Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

Στουρνάρας: “Θα στείλω στη Βουλή τους 54.246 που έβγαλαν δισεκατομμύρια έξω”

Στουρνάρας: “Θα στείλω στη Βουλή τους 54.246 που έβγαλαν δισεκατομμύρια έξω”

– Τα φυσικά αυτά πρόσωπα έχουν βγάλει χρήματα στο εξωτερικό άνω των 100.000 ευρώ
– Από το 2009 έως σήμερα έχουν βγάλει στο εξωτερικό 22.209.295.375 ευρώ
– Από τον αριθμό αυτό πρέπει να διερευνηθεί ποιός έχει ενεργήσει παράνομα
– Η κυβέρνηση σχεδίαζε να φορολογήσει με 45% όλα αυτά τα κεφάλαια που βγήκαν στο εξωτερικό

Την πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών να αποστείλει αμέσως στη Βουλή στοιχεία που μπορεί να συμβάλλουν στη διαφάνεια της δημόσιας και πολιτικής ζωής αν διαπιστωθεί ότι υπήρξαν πρόσωπα που ενήργησαν παράνομα, δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας σε έγγραφο-άπαντησή του στο αίτημα να διαβιβαστεί στη Βουλή ο κατάλογος με τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που μετέφεραν στο εξωτερικό, από το 2009 έως σήμερα, ποσό συνολικό μεγαλύτερο των 100. 000 ευρώ.

«Το θέμα είναι υπό διερεύνηση. Εφόσον στο μέλλον, κατά την πρόοδο των φορολογικών ελέγχων, διαπιστωθεί ότι υπάρχουν πρόσωπα που ενήργησαν κατά παράβαση της φορολογικής νομοθεσίας και εφόσον η δημοσιοποίησή τους, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, εξυπηρετεί τη διαφάνεια της δημόσιας πολιτικής ζωής, το υπουργείο Οικονομικών, με την επιφύλαξη της ισχύουσας νομοθεσίας και σε συνεργασία με τις δικαστικές αρχές προτίθεται να καταθέσει αμελλητί τα στοιχεία στη Βουλή» αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών προς απάντηση ερώτησης και αίτησης κατάθεσης εγγράφων που είχαν καταθέσει οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης και Αθανάσιος Πετράκος.

Στο έγγραφό του ο υπουργός Οικονομικών ενημερώνει τους βουλευτές ότι η Τράπεζα της Ελλάδος διαβίβασε στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων στοιχεία για 54.246 φυσικά πρόσωπα τα οποία κατά τα έτη 2009-2012 εξήγαγαν συνολικά πάνω από 22.209.295.375 ευρώ και το καθένα από αυτά πάνω από 100.000 ευρώ.
 
«Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων απέστειλε προς το ΣΔΟΕ και τη Γενική Διεύθυνση Φορολογικών Ελέγχων ένα ηλεκτρονικό αρχείο, στο οποίο περιλαμβάνονται πρόσωπα, τα οποία εξήγαγαν χρήματα στην αλλοδαπή με σκοπό τη διενέργεια ελέγχων στα πρόσωπα αυτά, αναφορικά με το αν είχαν τη δυνατότητα, λαμβανομένων υπόψη των δηλωθέντων εισοδημάτων τους, να εξάγουν στο εξωτερικό τα συγκεκριμένα χρήματα», αναφέρει επίσης ο κ. Στουρνάρας και ενημερώνει ταυτόχρονα ότι «τα συγκεκριμένα ηλεκτρονικά αρχεία έχουν διαβιβαστεί στην Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής του ΣΔΟΕ και στη Γενική Διεύθυνση Φορολογικών Ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών».

Οι δύο υπηρεσίες επεξεργάζονται, από κοινού, τα στοιχεία σε σχέση με τα δηλωθέντα εισοδήματα, αναφέρει ακόμη ο υπουργός, και τα σχετικά ευρήματα του ελέγχου θα διαβιβαστούν προς τα αρμόδια όργανα, προκειμένου να επιβληθούν οι προβλεπόμενες από την κείμενη νομοθεσία κυρώσεις, όπως είναι η απόδοση στο Δημόσιο φόρων και προσαυξήσεων, που αναλογούν στα μη δηλωθέντα ποσά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Διαβάστε και κλάψτε – Φτωχοί στην Ελλάδα, εκατομμυριούχοι στο εξωτερικό! – Λίστα με παραδείγματα

45% φόρο θα πληρώσουν όσοι έστειλαν “μαύρα” στο εξωτερικό – Καλούνται για νέα δήλωση στην εφορία

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε