χρηματοοικονομικού – τραπεζικού συστήματος.

Δέσμευσή της κυβέρνησης σύμφωνα με την τοποθέτηση του Υπουργού Οικονομικών είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στο 4,5% του ΑΕΠ το 2016, μετά την ευόδωση της προσπάθειας για την επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής σε τέσσερα έτη, αντί για 2.
Αυτή είναι βασική προυπόθεση για να έρθει το χρέος σε μία βιώσιμη τροχιά, υποστήριξε και τόνισε :
“Το παρόν νομοσχέδιο δεν αποτελεί απλά μια συλλογή των δεσμεύσεων της Ελληνικής Πολιτείας προς τους πιστωτές της. Περιλαμβάνει ένα μείγμα πολιτικής που αντιμετωπίζει μια σειρά από στρεβλώσεις της Ελληνικής Οικονομίας, με στόχο να απελευθερωθούν οι πιο παραγωγικές δυνάμεις της χώρας.”

Η χώρα, είπε, βιώνει εκτός από τη δημοσιονομική και μια κρίση παραγωγικού μοντέλου, η μονομέρεια του οποίου ήταν και η αιτία που αυτό κατέρρευσε με αποτέλεσμα η Ελλάδα να απωλέσει συγκριτικά πλεονεκτήματα. «Η αναζήτηση νέου παραγωγικού προτύπου είναι το σημείο σύγκλισης των κυβερνητικών εταίρων που ανέλαβαν να στηρίξουν τη χώρα», είπε ο κ. Στουρνάρας υπογραμμίζοντας την ανάγκη για την επιστροφή στη βιώσιμη ανάπτυξη με τη διαμόρφωση των κατάλληλων προϋποθέσεων και περιβάλλοντος ελκυστικού για επενδύσεις. Βασικοί μοχλοί θα είναι όχι μόνο το ΕΣΠΑ και ο αναπτυξιακός νόμος αλλά και ο ιδιωτικός τομέας η συμβολή του οποίου θα είναι σημαντική.

Ο κ. Στουρνάρας αναφερόμενος στα εμβάσματα στο εξωτερικό ενημέρωσε ότι το επόμενο διάστημα θα σταλούν τα πρώτα σημειώματα από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Παράλληλα αξιοποίησε την ευκαιρία προκειμένου να επισημάνει ότι αν επιστρέψουν καταθέσεις που έφυγαν μέσα στην κρίση, τότε η οξεία ύφεση μπορεί να μετατραπεί σε ανάπτυξη.

«Το νομοσχέδιο επιβεβαιώνει ότι η χώρα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στο πλαίσιο του χρηματοδοτικού προγράμματος και ότι θα προχωρήσει σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν καθυστερήσει για την ανάπτυξη», είπε ο κ. Στουρνάρας και πρόσθεσε «η Βουλή θα λάβει σε λίγο αποφάσεις που έχουν κόστος για κάθε έναν από εμάς. Κανείς μας όμως δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια μπροστά στην αγωνία ενός λαού που δοκιμάζεται. Αναμένουμε όμως και από την Ευρώπη, από αύριο κιόλας να δείξει την αλληλεγγύη της σε ένα κράτος που βιώνει μια βίαιη δημοσιονομική προσαρμογή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μέρκελ : “Δεν γίνεται σε κάθε ιδιωτικοποίηση να απεργούν οι…

Με 10 λεπτά απεργία αποσύρθηκε η προσθήκη για τους υπαλλήλους…

Ο πρωθυπουργός στο βήμα της Βουλής: “Δεν μπορέσαμε ακόμα να δώσουμε ανάσα στα χαμηλά εισοδήματα”

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε