Παρασκευή, 29 Μαρ.
23oC Αθήνα

Συμφωνία για οριοθέτηση ΑΟΖ ανάμεσα σε Ελλάδα και Ιταλία υπογράφουν Δένδιας και Ντι Μάιο

Συμφωνία για οριοθέτηση ΑΟΖ ανάμεσα σε Ελλάδα και Ιταλία υπογράφουν Δένδιας και Ντι Μάιο

Την οριοθέτηση ΑΟΖ ανάμεσα σε Ελλάδα και Ιταλία υπογράφουν το μεσημέρι ο Νίκος Δένδιας και ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο. Τι σημαίνει για την Ελλάδα η εξέλιξη αυτή.

Μια σημαντική εξέλιξη έγινε πριν από λίγη ώρα γνωστή όσον αφορά στην οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων της χώρας μας. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας και ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο θα υπογράψουν Συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, στις 13:20.

Τι σημαίνει η κίνηση αυτή

Η Ελλάδα έχει στόχο εδώ και καιρό την σύναψη συμφωνίας με την Ιταλία αλλά και με την Αίγυπτο για τη χάραξη ΑΟΖ, η οποία θ’ αποδυναμώσει τις θέσεις της Τουρκίας, όπως προκύπτουν από το παράνομο σύμφωνο που έχει υπογράψει με τη Λιβύη κι αποτελεί την κατά την Άγκυρα δικαιολογητική βάση των ενεργειών της στην περιοχή μεταξύ Καστελόριζου και Κρήτης.

Μέχρι να φτάσουμε στην υπογραφή της συμφωνίας έπρεπε να λυθούν προβλήματα που είχαν να κάνουν με ιταλικές επιφυλάξεις για τον περιορισμό των δικαιωμάτων αλιείας στο Ιόνιο Πέλαγος.

Η συμφωνία αυτή είναι η επέκταση της συμφωνίας του 1977 για την υφαλοκρηπίδα και ανοίγει τον δρόμο για την απεμπλοκή των προβλημάτων που είχαν προκύψει από την πλευρά της Αλβανίας.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις