Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Σχόλιο του Γ. Λοβέρδου για τη δημαγωγία στην πολιτική

H μεγάλη αγωνία των πολιτών, που συνεχίζουν να προβληματίζονται και να σκέπτονται για την πορεία του τόπου είναι αν θα τα καταφέρει η Ελλάδα.

Αν θα μπορέσει να κερδίσει όχι μόνον το μεγάλο οικονομικό στοίχημα αλλά κι αν θα μπορέσει να αποκαταστήσει τους θεσμούς και τις κοινωνικές της αξίες.

Αυτό δεν μπορεί να γίνει αν δεν αλλάξουμε νοοτροπίες. Η δημαγωγία κι ο λαϊκισμός οδήγησαν τη χώρα στην σημερινή της κατάντια. Ο λαϊκισμός κι η δημαγωγία, εφόσον συνεχίζουν να καθορίζουν την γενικότερη πολιτική συμπεριφορά, δεν θα της επιτρέψουν να ανακάμψει και να δημιουργήσει και πάλι κι αξίες σε κοινωνικό επίπεδο αλλά και πλούτο σε οικονομικό. Ο Αριστοτέλης άλλωστε έλεγε στην Αθήνα, στην οποίαν γεννήθηκε η Δημοκρατία, ότι η δημαγωγία είναι η πλέον διεστραμμένη μορφή του πολιτεύματος αυτού, που όλοι συμφωνούμε ότι είναι το καλύτερο από όλα τα υπάρχοντα.

Όμως, τον Αριστοτέλη, όπως και την βαθιά, ουσιαστική, διεισδυτική ελληνική πολιτική σκέψη, που ενέπνευσε την παγκόσμια διανόηση, εμείς εδώ στην σύγχρονη Ελλάδα τους έχουμε ξεχάσει. Και γι’ αυτό έχουμε φθάσει στα σημερινά χάλια.
 
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η στάση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Κώστα Μαρκόπουλου και του γραφείου τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που ζήτησαν την παραίτηση του αρμόδιου για την Ελληνική Αστυνομία υπουργού Χρήστου Παπουτσή γιατί ο αστυνομικός διευθυντής Σερρών, εντός των αρμοδιοτήτων του και της νομιμότητας, απαγόρευσε στους αγρότες, που ήθελαν να καταλάβουν παρανόμως τον Προμαχώνα με τα τρακτέρ τους και να προκαλέσουν τεράστια, χωρίς λόγο, προβλήματα στη χώρα να το πράξουν.

Το κόμμα του νόμου και της τάξης, που ήταν επί δεκαετίες η ΝΔ μετετράπη σε ένα κόμμα που κολακεύει στενά συντεχνιακά συμφέροντα, που ουδεμία σχέση με την δημοκρατία και το κράτος δικαίου έχουν. Απόδειξη ότι η κινητοποίηση των αγροτών των Σερρών έληξε άδοξα επειδή ακριβώς δεν υπήρχε σοβαρός λόγος, πέραν των νυχτερινών επισκέψεων στο γειτονικό Σαντάνσκι της Βουλγαρίας, για να πραγματοποιηθεί. Κι όμως η ΝΔ με την προτροπή του κ. Μαρκόπουλου έγινε εκπρόσωπος συντεχνιακών συμφερόντων μιάς δράκας βολεμένων αγροτών. Ενώ στην συντριπτική τους πλειοψηφία, τα κορυφαία στελέχη του κόμματος αυτού διεφώνησαν με την τακτική αυτή του κ. Μαρκόπουλου. Δεν τόλμησαν, με την εξαίρεση του Κυριάκου Μητσοτάκη, να το εκφράσουν δημοσίως.

Με αποτέλεσμα, η ΝΔ ένα κόμμα, που υπήρξε επί σειρά το κόμμα της υπευθυνότητας και της έννομης τάξης, που διαφωνούσε με τις λαϊκίστικες συμπεριφορές του ανδρεϊκού ΠΑΣΟΚ, να εμφανίζεται σήμερα το ίδιο και χειρότερο με αυτό, που φέρει τη μεγάλη ευθύνη για τον σημερινό ισοπεδωτισμό και απαξίωση των πάντων, που επικρατούν στην ελληνική κοινωνία. Λογικές λαϊκισμού και δημαγωγίας δεν μπορούν πλέον να συγχωρεθούν στην Ελλάδα. Δεν έχουμε την πολυτέλεια αυτή.

Το ΠΑΣΟΚ κι η αριστερά αρχικά και στην συνέχεια η ΝΔ βοήθησαν να μετατραπεί η Βουλή αντί για το κορυφαίο θεσμικό όργανο για την προώθηση και την προστασία των συμφερόντων του λαού στο σύνολο του, σε Βουλή των συντεχνιών, όπως εύστοχα τόνισε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος από κοινοβουλευτικού βήματος πριν από λίγες μέρες.

Όμως το πελατειακό και συντεχνιακό αυτό κράτος κατέρρευσε και μαζί του καταρρέει το οικονομικό σύστημα των «κολλητών» και των κομματικών «καρεκλοκένταυρων». Που όμως δεν το καταλαβαίνουν και συνεχίζουν να συμπεριφέρονται με τον ίδιον καταστροφικό για τον τόπο τρόπο.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε