Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Συμφωνία για φορολογικό και αποκρατικοποιήσεις – Για το νέο έτος μετατίθεται ο ανασχηματισμός

Συμφωνία για φορολογικό και αποκρατικοποιήσεις – Για το νέο έτος μετατίθεται ο ανασχηματισμός

Με βασικό θέμα την αναζήτηση συγκεκριμένου σχεδιασμού για το επόμενο εξάμηνο, οι κυβερνητικοί εταίροι συσκέφθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου, μία μέρα μετά την εκταμίευση της δόσης. Στην ατζέντα της σύσκεψης βρέθηκε το θέμα της ρευστότητας, οι αποκρατικοποιήσεις, η προσέλκυση επενδύσεων με στόχο τη μείωση της ανεργίας, και το φορολογικό.

Μετά από μιάμιση περίπου ώρα βγήκε από τη σύσκεψη ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος δήλωσε ότι ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για τα θέματα της οικονομίας και έκανε λόγο για μία χρήσιμη συζήτηση.

Πολύ σημαντική απόφαση χαρακτήρισε ο Γιάννης Στουρνάρας την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας από την Standard & Poor’s. «Δεν εφησυχάζουμε. Δημιουργεί κλίμα αισιοδοξίας, αλλά ο δρόμος είναι μακρύς και ανηφορικός» συνέχισε ο υπουργός Οικονομικών εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου όπου ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση, για τις εξελίξεις στην οικονομία και τις εκκρεμότητες που υπάρχουν για το αμέσως επόμενο διάστημα.

Ερωτηθείς αν ήρθε η ώρα να βγούμε στις αγορές απάντησε πως «είναι πολύ νωρίς».

Για το φορολογικό ανάφερε ότι έγινε μια χρήσιμη συζήτηση και σχετικά με το φόρο ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, είπε ότι «περιμένουμε την απόφαση».

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ



 «Σε ιδιαίτερα θετική κατεύθυνση» εκτίμησε ότι βρίσκονται οι εξελίξεις για τη χώρα μας με την απόφαση για την εκταμίευση της δόσης στο πρόσφατο Eurogroup, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Κουβέλης πρόσθεσε ότι απομένει πια να μπει μπροστά η ανάπτυξη, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, ενώ υπογράμμισε ότι στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό συζητήθηκε ακόμα η αποτελεσματική λειτουργία και η συνεκτικότητα της κυβέρνησης.

Ο ίδιος, όπως ανέφερε, έθεσε στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, ως απαραίτητη προϋπόθεση να δημιουργηθεί έναν κοινωνικό δίχτυ προστασίας για τις ευπαθείς ομάδες, ενώ ανέφερε ότι συζητήθηκαν και θέματα που αφορούν τους αγρότες.

Ο κ. Κουβέλης με κατηγορηματικό τρόπο ανέφερε ότι δεν συζητήθηκε θέμα ανασχηματισμού, ενώ ερωτηθείς για το φορολογικό είπε πως τα τρία κόμματα συμπίπτουν στα περισσότερα θέματα και ότι όπου υπάρχουν διαφορές θα συζητηθούν στην κοινοβουλευτική διαδικασία που ξεκινάει αύριο.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ανέφερε ότι δεν έγινε συζήτηση για τον εκλογικό νόμο, ωστόσο ερωτηθείς για την πρόταση της ΔΗΜΑΡ περί καθιέρωσης απλής αναλογικής, απάντησε ότι η πρόταση του κόμματός του στοχεύει στον εκσυγχρονισμό του πολιτικού συστήματος και στην καθιέρωση θεσμών ενίσχυσής του. Τέλος, για τον συντονισμό της κυβέρνησης είπε ότι θα εξειδικευτεί το επόμενο διάστημα με συγκεκριμένο τρόπο για κάθε υπουργείο.

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΦΩΤΗ ΚΟΥΒΕΛΗ

Μετά τη θετική απόφαση του Eurogroup και τη νέα αφετηρία για τη χώρα, το θέμα είναι η ανακοπή της ύφεσης, η αντιμετώπιση της ανεργίας, το θετικό πρόσημο, οι ρυθμοί ανάπτυξης και οι δημιουργία θέσεων εργασίας, δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης των τριών πολιτικών αρχηγών.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι ο πολίτης πρέπει να νιώσει ασφαλής και ότι «τα μέτρα που ελήφθησαν είναι τα τελευταία, όπως πράγματι είναι». Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εμφανίσθηκε αισιόδοξος και ανέφερε ότι η χώρα μπορεί να κάνει τη στροφή και ο πρώτος πυλώνας στη νέα πορεία είναι η κοινωνική συνοχή.

Ο δεύτερος άξονας, κατά τον κ. Βενιζέλο, είναι η λήψη πρακτικών μέτρων για την ανάπτυξη, που δεν είναι μόνο οι αποκρατικοποιήσεις, αναφέροντας ότι πρόκειται για τις μικρές καθημερινές αποφάσεις, οι οποίες πρέπει να στηριχτούν από το κράτος και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη λειτουργία της κυβέρνησης, ανέφερε ότι πρέπει να λειτουργεί με τον καλύτερο δυνατό διοικητικό τρόπο, αλλά και με τον απόλυτο πολιτικό συντονισμό. Η κυβέρνηση, πρόσθεσε, πρέπει να έχει ενιαία λειτουργία και να υπάρχει πλήρης συνεννόηση.

Σε ερώτηση για το φορολογικό ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απάντησε ότι πρέπει να φύγουμε από τη συζήτηση για τα φορολογικά μέτρα και να πάμε στη συζήτηση για το εθνικό φορολογικό σχέδιο.

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΒΕΝΙΖΕΟΥ



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Έχετε SMS απ’ το γραφείο του πρωθυπουργού!

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε