Πέμπτη, 28 Μαρ.
24oC Αθήνα

Στουρνάρας – τρόικα: Το… έληξαν νωρίτερα υπό το φόβο των Αγανακτισμένων!

Στουρνάρας – τρόικα: Το… έληξαν νωρίτερα υπό το φόβο των Αγανακτισμένων!

Σχεδόν δυο ώρες διήρκεσε η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα με τους επικεφαλής του κλιμάκιου της τρόικας.

Σύμφωνα με πληροφορίες η συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών τελείωσε… νωρίτερα εξαιτίας της συγκέντρωσης των Αγανακτισμένων στο Σύνταγμα. Η παρουσία της τρόικας στο υπουργείο ήταν γνωστή και αποφασίστηκε να αποχωρήσουν νωρίτερα υπό των… Ιουδαίνων.

«Δεν καταλήξαμε σήμερα σε τίποτα», δήλωσε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών σύμφωνα με το Capital, εξηγώντας πως δεν έχει κλείσει κανένα από τα ανοιχτά μέτωπα. Σύμφωνα με τον ίδιο, η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα. «Αντιλαμβάνονται τα επιχειρήματά μας», είπε.

Οι δύο πλευρές, σύμφωνα με τη ίδια πηγή, συμφώνησαν τις επόμενες δυο ημέρες να υπάρξει επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων με τα αρμόδια υπουργεία (Εργασίας, Ανάπτυξης, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εσωτερικών) ώστε να αρχίσουν να κλείνουν επιμέρους μέτωπα.

Αν αυτό γίνει, τότε θα «κλειστεί» και το ραντεβού με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά. Η συνάντηση θα γίνει το αργότερο έως την Τετάρτη, αφού Πέμπτη-Παρασκευή ο πρωθυπουργός θα είναι στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής. Άλλωστε και οι επικεφαλής του κλιμάκιου της τρόικας προγραμματίζουν να αναχωρήσουν από την Ελλάδα στο τέλος της εβδομάδας.

Σύμφωνα με τον ίδιο υψηλόβαθμο παράγοντα, στη συνάντηση της ηγεσίας έγινε ανασκόπηση των διαπραγματεύσεων της τρόικας με τα υπουργεία, οι οποίες θα συνεχιστούν μέσα στην εβδομάδα. «Συνεχίζουμε να αποτιμούμε τις δράσεις των άλλων υπουργείων. Έχουμε δώσει τις πολιτικές που πρόκειται να υλοποιηθούν εντός του έτους για να επιτευχθούν οι στόχοι και οι πολιτικές αυτές αξιολογούνται από την τρόικα», είπε.

Στο μεταξύ, ανοιχτό παραμένει και το μέτωπο της ρύθμισης των φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών καθώς επίσης και το πεδίο φορολογίας ακινήτων και κυρίως το αν θα αποσυνδεθεί από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ το χαράτσι ή όχι.

Οι δυο πλευρές συζήτησαν όλα τα «αγκάθια» των διαπραγματεύσεων, όπως οι απολύσεις στο δημόσιο, οι ρυθμίσεις για τα ληξιπρόθεσμα χρέη και τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, η πορεία των αποκρατικοποιήσεων και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Ο υπουργός Οικονομικών και οι τροϊκανοί συμφώνησαν να επιταχυνθούν οι απαιτούμενες διαδικασίες, ώστε να κλείσουν σύντομα τα ανοιχτά μέτωπα.

Νωρίτερα το μεσημέρι, κλιμάκιο της τρόικας συναντήθηκε με υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εργασίας για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά υπήρξε και πάλι αδιέξοδο!

Η νέα συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας έγινε με πρωτοβουλία της τρόικας, που έστειλε e-mail τα μεσάνυχτα του Σαββάτου. Ακολούθησαν ολονύχτιες διαπραγματεύσεις και παρασκήνιο, ώσπου φτάσαμε στη σημερινή έκτακτη σύσκεψη. Όμως κι αυτή, δεν έχει αποτέλεσμα.

Τελείωσε περίπου στις 16:00 και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη το ραντεβού του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα με τους επικεφαλής του κλιμάκιου της τρόικας. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, κατά τη συνάντηση σημειώθηκε «σημαντική πρόοδος» και διαπιστώθηκε «σύγκλιση των απόψεων» σε αρκετά σημεία.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των δανειστών, προτείνουν, πάγια ρύθμιση για την εξόφληση των οφειλών έως 18 δόσεις και έκτακτη ρύθμιση, έως 36 δόσεις. Ζητούν επίσης διασφαλίσεις, ότι οι προϋποθέσεις που θα διαμορφωθούν για την ένταξη σε αυτήν θα είναι τέτοιες, ώστε όσοι ενταχθούν να μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους καθώς και ότι τα Ταμεία θα εισπράξουν τα χρήματα που έχουν προϋπολογισθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στο ίδιο έργο θεατές: νέο ναυάγιο για τα ληξιπρόθεσμα

Τσίπρας: Να γίνουν τώρα εκλογές αντί να ληφθούν μέτρα

Μαύρα μεσάνυχτα έστειλε η τρόικα e-mail για νέα συνάντηση για τα ληξιπρόθεσμα – Όλο το παρασκήνιο

Οι όροι Σαμαρά για τον ανασχηματισμό – Ποιοι έρχονται, ποιοι φεύγουν και ο ρόλος της τρόικας

Δημόσιοι υπάλληλοι “μπουμπούκια”- Η λίστα με τους 1.301 επίορκους

Σαμαράς για τρόικα: Είναι εκτός πραγματικότητας

Στουρνάρας για τρόικα: Θα τα βρούμε, πάντα υπάρχει λύση

Σαμαράς: Βγήκαμε από την εντατική, όχι από το νοσοκομείο

Σκουρλέτης: Κυβέρνηση – τρόικα παίζουν πόκερ με σημαδεμένα χαρτιά

Γκρίνια τρόικας για φορολογικά έσοδα, Δημόσιο και αποκρατικοποιήσεις – Τόμσεν: “Έχετε μείνει πίσω”

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε