Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Συγκλίνοντα συμφέροντα Αθήνας Λευκωσίας στον τομέα της ενέργειας

Συγκλίνοντα συμφέροντα Αθήνας Λευκωσίας στον τομέα της ενέργειας

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η σημαντική συνάντηση έγινε μία ημέρα πριν τη Σύνοδο Κορυφής η οποία έχει μεταξύ άλλων ως θεματολογία την ενέργεια.

Η συναντίληψη που καταγράφηκε στη συνάντηση Παπανδρέου – Χριστόφια σχετικά με τη συνεργασία των δύο πλευρών στον τομέα της ενέργειας δημιουργεί νέα δεδομένα στην αξιοποίηση και την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων στη νοτιοανατολική πλευρά της Μεσογείου.

Παρά το γεγονός ότι ο έλληνας πρωθυπουργός μετά το τέλος της συνάντησης έκανε λόγο για “συγκλίνοντα συμφέροντα” στο ζήτημα αυτό μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου το Μέγαρο Μαξίμου δεν θέλει σε αυτή τη φάση να προχωρήσει σε περαιτέρω αποκαλύψεις. Ωστόσο είναι δεδομένο για τους γνωρίζοντες τα τεκταινόμενα στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου ότι εκτός από το κοίτασμα Λεβιάθαν ένα ακόμη μεγάλο κοίτασμα παρόμοιου μεγέθους βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του Καστελόριζου.

Μάλιστα, το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την πρόσφατη συνεργασία Κύπρου Ισραήλ στον τομέα της ενέργειας καθώς και τις δραματικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών στην Αίγυπτο και ενδεχομένως το προσεχές χρονικό διάστημα σε Συρία και Ιορδανία, φαίνεται να δημιουργούν τις συνθήκες και τις προϋποθέσεις για έναν νέο άξονα συνεργασίας μεταξύ Αθήνας, Λευκωσίας Τελ Αβίβ σε ότι αφορά τον τομέα της ενέργειας και όχι μόνο.

“Οι σχέσεις μας με την Κύπρο και στα θέματα της ενεργειακής πολιτικής και οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών είναι αβελτικές”, τόνισε ο κ. Παπανδρέου κάνοντας λόγο παράλληλα και για έναν συνεχή συντονισμό Αθήνας Λευκωσίας ώστε να ληφθούν από κοινού αποφάσεις, ενώ από την πλευρά του ο κύπριος πρόεδρος, κ. Χριστόφιας δήλωσε ότι αφετηρία της συνεργασίας αυτή είναι ότι η κοινή προσέγγιση στηρίζεται στην παραδοχή ότι εναπόκεινται σε κάθε κράτος να ασκήσει τα κυριαρχικά του δικαιώματα.

Πάντως, Αθήνα και Λευκωσία επειδή και λόγω των εξελίξεων στην Αίγυπτο θεωρούν ότι η περίοδος είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη και για αυτό το λόγο απαιτούνται χαμηλοί τόνοι την ώρα μάλιστα που η Άγκυρα φαίνεται στην παρούσα φάση να είναι παρατηρητής των εξελίξεων.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε