Τρίτη, 16 Απρ.
20oC Αθήνα

Σχεδίαζαν τη Νέα Πολιτιστική Πολιτική όταν τα αρχαία “έκαναν φτερά”

Η μία γνωμοδοτική επιτροπή συστήνεται μετά την άλλη, η νέα πολιτιστική πολιτική είναι έτοιμη και τα αρχαία αγνοούνται…

Από το περασμένο φθινόπωρο έχει συσταθεί από τον υπουργό πολιτισμού ολόκληρη ομάδα εργασίας, με σκοπό τη δημιουργία κατάλληλων δομών προκειμένου να αναδειχθεί ο σύγχρονος ελληνικός πολιτισμός μας.

«Μέχρι τώρα η πολιτική και οι δράσεις του υπουργείου στον σύγχρονο πολιτισμό εφαρμόζονται αποσπασματικά ελλείψει δομών» διαπίστωσε, μεταξύ άλλων, μετά από 2,5 χρόνια εμπειρίας του στο υπουργείο, ο Παύλος Γερουλάνος και εξήγησε: «Αδικημένος ο σύγχρονος ελληνικός πολιτισμός από τις δομές του υπουργείου, τους οικονομικούς πόρους, το ανθρώπινο δυναμικό».

Η ομάδα εργασίας που συστάθηκε με τη σειρά της προτείνει και αυτή τη δημιουργία ενός Συμβουλίου Σύγχρονου Πολιτισμού γνωμοδοτικό προς τον υπουργό. Τα μέλη του θα είναι 11 και θα ορίζονται από τον υπουργό. Θα συνεδριάζουν τέσσερις φορές τον χρόνο και οι αποφάσεις τους θα είναι γενικής κατεύθυνσης πολιτικών σχεδιασμών για τον πολιτισμό. Σκοπός του Συμβουλίου είναι «να προστατεύει τον εκάστοτε υπουργό από την αυθαιρεσία» σημείωσε ο κ. Γερουλάνος.

Γα την εφαρμογή μιας συνολικής και συνεκτικής πολιτικής, προτείνουν:

* Την αναδιοργάνωση της Γενικής Διεύθυνσης Σύγχρονου Πολιτισμού του υπουργείου σε πέντε Διευθύνσεις.

* Τον εμπλουτισμό μέτρων και εργαλείων για την ενίσχυση της δημιουργίας και της συνεργασίας των φορέων.

* Την περιφερειακή πολιτιστική πολιτική «με σεβασμό στην αυτονομία και την υποστήριξη των περιφερειών και δήμων».

* Τον προγραμματισμό και τη συστηματοποίηση της προβολής και προώθησης του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό, εντάσσοντας ελληνικούς φορείς και καλλιτέχνες σε διεθνή δίκτυα.

Στην ομάδα εργασίας, που συνέταξε την πρόταση, μετέχουν οι Γεράσιμος Γιαννόπουλος, Κωστής Δάλλας, Ντένης Ζαχαρόπουλος, Μυρσίνη Ζορμπά, Ζωή Καζαζάκη, Χρήστος Καρράς και Νίκος Τσούχλος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κατόπιν εορτής παίρνουν μέτρα ασφαλείας στα μουσεία

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε