Δευτέρα, 6 Μαΐ
16oC Αθήνα

Εσωτερικό… αλαλούμ για τη συμφωνία! – Όλο το παρασκήνιο για την απόσυρση της έκπτωσης στον ΦΠΑ – Γερμανικά ΜΜΕ: Έρχεται έκτακτο Eurogroup

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

– Γιατί η κυβέρνηση πήρε πίσω την έκπτωση 3% στον ΦΠΑ με τις πιστωτικές κάρτες
– O Aλέξης Τσίπρας εξήγησε στο προεδρείο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ότι η συμφωνία θα γίνει σε δύο φάσεις
– Το Μέγαρο Μαξίμου διευκρινίζει ότι ο σκοπός είναι η ενιαία συμφωνία
– Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση παραμένει στις κόκκινες γραμμές
– Σύμφωνα με πηγές από τις Βρυξέλλες, η Ελλάδα έχει καταθέσει για πρώτη φορά μια ουσιαστική λίστα μεταρρυθμίσεων
Σόιμπλε: Οι Έλληνες υποφέρουν αλλά η κυβέρνησή τους δεν κάνει κάτι γι’ αυτό
– Το μεσημέρι της Τετάρτης θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ

Την ώρα που όλες οι πλευρές, τόσο από την Ευρώπη, όσο και από την κυβέρνηση αναγνωρίζουν ότι υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, ένα εσωτερικό… αλαλούμ έχει προκύψει από το μεσημέρι της Τρίτης με αφορμή όσα ειπώθηκαν κατά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ για τον τρόπο που η Ελλάδα επιθυμεί να κλείσει η συμφωνία.

Όπως εξήγησε ο Αλέξης Τσίπρας η συμφωνία θα γίνει σε δύο φάσεις με την πρώτη να είναι άμεση, με σκοπό την επίλυση του χρηματοδοτικού προβλήματος, να ξεκλειδώσει δηλαδή η χρηματοδότηση από την ΕΚΤ. 

Θα ακολουθήσει η δεύτερη φάση μέχρι το φθινόπωρο για την τελική συμφωνία, που θα περιλαμβάνει το χρέος και τα μεγάλα αγκάθια (εργασιακό και ασφαλιστικό).

Παρά τις πληροφορίες ότι στη συνεδρίαση της ΚΟ ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε να παρουσιάζει λύση σε δύο φάσεις, λίγες ώρες αργότερα το Μέγαρο Μαξίμου έσπευσε να διευκρινήσει ότι πρόκειται για ενιαία συμφωνία.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε σχετική ανακοίνωση “Ο Πρωθυπουργός τόνισε στην ετήσια συνέλευση ΣΕΒ [18.05.2015] ότι με την συμφωνία δεν επιδιώκει «απλώς μια βραχυπρόθεσμη χρηματοδοτική ανάσα» αλλά να αντιμετωπιστεί “μέσο και μακροπρόθεσμα το χρηματοδοτικό πρόβλημα του ελληνικού δημοσίου έως ότου βγούμε με ασφάλεια στις αγορές”.

Σε καμία περίπτωση, δηλαδή, η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύεται μια συμφωνία σε δύο ή τρεις φάσεις προκειμένου να εξασφαλίσει προσωρινά την πληρωμή κάποιας δόσης. Αυτή η λογική, που εφάρμοσε η προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά/Βενιζέλου, οδηγεί συνεχώς σε νέα μέτρα και ακόμα μεγαλύτερη οικονομική ασφυξία. Αντίθετα η κυβέρνηση με την ενιαία συμφωνία επιδιώκει να τερματιστεί η λιτότητα, να αποκατασταθεί η ρευστότητα στην πραγματική οικονομία και να ανοίξει η προοπτική ανάπτυξης για την χώρα.

Είναι χαρακτηριστική η αποστροφή του Αλέξη Τσίπρα [Economist, 15.05.15] για την συμφωνία που επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση.
“Αυτή η συμφωνία προϋποθέτει τα εξής 4 σημεία:
** Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, κυρίως φέτος και το 2016, ώστε να διασπάσουμε το μηχανισμό αναπαραγωγής της λιτότητας και να ανακτήσουμε τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο.
** Να μην έχουμε δεσμεύσεις, υποχρεώσεις για νέες περικοπές. Καμία νέα περικοπή σε μισθούς και συντάξεις, σε μέτρα, δηλαδή, που θα εντείνουν την κοινωνική ανισότητα και θα ξαναφέρουν την οικονομία στο σπιράλ της ύφεσης.
** Αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους ώστε να μπει τέλος στον φαύλο κύκλο της τελευταίας πενταετίας όπου η χώρα αναγκάζεται διαρκώς να παίρνει νέα δάνεια για να ξεπληρώνει τα προηγούμενα.
** Ισχυρό Πρόγραμμα επενδύσεων, συντονισμένη χρηματοδότηση επενδύσεων, ιδίως στις υποδομές και τις νέες τεχνολογίες”.

Παίρνουν πίσω την έκπτωση στον ΦΠΑ

Ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε τα κοινοβουλευτικά στελέχη ότι υπάρχει συμφωνία στα πρωτογενή πλεονάσματα για τα δύο πρώτα χρόνια και τα διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση παραμένει στις κόκκινες γραμμές (μισθοί-συντάξεις-ομαδικές απολύσεις-σταδιακή επαναφορά του κατώτατου μισθού και των συλλογικών διαπραγματεύσεων).

Ο πρωθυπουργός φέρεται να ενημέρωσε τα κοινοβουλευτικά στελέχη για την δυστοκία που παρατηρείται στο θέμα του ΦΠΑ καθώς οι “θεσμοί” δεν συμφωνούν με τα δύο επίπεδα 15% και 18% με χρήση ή όχι πλαστικού χρήματος για τη χρήση πιστωτικής κάρτας και το μέτρο της έκπτωσης του 3% αποσύρθηκε όπως αποκάλυψε νωρίς το μεσημέρι το newsit.

Αποσύρθηκε από τη συμφωνία το 3%, όχι όμως και η προσπάθεια για γενικευμένη χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών στην ελληνική αγορά.

Κι αυτό θα συμβεί αργότερα όταν η ομάδα που δημιουργήθηκε κατά τη σύσκεψη την περασμένη εβδομάδα του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη με την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών θα παραδώσει το πόρισμά της και τις προτάσεις της για τη γενίκευση της χρήσης του πλαστικού χρήματος.

Υπενθυμίζεται ότι το πόρισμα και οι προτάσεις αναμένεται να παραδοθούν στα χέρια του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης σε τρεις εβδομάδες (τέσσερις από την ημέρα της σύσκεψης).

Έκτακτο Eurogroup

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa επικαλούμενο ευρωπαίους διπλωμάτες, τονίζει ότι οι κατ΄ ιδίαν συναντήσεις Μέρκελ, Ολάντ και Τσίπρα που θα γίνουν στο περιθώριο της Συνόδου, ενδέχεται να αποτελέσουν θεμέλιο λίθο για την επίτευξη της τελικής συμφωνίας.

Σύμφωνα με πηγές από τις Βρυξέλλες, η Ελλάδα έχει καταθέσει για πρώτη φορά μια ουσιαστική λίστα μεταρρυθμίσεων. Μια πρώτη αξιολόγησή της δείχνει ότι η λίστα αυτή είναι σαφώς πιο εκτενής και επαρκής από ότι όλα τα προηγούμενα προσχέδια που είχαν κατατεθεί. Η νέα αυτή λίστα φαίνεται πως περιλαμβάνει και «σχέδια για προσαρμογές στο συνταξιοδοτικό», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το dpa, χωρίς να δίνει όμως περισσότερες λεπτομέρειες.

Στη βάση όλων αυτών, σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες των γερμανικών μέσων ενημέρωσης, αναμένεται να συγκληθεί έκτακτο Eurogroup την ερχόμενη εβδομάδα.

Το γερμανικό υπ. Οικονομικών πάντως συνεχίζει να διατηρεί τις επιφυλάξεις του. Κύκλοι του υπουργείου που μίλησαν στη Deutsche Welle επανέλαβαν απλώς ότι οι όποιες αποφάσεις λαμβάνονται και θα ληφθούν στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους θεσμούς.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε